2015'te giyilebilir teknoloji

Giyilebilir akıllı cihazların, 2015’te günlük hayatımızı daha fazla kolaylaştıran unsurlar olacağı tahmin ediliyor

23 Ocak 2015 - 11:38
Giyilebilir akıllı cihazların, 2015’te günlük hayatımızı daha fazla kolaylaştıran unsurlar olacağı tahmin ediliyor

 

 

Yeni yılda günlük hayatımızı kolaylaştıran, iş süreçlerini basitleştirip, hızlandırarak zaman kazandıran teknolojilerin trend olacağını belirten Xerox iş analistleri, 2015’in en çok konuşulan teknoloji trendinin giyilebilir  cihazlar olacağını söylüyor.

Teknolojiyi, interneti vücudumuzda ve giysilerimizin üzerinde taşımamızı sağlayacak giyilebilir cihazlar 2015 yılının en popüler teknoloji trendi olacak. 3D baskı ve basılı elektronikler (printed electronics) gelecekte birbirini tamamlayan iki farklı teknoloji olarak hayatımıza girecek. 3D baskı her türlü nesnenin ve objenin birebir kopyasını basarken, basılı elektronikler plastik, silikon, cam, tekstil gibi farklı ve esnek materyaller üzerine elektronik devre basmayı sağlayacak. Böylece hem hafif ve bükülebilen elektronik cihazların üretilmesini hem de 3D baskı ile basılan nesnelerin  çalışan birer elektronik cihazlara dönüşmesi sağlanacak. 2015’te 3D baskı makineleri ve 3D baskı maliyetleri azalacak, 3D baskı daha da yaygınlaşacak.
İnternet ve bluetooth teknolojisiyle “Network” kavramı farklı bir anlam kazanacak. Her nesneyle internet üzerinden bağlantı kurulup komut verilebilecek. Örneğin siz eve gitmeden kahve makineniz kahvenizi yapmış, televizyonunuz izleyeceğiniz filmin kanalını açmış olacak. Sahip olduğunuz birçok eşya birbiriyle konuşacak ve internet üzerinden işlevleri yönetilebilecek.
 
HER YER OFİS
2015 yılı Türkiye’de de şirketlerin çalışanlarını daha çok evden çalıştırdıkları bir yıl olacak. Notebook, akıllı telefon, tablet gibi akıllı cihazların iş içinde kullanımının yaygınlaşması ile iş yapış şekilleri de değişiyor. Büyük şehirlerdeki aşırı trafik yoğunluğu da, şirketlerin çalışanlarını, mobil ve uzaktan çalışmaya yönlendirmesine neden oluyor. Şirketlere uzaktan bağlantılarla erişmek, IP telefon ve video konferans gibi teknoloji altyapılarını kullanmak, çalışanların şirketteymiş gibi evlerinden çalışmalarını sağlıyor. Geçtiğimiz yıl içinde küresel kuruluşların yüzde 511’i mobil/uzaktan çalışma prosedürlerini uygulamaya koydu, yüzde 77’si ise iş için kişisel mobil cihazların kurumsal ağlara bağlanmasına izin verdi.
 

ARŞİV