24 Kasım'ı kutlamak yetmiyor

Binlerce öğretmen 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlamaya hazırlanırken, Türkiye’de 400 binden fazla atanamayan öğretmenin sorunları dikkat çekiyor

19 Kasım 2015 - 16:41
Binlerce öğretmen 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlamaya hazırlanırken, Türkiye’de 400 binden fazla atanamayan öğretmenin sorunları dikkat çekiyor


Erhan DEMİRTAŞ
Öğretmen olmak amacıyla eğitim fakültelerinden mezun olan binlerce öğretmenin atanma mücadelesi her geçen yıl büyük bir drama dönüşüyor. 24  Kasım Öğretmenler Günü yaklaşırken, öğretmenler için kutlama ve tebrikler ardı ardına gelecek. Ancak ülkemizde mezun olup da atanamayan 400 binden fazla öğretmen var. Atanamayan öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu ya özel dersanelerde ya da devlet okullarında ücretli öğretmenlik yapıyor. Ancak dersanelerde çalışan öğretmenler çok zor koşullarda ve düşük ücretlerle çalışıyor. Ücretli öğretmenlik ise eğitimde taşeron sisteminin başka bir şekilde düzenlenmesi gibi. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde binlerce öğretmen mesleki sorunlarla baş etmeye çalışırken biz de Kadıköylü bir öğretmen olan Berat Ertaş’ın sorunlarını dinledik. 2015 yılında KPSS’de 86 puan alarak Tunceli’ye atanan Ertaş’ın, siyasi bir davadan hüküm giydiği için ataması engellenmiş. Kadıköy’de imza kampanyası başlatan Berat Ertaş, 24 Kasım’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde sesini duyuracak.

ATANDI AMA BAŞLAYAMADI
Berat Ertaş, 2003 yılında Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun olan bir Fen Bilgisi öğretmeni. 2005 yılında hakkında yürütülen dava sonrasında tutuklanıp hüküm giymiş. Serbest kaldıktan sonraki süreçte, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı dershanelerde çalışmış. “Milli Eğitim Bakanlığı müffettişleri tarafından denetlendim ve stajyerliğim kalktı. Memurluk hakkımın bana iade edilmesinden sonra, KPSS sınavına girdim ve Tunceli’ye atandım” diyen Ertaş’ın sevinci çok kısa sürmüş. Tunceli Milli Eğitim Müdürlüğü Ertaş’ın göreve başlamasının uygun olmadığını belirterek, kadrolu olarak çalışamayacağına karar vermiş.

“MESLEĞİM ENGELLENİYOR”
Tunceli Milli Eğitim Müdürlüğü’nün hiçbir gerekçe göstermeden karar verdiğini söyleyen Ertaş, yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle anlatıyor: “Bu gerekçenin hiçbir hukuki yanı yoktur. Tamamen keyfi bir karardır. Çünkü bu karar Anayasa’nın eşitlik ilkesine ve Türk Ceza Kanunu’na aykırıdır. Ceza kanununa göre kimse ömrünün sonuna kadar cezalandırılamaz” Yetkililerin verdiği kararla hayatını bir türlü düzene oturtamadığını ifade eden Ertaş, öğretmenlik mesleğini çok sevdiğini belirtiyor. “Bu kararla mesleğimi eşit koşullarda yapmam engelleniyor ve ömrümün sonuna kadar cezalandırılmam isteniyor. Ayrıca benimle benzer maddelerden hüküm giymiş olan devlet memuru kadrosunda öğretmen, mühendis, sağlık memuru olarak çalışan birçok insan var” diyen Ertaş şu soruyu soruyor: “Madem ben öğretmenlik mesleğini yapmak için uygun biri değilim. Neden devlet okullarında yıllarca  ücretli öğretmenlik yapmama izin verildi?”

24 KASIM’DA EYLEMDE
“Bir yıl boyunca  büyük zorluklar içerisinde KPSS’ye çalıştım” diyen Ertaş, atanamayan binlerce öğretmenin her yıl yaşadığı stres ve sıkıntıyı daha yoğun hissettiğini söylüyor. Ertaş, sınava çalışırken bir yandan da hukuki mücadelesini sürdürmüş. “Yıllarca harcadığım emek birilerinin iki dudağı arasında yok sayılmakta” diyen Ertaş, atanamayan öğretmenlerin bir an önce mesleğini yapmaları temennisinde de bulunuyor.
Berat  Ertaş, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde sesini duyurmak için Milli Eğitim Bakanlığı önünde olacak. “Benim hala umudum var” diyen Ertaş, son olarak “ Çok sevdiğim işimle, geleceğimle oynanmasına izin vermeyeceğim. Kendi emeğime ve geleceğime sahip çıkacağım” diyor.

İZLANDA NÜFUSUNDAN FAZLA
Atanmayı bekleyen öğretmenlerin sayısı 2015 yılı itibariyle İzlanda’nın nüfusunu aşmış durumda. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden çıkan yasayla 2015 yılı içinde MEB’e 47 bin kadro kullanabilme yetkisi verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Ağustos’ta 47 bin atama yapılacağını söylemişti ancak 37 bin öğretmenin ataması yapıldı. Türk Eğitim-Sen’in yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye’de norm kadro ihtiyacı 73 ilde 120 bin 610. Atama bekleyen öğretmen sayısı ise 417 bin. Yani 323 bin nüfusu olan İzlanda’dan fazla. Hiçbir hakkı olmayan, iş güvencesi bulunmayan, girdiği ders başına ücret olan ücretli öğretmenlerin sayısı da 79 bin 765.

23 BİN KİŞİYLE ANKET

Türk Eğitim-Sen 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla 23 bin kişinin katıldığı bir anket yaptı. Anket sonuçları öğretmenlerin sorunlarını anlamak için önemli bilgiler içeriyor.
Ankete katılanların yüzde 49.7’si 2.140-2.300 TL arasında ücret alıyor.
Yüzde 35.3’ünün hanesinde işsiz birisi ya da birileri var.
Yüzde 93.9’unun kredi kartı var. Kredi kartına sahip olanların yüzde 49.9’u her ay    kredi kartı borcunun tamamını ödeyemiyor.
Yüzde 81.4’ü son 5 yıl içinde banka kredisi çekmiş, yüzde 14.8’i de bankaların kara listesinde.
Yüzde 24.8’inin bankalara 50 bin TL’den fazla borcu var.
Yüzde 81.7’si mesleğini AB ülkelerinde yapmak istiyor.
Ankete katılanların yüzde 26.8’i ek iş yapıyor.    
Yüzde 90.4’ü ise toplumdaki öğretmen etkisinin azaldığını düşünüyor.

ARŞİV