18. İstanbul Tiyatro Festivali başlıyor!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 18. İstanbul Tiyatro Festivali, 10 Mayıs–5 Haziran tarihleri arasında...

10 Mayıs 2012 - 15:09

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 18. İstanbul Tiyatro Festivali, 10 Mayıs–5 Haziran tarihleri arasında izleyicilere zengin bir program sunuyor. Kadıköylü tiyatroseverler de festival kapsamında sahnelenecek oyunları CKM, Haldun Taner Sahnesi ve Oyun Atölyesi’nde izleyebilecek.

18. İstanbul Tiyatro Festivali “Özgürlükler–Sorgulamalar” teması altında, insan haklarından göçe, savaştan şiddete insan yaşamını sarmalayan durumlar, konular ve gerçekleri irdeleyecek. Festival kapsamında yurt dışından 5, Türkiye’den 40’a yakın tiyatro ve dans topluluğunun 100’ü aşkın gösterisi İstanbullu seyircilerle buluşacak.
İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl çok özel bir performansa ev sahipliği yapıyor. Dünyaca ünlü çağdaş sanatçı Kutluğ Ataman’ın İstanbul Tiyatro Festivali için ürettiği “SILSEL, Türkiye’ye yazılmış mektuplar” adlı projesi, festival kapsamında 12 Mayıs–5 Haziran tarihleri arasında Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda 7’den 70’e herkesi, hayalindeki gökyüzünü oluşturmaya davet edecek.
İstanbul Tiyatro Festivali, şehrin 22 farklı mekânına yayılacak gösterilerin yanı sıra uluslararası üne sahip tiyatro toplulukları ve dans gruplarının katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları, konferanslar ve sergilerle İstanbul’da tiyatroyla dolu bir ay yaşatacak. Festival mekânlarından 3’ü Kadıköy’de: Haldun Taner Sahnesi, Oyun Atölyesi ve Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi. Diğer mekanlar ise; Ali Paşa Han, Sahne Beşiktaş, Galata Rum İlköğretim Okulu, Garajistanbul, Hamursuz Fırını, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Hasköy İplik Fabrikası, İkinci Kat, Kenter Tiyatrosu, Kumbaracı50, Küçük Sahne, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Mekan Artı, Salt Galata, Üsküdar Stüdyo Sahnesi, Üsküdar Tekel Sahnesi, Salon, Tiyatro Hal, Tiyatro Pera.
18. İstanbul Tiyatro Festivali, programında bu yıl da ağırlıklı olarak seyirciyle ilk kez buluşacak yapımlara yer veriyor. Festival programında İstanbul’da ilk kez seyirciyle buluşacak 30’un üzerinde oyunun yanı sıra Dostlar Tiyatrosu,Kenter TiyatrosuveOyun Atölyesitarafından sergilenen dört farklı oyun da yer alıyor.
 
