300 yıllık mezarlık içler acısı halde

Yeldeğirmeni’nde bulunan 300 yıllık Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı’nın içler acısı hali, İBB Meclisi’ne taşındı

25 Şubat 2016 - 16:29

Üç yüz yıllık Müslüman Türk Mezarlığı olan Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı’nın son durumunu yerinde inceleme yaparak ve fotoğraflayarak İBB Meclis gündemine taşıyan CHP İBB Meclis Üyesi Mesut Kösedağı hazırladığı yazılı soru önergesini İBB Meclisinde sözlü okudu.
Kösedağı şunları söyledi: “Tarihi Kavuk Baştaşlı Mezar taşları yerle bir olmuş, kırılmış, bazı mezarlar kazılmış durumdadır. Bahtsız ve sahipsiz olan mezarlık, Marmaray Projesinin ortasında kalmasından dolayı yine yok olma durumundadır. Sürekli ecdadıyla övünen AKP’li genel ve yerel yöneticiler Osmanlı İmparatorluğu’nun çoğunlukla Saray ileri gelenlerinin mezarlarını barındıran Ayrılık Çeşmesi Mezarlığını kaderine terk etmiştir.”
Kösedağı’nın, yanıtlanması istemiyle sorduğu sorular şöyle: “Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı hangi kurumun sorumluluğundadır? Büyük Karacaahmet Mezarlığı’na bağlı olan Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı’nda yatan Osmanlı ecdadından ismi belirlenenler var mıdır; varsa kimlerdir? Tarihi mezarlığın bir kitabesi, kimliği neden yoktur? Mezarlığın tarihi hakkında bilgi veren bir tabela koymayı düşünmüyor musunuz? Halkın ziyaretine kapalı olan, büyük bir bölümü yok olmuş ayrılık çeşmesi mezarlığını restore etmeyi düşünmüyor musunuz? Tarihi Mezarlığın Marmaray projesiyle kesişen yerleri olduğu söylenmekte, bununla ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığına ve Kültür Bakanlığına İBB olarak  başvuruda bulunarak bilgi talep ettiniz mi?”

ARŞİV