3 gün YAS 2 gün GREV

Ankara ‘daki barış mitingine yönelik bombalı saldırının ardından üç günlük ulusal yas ilan edilirken, sendikalar da “hayatı durduruyoruz” diyerek iki günlük grev kararı aldı…

16 Ekim 2015 - 10:10
Ankara ‘daki barış mitingine yönelik bombalı saldırının ardından üç günlük ulusal yas ilan edilirken, sendikalar da “hayatı durduruyoruz” diyerek iki günlük grev kararı aldı…
Ankara ‘da Barış Demokrasi ve Kardeşlik Mitingi ‘nin toplanma yeri olan Ankara Garı önünde meydana gelen patlamaların ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, üç günlük Ulusal Yas kararı aldıklarını açıkladı. Ulusal Yas gereği tüm yurtta bayraklar yarıya indi.
Mitingin çağrıcıları olan KESK, DİSK, TMMOB ve TTB ise “Katliama karşı hayatı durduruyoruz” diyerek, 12-13 Ekim Pazartesi ve Salı günleri grev kararı aldıklarını açıkladı. Esnafa ise kepenk kapatma çağrısı yapıldı.
Grev kararına ilk cevap verenlerden biri Kadıköy Belediyesi oldu. Belediyenin twitter hesabından yapılan açıklamada “#Grevdeyiz Ankara’daki Barış, Demokrasi ve Kardeşlik Mitingi’ne yapılan saldırı ve katliamı protesto için 2 günlük iş bırakıyoruz.” denilerek sadece acil durumlar için nöbetçi çalışanların hizmet vereceği duyuruldu.
Kadıköy esnafı da kepenk kapattı. Çoğunluğunu kafe-barların oluşturduğu mekânlar, 12 Ekim Pazartesi ve 13 Ekim Salı günleri kapalıydı…

 
Belediye çalışanları: “Asla unutmayacağız”
Ankara katliamını protesto eden DİSK ve KESK’e bağlı  Kadıköy Belediyesi çalışanları: “Bütün şiddetinize, katliamlarınıza rağmen eşit, özgür, demokratik bir ülkede bir arada yaşamı ve barışı savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz”
Türkiye’nin en ağır katliamı olan ve 97 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara katliamına tüm ülkede düzenlenen  protesto eylemleriyle tepki gösterildi. Katliamı protesto eden Kadıköy Belediyesi çalışanları, 12 Ekim Pazartesi sabahı Başkanlık Binası önünde buluştu. İki günlük greve çıkacaklarını duyuran çalışanlara Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da destek verdi.  “Üzgünüz, öfkeliyiz, yastayız ve isyandayız! Katliamı ve katilleri asla unutmayacağız” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
KATİLLERİ BİLİYORUZ: 10 Ekim’de Ankara’da Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi için toplanmıştık. Sarayın saltanatı uğruna aylardır dökülen kanlara dur demek, savaşa karşı barışı savunmak için yollara düştük. Kamu emekçilerinin, işçilerin, hakların özlemlerini haykırmak, umutlarını yaşatmak için, kandan  ve savaştan beslenenlere karşı “Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi” demek için gelmiştik. Canımızdan can gitti, yüreklerimiz dağlandı. Annelerimizi, babalarımızı, kardeşlerimizi, arkadaşlarımızı, yoldaşlarımızı kaybettik. Hiç kimse bize bu katliamın faili meçhul demesin. Ankara’nın orta yerinde göz göre göre bombaları patlatanları, yakın tarihimizin en vahşi saldırısına göz yumanları biliyor, katillerin hepsini biliyoruz. Katiller; yarattıkları şiddet, korku ve katliam atmosferinde “tek başına iktidar” olmak için ükeyi ateşe atıp, kendilerini kurtarmaya çalışanlardır.
BARIŞI SAVUNACAĞIZ: Emek, barış ve demokrasi mitingimizi kana bulayanlara ve katliama seyirci kalanlara sesleniyoruz. Bizi korkutmaya, yıldırmaya, sindirmeye çalışanlara sesleniyoruz: Ne kadar saldırırsanız saldırın, korkmayacağız, yılmayacağız, unutmayacağız ve asla affetmeyeceğiz! Acımız büyük, yaralarımız derindir! Katiller ve arkasındaki güçler bulunana kadar bize rahat yok! Katliamın sorumluları hesap verene kadar susmayacağız, yılmayacağız ve asla affetmeyeceğiz!

