19 Mayıs coşkusu doyasıya yaşandı

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Kadıköy Belediyesi iki gün süren spor şenlikleri organize etti. Etkinlikte birçok farklı spor branşından turnuvalar düzenlenirken Belediye Başkanı Mesut Kösedağı da bisiklet turunda Kadıköylülerle pedal çevirdi

22 Mayıs 2024 - 12:36

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105.yıl dönümü bütün ülkede olduğu gibi Kadıköy’de de tören ve etkinliklerle coşku içinde kutlandı. Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği “19 Mayıs Gençlik ve Spor Şöleni” kapsamında iki gün süren spor dolu şenliklerde Kalamış Atatürk Parkı’nda plaj voleybolu turnuvası, bisiklet turu, kadın futbolu turnuvası düzenlendi.

SPOR DOLU ŞENLİKLER 

18 Mayıs Cumartesi sabahı Kalamış Atatürk Parkı’nda düzenlenen erkekler ve kadınlar plaj voleybolu turnuvası ile başlayan şenlikler 19.00’da Milli Voleybolcu Hande Baladın’ın biyografisini konu alan “Baladın” belgeselinin gösterimi ile devam etti. 20.00’de ise A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın Millet Ligi’nde İtalya ile çıktığı üçüncü maçın takip edilmesiyle ilk gün etkinlikleri sona erdi. Her maçta olduğu gibi Millileri yalnız bırakmayan Kadıköylülerin maça ilgisi oldukça yoğundu. Gün boyu parkın içinde çeşitli dans gösterileri düzenlenirken güzel havada Kadıköylüler de kendi aralarında voleybol ve futbol oynayarak oldukça keyifli anlar yaşadı.

“19 MAYIS RUHU ÇOK GENÇ”

19 Mayıs günü sabahın erken saatlerinde başlayan kutlama programında ilk rota Kadıköy İskele Meydanı oldu. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı’nın Atatürk ve silah arkadaşlarının anısına İskele Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önüne çelenk bırakması ile başladı. Çelenk töreninin ardından konuşan Mesut Kösedağı; “Milli mücadelemizin ilk adımın atıldığı gün olan 19 Mayıs ruhu, aradan geçen 105 yıla rağmen çok genç. Bu gençlik bizim bağımsızlığa olan tutkumuzda var. Bu tutku  bize Mustafa Kemal Atatürk’ten emanet.” dedi.

DEV TÜRK BAYRAĞI AÇILDI

Plaj voleybolu turnuvalarının sabah 10.00’da  başlayan final etabıyla devam eden etkinlikler saat 11.00’e doğru Kadıköylü bisikletlilerin Kalamış Atatürk Parkı’na gelmesiyle oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Bisiklete turunun  başlangıcından önce bütün bisikletlerin kırmızı beyaz balonlarla süslenmesi ve tur için özel tasarlanan tişört ve buff düdüklerin dağıtılmasıyla saat 11.00’de Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı’nın da katılımıyla birlikte bisiklet turu başladı. Etkinliklerin en keyifli anlarının yaşandığı bisiklet turunda her yaştan Kadıköylü, 14 kilometre pedal çevirdi. Tura sahil yolundan başlayan bisikletliler Suadiye- Bağdat Caddesi- Kızıltoprak’tan geçerek tekrar Kalamış Parkı’nda buluştu.  Yüzlerce Kadıköylü’nün katıldığı turda, Bağdat Caddesi üzerinden geçerken dev Türk Bayrağı açıldı. Tur anısına katılımcılara anı madalyası verildi. Kızlar Sahada Futbol Turnuvası ve Plaj Voleybolu Turnuvaları ve zumba gösterileri ile devam eden bayram coşkusu Magma Oda Korosu, Magma Performans’ın konserleriyle devam etti. Konserin ardından hep birlikte A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın maçı izlendi. 

“KADIKÖY BİR KÜLTÜRDÜR”

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na dair  görüşlerini paylaşan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı “Hava mevsim şartlarına göre biraz soğuk ama bütün Kadıköylülerin ruhunu ısıtan bir Atatürk sevgimiz var o yüzden havanın soğuk olmasına rağmen alanda gördüğünüz gibi güzel bir kalabalıkla güzel bir koro dinliyoruz. Bu benim belediye başkanı olarak ilk 19 Mayıs’ım ama Kadıköylüler için 19 Mayıs çok değerli 29 Ekim’ler çok değerli biz Kadıköy halkı olarak kemiklerimize kadar Atatürk sevgisini taşıyoruz. Bir belediye başkanı olarak da bana düşen görev bu sevgiye layık olmaktır.” dedi.

“HEPİMİZİN BAYRAMI”

Kalamış Atatürk Parkı’ndaki kutlamalara katılanlara bayrama ve etkinliklere dair duygu ve düşüncelerini sorduk. 

