2 DAKİKALIĞINA EMPATİ

Engelliler, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde seslerini duyurmaya çalıştı

04 Aralık 2014 - 14:32
 Engelliler, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde seslerini duyurmaya çalıştı
 
Mustafa SÜRMELİ
 
“3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla Marmara Üniversitesi Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen pogramda engellilerin karşılaştığı sorunlar anlatıldı.Engellilikle ilgili farkındalık çalışmaları da yapılırken, kurulan empati sahnesinde öğrenciler iki dakikalığına engelli olmanın zorluklarını yaşadı.
Marmara Üniversitesi Engelsiz Marmara Kulübü Başkanı Ömer Aydın’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda engelli öğrenciler Elif Aktaş ve Mert Karagüzel’in müzik dinletisi sundu
 
Konuşmasında Birleşmiş Milletlerin, Dünya Engelliler Günü’nü 1993 yılında kabul etmesini çok geç atılmış bir adım olarak niteleyen Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar, “Umarız bu geç farkındalığı çabucak idrak edip gereğini elimizden geldiği ölçüde yerine getirmeye çalışırız diye düşünüyorum” dedi.
Üniversitede 63 özel gereksinimli öğrenci bulunduğunu söyleyen Marmara Üniversitesi Engelli Merkezi Koordinatörü Aynur Akar ise üniversitede engelli öğrencilerin öğrenimlerini rahat sürdürebilmesi ve farkındalık oluşturmak için birim olarak çalışma yürüttüklerini belirtti.
Marmara Üniversitesi öğrenci, akademisyen ve yöneticilerinin konuya olan ilgilerinden duyduğu memnuniyeti belirten Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi Yaşam Koçu Levent Tilkat ise konuşmasında engellilerin karşılaştığı sorunlara vurgu yaptı. Tilkat, Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi olarak yapılan çalışmalar hakkında da kısaca bilgi verdi. Katılımcıların konuyla ilgili sorularını da cevapladı. Tilkat, Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi olarak ihtiyaç durumunda destek ve yardıma hazır olduklarını da ifade etti.
BAHÇEDE EMPATİ SAHNESİ
Eda: İnsan kendini güvende hissetmiyor. Yürürken insan güvende hissettiği zaman ilerler. Burada gözlerimizi kapattık ve az kalsın düşecektim. Zaten duyarlıydım ama bundan sonra engelli bir insan görürsem daha fazla yardımcı olacağım. Yolda gördüğüm engelleri kaldırmayı düşünüyorum.
Murat: Gerçekten zorlu bir şey. Görme engelli vatandaşlarımızın karşılaştığı zorlukları tahmin edebiliyorum. Onlara uygun yolların yapılması kanaatindeyim.
Prof. Dr. Sebahattin Temur: İnsan herhalde görmeyince dünyada ne olup bittiğini bilmiyor. Ben de bir engelli babasıyım. Toplumun bu konuda biraz daha duyarlı olması lazım. Engellilerimizi gördüğümüzde onlara yardım etmemiz gerekiyor. Bu çalışma için de katkısı olanlara teşekkür ederim.
Ali Rıza: Ciddi anlamda zor bir şey. Önünde ne var bilmiyorsun. Yardım etmenin gerektiğini düşünüyordum ama yaşadıktan sonra bu konuda daha da bilinçli olmak gerektiğini anladım.
Elif: Çok koktum. Önceden yolu görmeme rağmen yine de yürümekte zorlandım. Görme engelli olup bizim gibi çabalayan insanları gördüğümde onları çok taktir ediyorum. Cesaretlerinden dolayı kutluyorum. Zihinsel Engeliler Bölümü öğrencisiyim. Bu çalışmalarda daha aktif olmak için çok çalışacağım.
 

ARŞİV