"2023-27'de rekor sıcaklıklar görülebilir"

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), küresel sıcaklıkların 5 yılda 1.5 santigrat eşiğini aşabileceğini duyurdu

09 Haziran 2023 - 14:07

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), 2023-2027 yıllarında dünya genelinde rekor hava sıcaklıklarının görülebileceğini bildirdi.

DMÖ tarafından hazırlanan rapora göre sıcaklıkların önümüzdeki 5 yılda 1 buçuk santigrat eşiğini aşabileceği belirtildi. Raporda, "2023 ile 2027 arasındaki yıllık ortalama küresel sıcaklığın en az bir yıl boyunca sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat üzerinde olma olasılığı yüzde 66'dır. Önümüzdeki beş yılın en az birinin ve bir bütün olarak beş yıllık dönemin, kaydedilen en sıcak dönem olma olasılığı yüzde 98'dir" ifadeleri kullanıldı.

“BİNLERCE YIL DAHA DEVAM EDECEK”

Rapora göre, 2022'de yine rekor seviyelere ulaşan buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi binlerce yıla kadar devam edecek. Kıyı topluluklarının ve bazen de tüm ülkelerin varlığını tehdit eden deniz seviyesindeki yükselme, yalnızca Grönland ve Antarktika'daki buzulların ve buz örtülerinin erimesiyle değil, aynı zamanda okyanusların hacminin ısı nedeniyle genişlemesiyle de körükleniyor. DMÖ, okyanus ısınmasının "özellikle son yirmi yılda yüksek" olduğunu belirtiyor.

“KOŞULLAR KÖTÜLEŞİYOR”

Rapor, dünyanın dört bir yanında en kırılgan durumdaki insanların yaşamlarında hasara yol açan aşırı hava olaylarının birçok sosyo-ekonomik etkisini inceliyor. Doğu Afrika'da art arda beş yıl süren kuraklık, silahlı çatışma gibi diğer faktörlerle birlikte bölgede 20 milyon insan için yıkıcı gıda güvensizliğine yol açıyor. Raporda ayrıca, çok sayıda insanı hareket halinde bırakmanın yanı sıra, yıl boyunca iklim ve hava koşullarıyla ilgili tehlikeli olayların, halihazırda yerinden edilmiş durumda yaşayan 95 milyon insanın birçoğu için "koşulları daha da kötüleştirdiği" belirtiliyor.

“1.5 DERECE SEVİYESİNİ KALICI OLARAK AŞIYORUZ”

DMÖ Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas, "Bu rapor, Paris Anlaşması'nda belirtilen 1,5 santigrat seviyesini kalıcı olarak aşacağımız anlamına gelmiyor. Ancak DMÖ, artan sıklıkta geçici olarak 1.5 santigrat seviyesini aşacağımıza dair alarm veriyor" şeklinde açıklama yaptı. Paris Anlaşması, tüm ülkelerin bu yüzyıldaki küresel sıcaklık artışını 2 santigratla sınırlamak için küresel sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltmasına rehberlik edecek uzun vadeli hedefler belirlerken, önlemek veya azaltmak için artışı 1.5 santigratla daha da sınırlama çabalarını sürdürüyor.

Artan küresel sıcaklıklara ek olarak insan kaynaklı sera gazları daha fazla okyanus ısınmasına ve asitleşmesine, buzul erimesine, deniz seviyesinin yükselmesine ve daha fazla olumsuz hava koşullarına yol açıyor.


ARŞİV