Bayram coşkusunu doyasıya yaşayan Kadıköylülerden etkinliklere arkadaşlarıyla birlikte gelen Vildan Demir, “Bu tür etkinliklerin olması bizim için çok değerli. Bu ekonomik koşullarda etkinlik için bütçe ayırmakta zorlanıyoruz ama burada milli maçları izlemek hem bütçemizi zorlamıyor hem de çok keyifli oluyor.” dedi. Etkinliklere sabahın erken saatlerinde parkta kahvaltısını yaparak başlayan birçok Kadıköylüden biri olan Cemhan Çalışan, “İki gündür buradayız, hava da çok güzel. Birçok belediyeden görmediğimiz sosyal belediyecilik bizim belediyemizde var şanslıyız.” dedi.  Bisiklet turuna katılan vatandaşlardan Nagehan Türkezen, “Bu tura geçen yıl annemle birlikte katılmıştım, çok keyifliydi hava da şansımıza çok güzel. Belediyenin bu tür etkinlikler yapması sosyallik açısından da çok değerli, burada birlikte zaman geçirdiği birçok yeni arkadaş edindim. ” dedi.

“SPORUN YAŞI YOK”

Plaj voleybolu turnuvasında birincilik madalyasını alan sporculardan Müge Ocakçı ve Hatice Can ise etkinliklerden oldukça keyif aldıklarını dile getirdi. Sporun yaşı olmadığını ifade eden Ocakçı, “Atatürk’ün bize verdiği bu önemli günde spora dair her şeyi her yaşta herkesin yapmasını öneriyoruz. Sporun yaşı yok. Bu güzel gün de bütün ülkemize armağan olsun. Her şey için çok teşekkür ediyoruz etkinlik mükemmeldi.” dedi. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Şöleni’nde sahne alan Magma Oda Korosu sanatçılarından Başak Kalyon, “Çok güzel şeyler hissediyoruz. Cumhuriyetimizin ne kadar önemli bir konumda olduğunu insanlara anlatmak istiyoruz. Biz hepimiz bir güzeliz yani çok sesliliğimizle, çok renkliliğimizle hepimiz farklı yerlerden geliyoruz. Hepimiz farklı statülerden, farklı konumlardan.. Hepimiz aslında farklı renklerdeniz ama hep beraber olabiliyoruz bir sahnede. 19 Mayıs hepimiz için önemli bir gün, hem gençliğin hem sporcunun hem de hepimizin bayramı diye düşünüyorum.”

19 Mayıs Gençlik ve Spor Şöleni zumba etkinliklerinin hocası Gamze Yoler, zumba etkinliğine katılımın çok güzel olduğunu belirterek şunları söyledi: “Atamızın bize emanet ettiği bu güzel bayramları doyasıya ve layıkıyla kutlamaya çalışıyoruz belediyemizin desteğiyle çok güzeldi. Burada ne zaman bir etkinlik yapsam verilen bütün emeklere sonuna kadar değiyor. İyi ki bu park var, iyi ki böyle yeşilimizi koruyabiliyoruz gerçekten bunlar bizim için çok değerli. “

İMAMOĞLU: UMUT, HEPİNİZSİNİZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Maltepe'de gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu Maltepe Etkinlik Alanı’ndaki Şehir Hatları tarafından restore edilerek yok olmaktan kurtarılan İsmail Hakkı Durusu Vapuru ile gitti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından konuşan İmamoğlu, 19 Mayıs'ın milletçe esarete karşı başkaldırma günü olduğunu söyledi.  Atatürk’ün gençlere daima güvendiğini belirten İmamoğlu, şimdiki görevlerinin de Türkiye’yi gençlerin yaşamaktan mutluluk duyacağı bir ülke haline getirmek olduğunu söyledi.   Bu hedefe ulaşmanın tek bir yolunun cumhuriyete ve demokrasiye, laikliğe ve hukuk devletine sahip çıkmak olduğunu ifade eden İmamoğlu şöyle devam etti: “ Türkiye Cumhuriyeti, 19 Mayıs 1919 günü başlayıp, sonsuzluğa uzanan bir özgürlük ve bağımsızlık öyküsüdür. Tüm dünyaya örnek olan bu öykünün gerçek kahramanları, sizlersiniz. Hepiniz, benim gözümde geleceğin kahramanlarısınız. Türkiye Cumhuriyeti'nin öyküsünü, bugüne kadar gençler yazdı. Bundan sonra da kim yazacak? Siz yazacaksınız, gençler yazacak. Sizler, ‘Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’ diyen Atatürk'ün evlatlarısınız. Şartlar ne olursa olsun, sonuna kadar mücadele edersiniz. Sizler, taşıdığı emanetin kıymetini bilen, hepimizin umudu, hepimizin gururu, düşlediğiniz gibi bir ülkede, düşlediğiniz gibi bir hayatı yaşamak için ne yapacaksınız biliyor musunuz? Herkesten çok kendinize güveneceksiniz. Umut nerede? Hepiniz, ‘umut burada’ diyeceksiniz, umut burada. Hepiniz umutsunuz, hepiniz. Gençlerin birbirinize olan güvenini de büyüttüğünüz takdirde, gençlerin birliği ve kardeşliği, bu ülkede huzurun en güçlü teminatıdır. Ben, hepinizi çok seviyorum. Hepinize çok güveniyorum. Hepinizin geleceği aydınlık olsun. Hepinizin geleceği başarılarla dolu olsun. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.”

 

ARŞİV