40 milyon TL'lik camide engelli rampası yok!

Yapımı 22 ayda tamamlanan ve 40 milyon TL bütçeyle en ince ayrıntılara özen gösterilerek yapılan Ataşehir Mimar Sinan Cami’nde engelli rampasının olmadığı ortaya çıktı.

22 Ağustos 2012 - 16:03
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın inşaatını sık sık kontrol ettiği ve isim babası da olduğu Ataşehir Mimar Sinan Camii’nde engellilerin unutulduğu görüldü! Ramazan ayının ilk günü ibadete açılan camiye ibadet için giden Kadıköy Kent Konseyi Engelli Meclisi Yürütme Kurulu üyesi, ressam ve aynı zamanda İ.Ü İletişim Fakültesi öğrencisi olan, 20 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkûm Naci Yenier, çalışanların kalaslardan yaptığı rampa ile camii avlusunun içine girebildi. Yenier, “Mimar Sinan Camii’nin engellilere uygunluğu tuvaletten öteye gidememiş. Fiziki olarak bize de ibadet hakkı tanınsın” dedi.
Yapımı 22 ayda tamamlanan cami için 40 milyon TL harcandı. Mimar Sinan'ın daha küçük ölçekli camilerde denediği, “altı ayaklı plan tipi” bu büyüklükte ilk defa uygulandı. 42 metre kubbe yüksekliği olan camide, 72 metre yüksekliğinde üç şerefeli 4 minare var. Caminin toplam kapasitesi 10 bin kişilik ayrıca 300 araçlık bir kapalı otoparkı bulunuyor. Camide konferans salonları ve eğitim odaları bulunuyor.
Hem ziyaret hem de ibadet etmek için camiye giden Kadıköy Kent Konseyi üyesi Naci Yenier, her ayrıntının düşünüldüğü Mimar Sinan Camii gibi büyük ve yeni bir yapıda engelli rampasının olmamasını Gazete Kadıköy’e değerlendirdi: “İbadete yeni açılan Mimar Sinan Camii’ye gittiğimde gördüm ki bir tek tuvaletler, engelliler düşünülerek yapılmış. Abdest alma yerine gidecek rampa yok. Avluya giremiyorsun beşer onar merdivenler… Otoparktan asansörle çıkabilirsiniz dediler, asansöre gittim ama tam olarak faaliyete geçmediği için kullanamadık. Yalnız yetkililerden aldığımız bilgiye göre asansörden indikten sonra birkaç merdiveni daha yardımla aşmak zorunda imişim. Fakat bu eksiklikleri yetkililer not aldılar, en kısa sürede yapacaklarını söylediler. Bu da gösteriyor ki planda engelliler sadece tuvalet konusunda düşünülmüş. O da her yerde olduğu gibi temizlik odası olarak kullanılıyor. Engelliler olarak bizle beklerdik ki önümüzde bir örnek olsun. Diğerlerine onu gösterelim. Bu umutla camiyi ziyaret ettiğimizde hayal kırıklığına uğradık...”


ARŞİV