29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI HEYECANI

Kadıköy Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama hazırlıklarına başladı. Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kutlama programına son şeklini vermek için sivil toplum örgütü temsilcileriyle biraraya

26 Eylül 2014 - 11:47
Kadıköy Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama hazırlıklarına başladı. Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kutlama programına son şeklini vermek için sivil toplum örgütü temsilcileriyle biraraya geldi. 

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91. Yılı’nı bu yıl da coşkuyla kutlamaya hazırlanan Kadıköy Belediyesi, Kadıköylüler’le birlikte çalışmalarını sürdürüyor. Konuyla ilgili olarak sivil toplum örgütü temsilcileriyle 24 Eylül Çarşamba günü, Belediye Brifing Salonu’nda biraraya gelen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, bayram hazırlıklarıyla ilgili olarak fikir alışverişinde bulundu.

Ülkenin zor günlerden geçtiğini, şu an Türkiye sınırları içinde savaştan kaçan, sayısı 130 binleri geçen sığınmacının bulunduğunu vurgulayan Nuhoğlu, “Bu kişilerin statüsü bile belli değil, mülteciler mi göçmenler mi belirsiz. Bölgedeki savaştan mağdur olan insanların sayısı ise 2-3 milyonu geçti. Kadıköy’de de Suriye’deki savaştan kaçan insanları görmek mümkün. İstanbul’da toplam sayının 300 bini geçtiği belirtiliyor. Sınırlarımızdaki yerleşim yerlerinde savaştan kaçanlar için kamplar kuruluyor. Ama yetersiz. Bu kadar sayıda insanın kent kültürüne katılma, adapte olma sürecinde yaratacağı birçok sorun var. Şimdi ise bu sorunlarımıza arasına bir de ortaöğretimdeki kız öğrencilere başörtüsünün serbest bırakılması eklendi. İşte böyle şartlarda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutluyoruz” dedi. Yaşanan tüm sorunlara rağmen gelecekten umudu kesmemek gerektiğini vurgulayan Nuhoğlu, Türkiye’de Cumhuriyetin önemli kazanımları olduğunu, bunlara sahip çıkmak gerektiğini söyledi. “Bugün Türkiye’de laik, demokratik cumhuriyete sahip çıkan önemli bir kitle var. Kent kültürünün olduğu her yerde biz güçlüyüz. Kadıköy de bu yerlerden biri. Kent kültürü son yıllarda yayılıyor. Özellikle çevreyi korumaya yönelik direnişlerin artması da bu kültürün yerleşmesinin bir sonucu. İnsanlar artık çevrelerine ve geleceklerine sahip çıkmaya başladılar. Bizi hiçbir şekilde yok edemezler. Cumhuriyet kutlamalarıyla ‘Biz güçlüyüz, umudumuzu kaybetmedik’ mesajını vereceğiz. Bu yüzden katılımınız bizim için çok önemli” diye konuştu.
 
“Katılımcılık modeli”yle tüm sivil toplum örgütü temsilcilerini toplantıya davet ettiklerini vurgulayan Nuhoğlu, kutlamaların bir günle sınırlı kalmayacağını, hafta boyunca devam edeceğinin altını çizdi. Başkan Nuhoğlu, bu sürede çeşitli konferanslar, konserler ve kutlama etkinliklerinin yer aldığı bir etkinlik programı hazırlanacağını tekrarladı ve katılımcıların bu konudaki düşünce ve önerilerini dinledi.  
 
Başkan Nuhoğlu, 29 Ekim Çarşamba akşamı Bağdat Caddesi’nde düzenlenecek olan, her yıl yüz binlerin katıldığı Cumhuriyet Yürüyüşü’nün bu yıl da kutlama programında özel bir yer tuttuğunu ifade etti. Nuhoğlu, “Bu yürüyüş artık bir gelenek haline geldi. Yürüyüşün ardından Caddebostan Sahil’de Ferhat Göçer konseri düzenlencek” dedi. 

ARŞİV