48 yıllık mısır tohumları

Yıllardır doğal tarım çalışmaları yapan Mehmet Ekşioğlu Feneryolu Gönüllüleriyle buluştu

28 Nisan 2016 - 14:29
Yıllardır doğal tarım çalışmaları yapan Mehmet Ekşioğlu Feneryolu Gönüllüleriyle buluştu
 
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi Feneryolu Gönüllü Evi Çevre Komitesi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tohumdan fideye ekim etkinliğini TEMA Vakfı desteği ile düzenledi. 20 Nisan Çarşamba günü Feneryolu Gönüllü Evi’nde düzenlenen etkinlikte TEMA Sorumlusu Mehmet Ekşioğlu doğal tarım ve tohum konusunda bir sunum yaptı. TEMA Vakfı ile 15 yıl önce tanıştığını ve doğal tarım çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Mehmet Ekşioğlu, 48 yıllık olduğunu söylediği mısır, en az 30 yıllık domates, salatalık ve bamya tohumlarını dinleyicilere dağıttı. Ekşioğlu, “Kendi yetiştirdiğimiz mısır yaklaşık 48 senelik. 1968’den bugüne kadar… Rizeliyim, eğer Rize’den geldiyse daha da fazla ömrü. Mısırdan mısır ekerek ondan ona devam ettik. Bununla birlikte domates tohumu, salatalık tohumu bunlar da yaklaşık 30 senelik. Ekşili Kocaali domatesi adı altında yetiştirdiğim bu tohumu İstanbul’da 6 senedir dağıtıyorum” dedi.

DOĞAL TARIMI ANLATIYOR
Zaman zaman doğal tarım konusunda sunumlar düzenlediğini ve bilgilerini paylaşmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Ekşioğlu, okullarda düzenlediği sunumlarda tohum dağıtırken, saksısını getiren öğrencilere nasıl ekim yapacağını da öğretmeye gayret ettiğini belirtti. Bugüne kadar binlerce doğal tohum dağıttığını ifade eden Ekşioğlu, “Projemizin amaçlarından biri, yetiştirmesini öğretmek, yetiştirmesini öğrettiğimiz kişilere bizdeki doğal tohumlardan vermek. Onların da devam etmesini sağlamak” diye konuştu.
Kadıköy’de okullarda gerçekleştirdikleri doğal TEMA bahçelerinden bahseden ve öğrencilerin tarım keyfine tanık olduğunu ifade eden Ekşioğlu, “Orada tohumlarımızdan fide oldu. Fideler meyveye döndü. Daha sonra çocuklar yaz döneminde gelip bahçeye ne diktik onları gözlemlediler. Kendileri tattılar. Okul tekrar eylülde başladığında bahçede kalan domates, biberleri de toplayıp, hiç ziyan etmediler onlarla da turşu yaptılar. Yani kışın da aynı bahçeyi kış bahçesi yaptılar. Toprağa ne verirseniz onu alıyorsunuz. Kötü dost değildir o. Sen ne kadar ona hor davransan da o sana gene de iyi davranıyor. Yani mutlaka geriye verir” şeklinde konuştu. Doğayı, çevreyi, tarımı ihmal etmemeye çalıştığını, kendi tabiriyle “arta kalan zaman”ını kendine ayırdığını ifade eden Ekşioğlu, doğal tohumun önemini anlattı. Çevre Komitesi Başkanı ve Feneryolu TEMA sorumlusu Ayşenur Amcaoğlu, bu etkinliklerin her sene yapılacağını söyledi.

ARŞİV