301 emekçi unutulmadı

Soma katliamının ikinci yılında yaşamını yitiren 301 madenci unutulmadı. CHP Kadıköy İlçe Örgütü, ölen işçileri anmak için yürüyüş düzenledi

19 Mayıs 2016 - 15:17
Soma katliamının ikinci yılında yaşamını yitiren 301 madenci unutulmadı. CHP Kadıköy İlçe Örgütü, ölen işçileri anmak için yürüyüş düzenledi
 
Erhan DEMİRTAŞ
İki yıl önce Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasının yıl dönümü nedeni ile CHP Kadıköy İlçe Örgütü anma yürüyüşü gerçekleştirdi. 13 Mayıs Cuma günü Altıyol’da bir araya gelen Kadıköylüler, “Soma’yı unutma unutturma. 301 can için adalet” yazılı pankartı taşıyarak Eminönü İskelesi önüne yürüdü.  Grup, “Maden işçisi onurumuzdur”, “Kaza değil cinayet” yazılı dövizler taşıyarak, sorumluların cezalandırılmasını talep etti. Eylemde basın açıklamasını CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin yaptı. İki yıl önce Soma’da yaşamını yitiren 301 madencinin sermaye, siyaset ve sendika üçgeninde katledildiğini söyleyen Narin, “Savaş meydanında, doğal afetle değil, binlerce emekçinin ekmeğini çıkarmak için girdiği iş yerinde maden ocağında, birkaç saat içerisinde 301 baba, 301 oğul, 301 eş, 301 kardeş katledildi, diri diri gömüldü” dedi.

“MADENDE CAN GÜVENLİĞİ YOK”
Narin, madencilik iş kolunda iş ve işçi güvenliğinin alınmadığını ve işçiler için can güvenliği olmadığını belirterek şunları söyledi: “Soma’da olumsuz çalışma şartları maden işçileri tarafından protesto edildi. CHP milletvekillerinin bu konuda meclise 60 milletvekili imzalı araştırma önergesi vermesine rağmen bu önerge AKP tarafından reddedildi. AKP bir kez daha emekçinin karşısında olduğunu gösterdi.” Soma’da hayatını kaybedenler için adalet arayışının takipçisi olacaklarını söyleyen Narin, “Maden ocaklarının içinde ekmeklerini kazanmaya çalışan, her koşulda örgütlenen ve adalet arayışında mücadele veren maden işçisinin yanında olacağız” diye konuştu. Basın açıklamasından sonra grup, mum yakarak oturma eylemi yaptı. 

“Soma” için oynadılar
Soma’da yaşamını yitiren 301 madenci için Kadıköy’de  “Bu Oyun Kömür Kokar” sloganıyla futbol turnuvası düzenlendi. Forza Yeldeğirmeni futbol takımının önerisiyle düzenlenen turnuvaya; Amedspor Barikat, Dersimspor Direniş, Emek Spor, Forza Yeldeğirmeni, Kadim Yürüyüş, Kızıldeliler, Nikola Tesla, Qırıx takımları katıldı. 15 Mayıs Pazar günü Kalamış Gençlik Merkezi’nde kadın ve erkek oyuncuların karma olarak katıldığı oyunların birincisi ise Dersimspor Direniş oldu. Turnuvayla ilgili “İstedik ki Soma unutulmasın, iş cinayetleri unutulmasın, bu cinayetlere yenileri eklenmesin. Sadece sahada değil, işyerinde, okulda, mahallede, madende, fabrikada her yerde yaşamımız için, haklarımız için bir araya gelirsek yeni Soma’lar olmaz” denildi.

ARŞİV