99 yıl önce Haydarpaşa Garı’ndan sürgüne gönderilerek hayatını kaybeden Ermeni aydınlar ve yazarlar anıldı.
Fotoğraflar: Çisem EREN
24 Nisan Ermeni Soykırımını Anma Platformu, Ermeni aydınların sürgüne gönderildiği Haydarpaşa Garı’nda anma yaptı.
Garın merdivenlerinde bir araya gelen platform üyeleri, Ermenice, Türkçe ve İngilizce “Bazı yaralar zamanla iyileşmez.24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımı’nın kurbanlarını anıyoruz” yazılı pankart açtı, sürgüne gönderilen Ermenilerin ve askerde öldürülen Sevag Şahin Balıkçı’nın resimleri taşındı.
Anmaya, askerde öldürülen Sevag Şahin Balıkçı’nın ailesi, HDP Yürütme Kurulu üyesi Garo Paylan, Avrupa Irkçılık Karşıtı Hareket (EGAM), Ermeni Hayırseverleri Genel Birliği (AGBU), Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Komite (ICAD) Türkiye Temsilcisi Ayşe Yılmaz, İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe’nin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.
‘DEVLET, ADALETİ YERİNE GETİRECEK ADIMLAR ATSIN’
Platform adına basın açıklamasını okuyan Yıldız Önen, ölüm yolculuğunun iddia edildiği gibi sadece savaş bölgesinde uygulanmadığını, en sistematik detaylarına kadar planlanmış bir şekilde Adapazarı’ndan Kayseri’ye kadar Anadolu sathında gerçekleştiğini kaydetti. Ermeni bilim insanlarının, yazarların, gazetecilerin, yayıncıların, milletvekillerinin katledildiğini söyleyen Önen, “Bugün bu acı veren Türkiye’deki düşünsel çoraklıkta bunun büyük rolü vardır” dedi.
99 yıldır inkar edilen soykırımın kanayan bir yara olarak durduğunu söyleyen Önen, inkara son verilmesini istedi ve ekledi: “Soykırımın hukuki gerekleriyle tanınmasını, hesaplanamayacak kadar büyük, derin kayıplarının telafi edilmesine yönelik dünyanın dört bir yanındaki Ermenilerin çeşitli önerilerine Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kulak vermesini, dinlemesini, adaleti yerine getirecek adımları atmasını talep ediyoruz.”
‘BİR ASIR DAHA GEÇSE, UNUTMAYACAĞIZ’
Ermeni diasporasından Diana Yaylayan, soykırım ile Ermenilerin topraklarını, kimliklerini ve geleceklerini de kaybettiklerini söyledi, “Bir asır daha geçse, unutmayacağız” dedi.
Ermeni Hayırseverleri Genel Birliği (AGBU) Avrupa Ofisi Başkanı Nicollas Tavitian, Soykırımın üzerinden neredeyse 100 yıl geçtiğini belirterek, “Anmalarla, bu ülkede cesurca mücadele eden insanlarla tabuları yıkmak için çok yol kat ettik” dedi.
‘İNKÂR TUTUMU ŞİDDET YARATIYOR’
Avrupa Irkçılık Karşıtı Hareket (EGAM)’dan Benjamin Abtan, soykırımın insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu belirtti. Abtan, iki yıl önce 24 Nisan’da askerliğini yaparken öldürülen Sevag Balıkçı’nın bu inkârın sonucunda ırkçılıkla bağlantılı olarak öldürüldüğünü söyledi. Devletin, 99 yıllık inkâr tutumunun şiddet yarattığını vurgulayan Abtan, “Büyük adımlar atıldığına, bir şeylerin değiştiğine inanmıyoruz. Şiddet hâlâ sürüyor. Biz, fikirler hakkında değil, tam 99 yıldır bilinen tarihsel gerçekler ve doğrular hakkında konuşuyoruz” dedi.
Ermenistan’ın ilk Dışişleri Bakanı ve muhalefet lideri Raffi Hovhannisyan ise soykırımdan kurtulanlardan birinin torunu olduğunu söyleyerek, Başbakan Erdoğan’ın, Ermeni katliamına ilişkin yaptığı açıklamalarının söz oyunundan ibaret olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından, Haydarpaşa’dan sürgüne gönderilen ve katledilen Ermeniler için denize karanfiller atıldı.