301 madenci Kadıköy'de anıldı

Soma maden faciasının birinci yılında Sosyal Haklar Derneği üyeleri hayatını kaybeden madencileri anmak için Kadıköy’de bir araya geldi

14 Mayıs 2015 - 16:11
Erhan DEMİRTAŞ
301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının yıl dönümünde birçok noktada protesto eylemleri düzenlendi. Kadıköy Altıyol’da bir araya gelen Sosyal Haklar Derneği üyeleri de yaptıkları basın açıklamasıyla Soma’da ölen madencileri andı. “Kaza Değil Cinayet Unutma Unutturma” yazılı pankartın açıldığı eylemde okunan basın açıklamasında, madencilik yasasının değişmemesi durumunda on binlerce madencinin katliamla yüz yüze kalacağı ifade edildi.
301 ölümün ardından Soma’da iki ölüm ve yüzlerce iş kazasının yaşandığı bilgisinin verildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Hükümet yeni yasal düzenlemede de ‘Yaşam Odalarının’  yasal bir zorunluluk olarak getirilmesini reddetti. Maden ocaklarında küçük sığınma konteynerleri dahi bulundurulmuyor. Denetimler ya yapılmıyor ya da yapılan yerlerde işverenin sorumlulukları yerine işçilerin güvenlik önlemleri alıp almadıklarına odaklanılıyor.”
“Hükümet işin fıtratında var dediği madenci katliamının ardından kaza-kader eylemini sürdürüyor” sözlerinin yer verildiği açıklamada, verilen sözlere rağmen ücretlerin artmadığı ve maden işletmelerinde birçok işçisinin işten çıkarıldığı belirtildi.
Basın açıklamasından sonra kısa bir konuşma yapan Avukat Can Atalay, “301 sadece bir rakam değildir. Babadır, çocuktur, eştir” dedi. Soma’da ölen madencilerin göz göre göre ölüme gönderildiklerini ifade eden Atalay şöyle konuştu: “Bizim talep ettiğimiz adalet adliye binalarından çıkmayacak. Can Gürkan yargılanmadan buradan sonuç çıkmayacak. Bu düzen hiçbir işçi için önlem almayan bir düzendir. Soma’nın hesabını sormak Ermenek’in hesabını sormaktır. Torunlar inşaatta ölenlerin hesabını sormaktır. Soma’da ölenleri unutmadık unutmayacağız. Bu daha başlangıç mücadeleye devam.”
Birleşik Haziran Hareketi üyeleri de Kadıköy’de kitlesel bir eylem düzenledi. Boğa Meydan’ında bir araya gelen kitle İskele Meydanı’na yürüdü. Eyleme İnşaat İşçileri Derneği de katıldı. 

ARŞİV