Çanakkale Savaşlarının 99. yıldönümü, düzenlenen etkinliklerle hatırlandı.
Çanakkale Savaşlarının 99. yıldönümü, düzenlenen etkinliklerle hatırlanırken, Çanakkale’de denizden ve karadan saldıran İtilaf devletleri ordularına geçit vermeyen kahramanlar da zaferin 99. yıldönümünde anıldı.
HAZIRLAYAN: Mustafa SÜRMELİ
Gelibolu Yarımadası, Çanakkale kara savaşlarının başladığı 25 Nisan günü Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen binlerce ziyaretçiyi bağrına bastı. Yurdun dört bir köşesinden gelen vatandaşlar, savaş alanlarını ziyaret ederek; canla başla mücadele edip, kendilerine özgürce yaşayacakları bir vatan bırakan şehitlerimiz için dua ettiler. Zaferin 99. Yıldönümü kapsamında 57. Alay Vefa Yürüyüşü de gerçekleştirildi.
Yürüyüş öncesi katılımcılara, tümü şehit olan 57’nci Alay askerlerinin son yediği yemek olan ‘kırık buğday çorbası’ dağıtıldı. Yurdun farklı yerlerinden gelen yaklaşık 20 bin katılımcı, 57. Alay Vefa Yürüyüşü’ne, 99 yıl önce olduğu gibi 25 Nisan 2014 tarihinde saat 06.00’da Bigalı köyü yakınlarındaki Kocadere Mevkiinden başladı. Günün ilk ışıklarıyla başlayan yürüyüş saat 08.00’de Conkbayırı’nda sona erdi.
DÖNMEYİ DÜŞÜNMEDİLER
Bilindiği üzere, 1. Dünya Savaşı’nda Tekirdağ’da bulunan 57. Alay, Mustafa Kemal’in önderliğinde Çanakkale’ye gidip, 24 Nisan’ı 25 Nisan’a bağlayan gece yapılandüşman çıkarmasına, emsali görülmemiş bir mukavemetle tüm neferlerini kaybetme pahasına karşı koymuş, düşmana geçit vermemişti.
Yarbay Mustafa Kemal, 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber aldığında savaşın kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’na yönlendirmiş ve tarihe geçen, “Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zamanda yerimizi başka kuvvetler alabilir” emrini bu sırada vermişti. Her anı kahramanlıklarla dolu Çanakkale Savaşları sonucunda İtilaf devletleri umduklarını bulamayarak ve büyük kayıplar vererek geldikleri gibi geri döndüler.
Çanakkale kara savaşlarının başlangıcı olan 24 Nisan’ı 25 Nisan’a bağlayan gece yapılan çıkarmanın 99. yıl dönümünde, Anzaklar adı verilen İtilaf devletlerine bağlı Avustralya ve Yeni Zelandalı askerlerin torunları da şafak ayini düzenleyip, kendi anıt mezarlarına çiçek bırakıp dua ettiler.