29 Ekim meşalesi, Kadıköy'de yakıldı

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında her yıl düzenlenen meşale yakma töreni, Kadıköy İskele Meydanı'nda Atatürk Anıtı önünde gerçekleşti. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı ile Kadıköylü lise öğrencileri, 29 Ekim meşalesini birlikte yaktı

21 Ekim 2024 - 12:22

Kadıköy Belediyesi, Cumhuriyet'in 101. yıl dönümünü coşkuyla kutlamak için bir dizi etkinlik düzenliyor. Kutlamalar,  21 Ekim Pazartesi günü Kadıköy İskele Meydanı'nda Atatürk Anıtı önünde, 29 Ekim meşalesi yakma töreni ile başladı.

Törene, Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, CHP İstanbul Eski Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Kadıköy Belediyesi başkan yardımcıları, meclis üyeleri, Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri, mahalle muhtarları, Kadıköy’de eğitim gören lise öğrencileri katıldı. Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 

“101.YAŞI KUTLU OLSUN”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından konuşma yapan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti’nin saygıdeğer vatandaşları ve bu değerlerin sonsuza dek bekçisi olan Kadıköylüler, Türkiye Cumhuriyeti ikinci yüzyılına giriyor. Ne mutlu bize ki Cumhuriyetimiz 101 yaşında ve daha nicelerini birlikte kutlayacağız. Coğrafi olarak bulunduğumuz konuma bakıldığında Orta Doğu ülkelerinin hak, hukuk, demokrasi mücadelesini görünce, emperyal güçlerin bölgedeki savaşını görünce iyi ki bu ülkenin bir Mustafa Kemal’i var diyorsunuz. Yürüttüğü başarılı dış politika sayesinde bugün biz tam bağımsız demokratik bir ülkeyiz. Atatürk; ‘yurtta barış dünyada barış’ diyerek hem diğer ülkelerin sınırlarına göz dikmemiş hem de kendi sınırlarının saygınlığına, dokunulmazlığına dikkat çekmek istemiştir. 

Değerli komşularım, sevgili gençler, Cumhuriyet’i anlamak için kuruluşun ve kurtuluşun baş mimarı Atatürk’ü anlamak gerekir. Cumhuriyet’in akıla ve bilime dayanan felsefesini anlamak gerekir. Unutmayın ki Atatürk cepheye giderken yanında kitaplarını götüren, Kurtuluş Savaşı mücadelesi verirken aynı zamanda eğitim kongresini toplayan bir liderdi. Çünkü ilerlemenin ancak cehaletle savaşarak, aydınlanmayla ve eğitimle olacağını çok iyi biliyordu. Kendisi de geometri terimlerini Türkçeleştirerek geometri kitabı yazmış, bilimin dilini Türkçeleştirmek istemiş, dilde devrim yaparak aydınlanma ateşini yakmıştır. Ayrıca iyi derecede Fransızca ve Almanca bilirdi. Bir kültür devriminin yanında fabrikalar kurarak üretimde ekonomik bağımsızlığı da hedeflemişti. Sözlerimi bitirirken saygıdeğer şehitlerimizi, Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyor, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, 101.yaşın kutlu olsun diyorum.”

Mesut Kösedağı, konuşmasının ardından 29 Ekim meşalesini, Kadıköylü lise öğrencileri ile birlikte yaktı. Kadıköy Belediyesi Cumhuriyet Bandosu da çaldığı marşlar ile törene renk kattı.


 


ARŞİV