KADIKÖY’DEKİ OYUNLAR
 
-Antonius ile Kleopatra: Shakespeare’in dizeleriyle dile gelen, tarihin en büyük aşkı “Antonius ile Kleopatra”, 1947 yılındaki Şehir Tiyatrosu temsillerinin ardından, Türkiye’de ilk kez Oyun Atölyesi tarafından sahneleniyor. Kemal Aydoğan’ın sahneye koyduğu, Haluk Bilginer’in Antonius ve Zerrin Tekindor’un Kleopatra rollerini üstlendiği “Antonius ile Kleopatra”, 26-27 Mayıs tarihlerinde Londra’da düzenlenen “Shakespeare’s Globe 2012 International Shakespeare Festival”de Türkiye’yi temsil edecek. Oyun, 1 Haziran Cuma ve 2 Haziran Cumartesi günlerinde saat 20.30’da Oyun Atölyesi’nde sahnelenerek, Istanbul Tiyatro Festivali’ndeki Shakespeare buluşmalarının bir ayağını oluşturacak.
-Antigone:Diyarbakır Belediye Tiyatrosu’nda Celal Mordeniz tarafından sahnelenen Sophocles’in “Antigone”si özgürlükleri ve şiddeti tartışan bir oyun olarak festival programında yer alıyor. İnsanca bir düzenden yana olan Antigone’nin sistemle mücadelesi farklı bir yorumla 25 Mayıs Cuma saat 20.30’da ve 26 Mayıs Cumartesi saat 15.30’da Haldun Taner Sahnesi’nde Kürtçe (Türkçe altyazılı) olarak oynuyor.  
-Ah Smyrna’m Güzel İzmir’im:Tiyatro Pera, Nesrin Kazankaya’nın yazdığı ve yönettiği, dramaturjisini Şafak Eruyar’ın yaptığı “Ah Smyrna’m Güzel İzmir’im” adlı oyunla 1923 yılında İzmir’de yaşayan Rum ve Türk ailelerin karşılıklı göç etmesini zorunlu kılan Mübadele Yasası sonrasında yaşanan olayları konu alıyor. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcı olarak yer aldığı oyun 20 Mayıs Pazar, 21 Mayıs Pazartesi ve 22 Mayıs Salı saat 20.30’da Tiyatro Pera’da, 24 Mayıs Perşembe günü saat 20.30’da ve 27 Mayıs Pazar günü saat 16.00’da Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde oynanacak.
-Karşılaşmalar:Oyun, ayrı düşmüş kardeşlerin hikâyelerine odaklanırken Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı toplumsal dönüşümün toplumun çeşitli kesimleri üzerindeki etkisini tartışıyor. Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) tarafından sahnelenecek oyun, 29 Mayıs Salı ve 30 Mayıs Çarşamba akşamları saat 20.30’da Haldun Taner Sahnesi’nde izlenebilir.
-İnsan Manzaraları: Hollanda’da yaşayan besteci Selim Doğru’nun hazırlayıp müziklerini bestelediği “İnsan Manzaraları” adlı gösteri, Türkiye ve Hollanda’dan iki büyük şair; Nâzım Hikmet ve Judith Herzberg’in şiirleri üzerine kurulu bir çalışma. Edebiyat, tiyatro ve müziğin birbiri içine geçtiği teatral gösteriyi, şarkıcı Hazal Selçuk, Trio To be Sung ve üç solist, 3 Haziran Pazar saat 20.30’da ve 4 Haziran Pazartesi saat 18.30’da Haldun Taner Sahnesi’nde yorumlayacak.
18. İstanbul Tiyatro Festivali’yle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için: tiyatro.iksv.org
 
Cüneyt Türel’i kaybettik…
 
18. İstanbul Tiyatro Festivali 2012 Onur Ödülü sahibi, festivalin ”Elim Elinde” oyununda Tilbe Saran’la sahneyi paylaşacak olan usta oyuncu Cüneyt Türel, 1 Mayıs günü aramızdan ayrıldı. Türel, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldu. Çeşitli özel tiyatroların ardından 30 yıl görev yapacağı İ.B.Ş.T.’ye katıldı. Abelard ve HeloiseSevilmekTartuffeVahşi Batı oyunlarıyla “En İyi Erkek Oyuncu”Ayak Bacak Fabrikası oyunuyla “En İyi Reji” ödülüne layık görüldü. 2007 yılında rol aldığı, Robert Wilson'un yönettiği “Rumi” oyunu Atina'da, Varşova'da ve Ravenna Festivalinde sahnelendi. 2009’da Jeanne Moreau ile birlikte “Işığın Oğulları ile Karanlığın Oğullarının Savaşı” adlı oyunda oynadı. KaratavukAnna KareninaM. Butterfly, SanatGörüşme-Kutlama-ÇağrıVanya DayıVişne BahçesiRomeo JulietDeli İbrahimCabaret gibi oyunların başrolünü üstlenen oyuncu, 1965 yılından bu yana radyo, sinema, televizyon ve seslendirme çalışmalarını sürdürmekte ve Kadir Has Üniversitesinde eğitmenlik yapmaktaydı. Ustanın sesi, 1975 yılında Ajda Pekkan'ın “Palavra Palavra” şarkısına yaptığı düetle, hafızalara kazınmıştı
 
Semra ÇELEBİ

ARŞİV