“KORKMAYACAĞIZ, SUSMAYACAĞIZ, YILMAYACAĞIZ”
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, 12 Ekim Pazartesi günü greve çıkan Belediye çalışanlarına seslendi. Ankara’da yaşanan saldırının Türkiye tarihinin en kanlı saldırılarından biri olduğunu belirten Nuhoğlu şöyle devam etti: “Bu ilk değil. Bu katliamları daha önce de yaşadık. Ama bu yaşadığımız son katliam aslında katliamların en büyüğü. Bu ülke bunları hak etmiyor. Bu katliamları yapanlar toplumu demokrasiden uzaklaştırmak isteyenler ve şiddetle terörle toplumu bastırmak isteyenlerdir. Bu katliamları yapanlar bilsinler ki susmayacağız, yılmayacağız, sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bilsinler ki bu ülkeyi biz yöneteceğiz. Sonuna kadar mücadele edip biz yöneteceğiz. Çocuklar, gençler, kadınlar ve emekçiler oraya barış için gitmişti. Bütün bunlar toplumu korkutmak için yapıldı. Bu ülke korkmayacak, susmayacak ve yılmayacak. Anıları önünde saygı ile eğiliyoruz.

Meclis çalışmadı; “İnadına Barış” dedi

Kadıköy Belediye Meclisi CHP grubu, Ankara katliamını protesto etmek için 12-13 Ekim’de görev yapmayacaklarını “İnadına barış” sloganıyla duyurdu

Kadıköy Belediye Meclisi’nde CHP grubu adına konuşan Yener Kazak “Gencecik, yüreği sevgi dolu insanlar, bu ülkenin başkentinin en bilinen meydanında barış için, bu ülkede daha fazla kan akmasın, ölümler olmasın, yürekler dağlanmasın diye bir araya geliyorlar. Ve kanla beslenenler devreye giriyor, kalleşçe ortaya çıkıyorlar. Hayır çıkmıyorlar. Onlar karanlıkta yaşayan yarasalardır, onlar korkaktır, çıkmazlar gün yüzüne.” dedi.
Yener sözlerine “Onları biz biliyoruz, yöntemlerini biliyoruz, ta Uğur Mumcu’dan bu yana hep biliyoruz. Onlar canımızı alarak öğrettiler bizlere. Onlar Anadolu topraklarını kanla sulama konusunda pek ustadırlar. Maraşlardan, Çorumlardan, Sivaslardan, Uludere’den, Suruç’tan ve çok daha eskilerden bugüne hep kan, hep kan…” diye devam etti.
Katliamın sorumlularının belli olduğunu söyleyen Kazak, “IŞİD’i besleyenlerin, referansı mezhepten alanların, Ortadoğu bataklığına bizi sürükleyenlerin elbette hesap verecekleri gün gelecektir. Bu hesabın mahşere kalmayacağını buradan ilan ediyorum. Döktükleri kanda boğulacaklarını buradan ilan ediyoruz. Barış pankartlarını cenaze tabutu haline getirenleri, onlara destek verenleri, örtülü arka çıkanları, ‘ama onlar da…’ diye başlayan cümleleri hiç unutmayacağız, hiç affetmeyeceğiz. ” dedi.

“GÖREV YAPMAYACAĞIZ”
Kadıköy Belediye Meclisi CHP Grubu olarak mevcut koşullarda görev yapamayacaklarını, katliamı protesto etmek için 12 ve 13 Ekim’de çalışmayacaklarını ilan eden Kazak, hayatını kaybedenlerin cenazelerine katılacaklarını belirterek sözlerini “Barış, barış, inadına barış!” diye bitirdi.

Kadıköy esnafı kepenk kapattı
Ankara’daki katliam sonrası 12-13 Ekim günlerinde KESK ve DİSK başta olmak üzere çok sayıda sendika ve sivil toplum örgütü grev yaparak hayatı durdurma eylemleri düzenledi. Öğrenciler okullarına, işçiler ise iş yerlerine gitmedi. Ülkenin bir çok şehrinde eylemler düzenlenirken katlima sessiz kalmayan ve tepki gösteren esnaf da kepenk açmayarak hizmet vermedi. Kadıköy’deki bir çok  esnaf 12-13 Ekim günlerinde iş yerlerini ve dükkanlarını açmadı.
 

ARŞİV