‘27 Eylül, Türkiye Sivil Havacılık Günü olmalı'

Vecihi Hürkuş anıtı önünde tören düzenlendi.

02 Ekim 2013 - 13:24

Harika Şebnem KARABIYIK

Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği, 27 Eylül’ün Türkiye Sivil Havacılık Günü olarak kabul edilmesi ve her yıl kutlanması amacı ile 27 Eylül Cuma günü, Kadıköy Kızıltoprak’taki Hürkuş Anıtı önünde tören düzeledi. Törene, Vecihi Hürkuş’un kızı Gönül Hürkuş Şarman da katıldı.
Kadıköylülerin yoğun katılım gösterdiği törende, İstanbul’a yapılacak 3. Havalimanına Vecihi Hürkuş adının verilmesi için imza da toplandı.
Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Gürer, törende yaptığı konuşmada, bundan tam 83 yıl önce 27 Eylül 1930’da saat 15:00’de Kadıköy’de ilk Türk sivil uçağı Vecihi 14’ün ilk uçuşunu yaptığını vurgulayarak, bu günün Türkiye Sivil Havacılık Günü olarak kabul edilmesini istediklerini söyledi.
Yine bundan tam 81 yıl önce 27 Eylül 1932 tarihinde Kadıköy’de İlk Türk Sivil Havacılık Okulu Vecihi Sivil Tayyare Mektebi’nin eğitime başladığını anlatan Hürkuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de ilk uçak,1924 yılında Vecihi Hürkuş tarafından yapıldı. Vecihi Bey, 19 Haziran 1930 yılında 2 marangoz, 1 hızarcı ve 1 tesviyeci ile yapıma, 2 Ağustos’ta montaja başladı. Vecihi 14, 83 yıl önce bu gün Kadıköy’den Yeşilköy’e uçtu. Ardından Ankara’ya.. 1994 yılında Türkiye Sivil Havacılığının gelişimine önemli katkılarından dolayı ICAO 50. Yıl Onur madalyası, Vecihi Hürkuş’a verildi. Eğer, kendi ürettiğiniz uçağınız varsa, Türkiye ve Dünya semalarında uçuyorsanız sivil havacılığınız var demektir. Yoksa yapılan sivil taşımacılıktır. Türkiye’de Sivil Havacılık; ilk Türk uçağı Vecihi14’ün ilk uçuşunu yaptığı 27 Eylül 1930 tarihinde başlamıştır. Biz de Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği olarak, bu etkinlikle 2013 yılından itibaren her 27 Eylül günününTürkiye Sivil Havacılık günü olarak kutlanmasını amaçlıyoruz. Bugün ne mutlu ki burada Vecihi Hürkuş Anıtındayız. Bir tayyarecinin Vecihi Hürkuş’un anıtının, Vecihi Hürkuş heykelinin ve Vecihi 14’ün altındayız. Heykeltraşlarımız başta olmak üzere bu anıtı, Kadıköylülere ve havacılara emanet eden Kadıköy Belediyesi’ne ve Sayın Başkanımız Selami Öztürk’e tekrar şükranlarımızı sunuyoruz.”
Etiketler; vecihi hurkuş

ARŞİV