7 yıllık tartışma alevlendi

‘Göztepe Parkı’na cami’ inadını sürdüren İBB, aldığı yeni bir kararla 7 yıllık konuyu tekrar alevlendirdi. 7 yıl önce mahkeme kararıyla durdurulan Göztepe Parkı’na cami yapılmasını öngören projeye onay çıktı.

30 Kasım 2012 - 10:05

Gökçe UYGUN

İstanbul'un tarihi değere sahip ya da betonların arasında zar zor varolmaya çalışan yeşil alanları bir bir yapılaşmaya açılırken, bazen de eski planlar tekrar tekrar gündeme getiriliyor. Bunun son örneği geçtiğimiz günlerde Kadıköy'de yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çamlıca'ya cami, Haydarpaşaport projesi, Taksim projesi tartışmalarına bir yenisini ekleyerek, daha doğrusu eski defterleri açarak, “Göztepe'ye cami” kararı aldı. İBB Meclisi, Kadıköy'de bulunan Göztepe 60. Yıl Parkı'na cami yapımının önünü açan imar planı değişikliğini, CHP'lilerin karşı oylarına rağmen kabul etti. Karara göre İBB, 8 bin metrekarelik parkın ağaçlarla kaplı yemyeşil olan 2 bin 500 metrekarelik kısmına cami inşa etmeyi hedefliyor. Komisyon kararının mecliste oylanması sırasında söz alan CHP Grup başkan Vekili Fahrettin Kayhan, camiye karşı olmadıklarını, ancak yeşil alanların azaltılmasını istemediklerini kaydetti. “Kadıköy’de ihtiyaç varsa cami yapılabilir” diyen Kayhan, caminin park yerine başka bir arsaya yapılmasını istedi. Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyon Başkanı Sefer Kocabaş da, söz konusu düzenlemeyi mahkeme kararına istinaden yaptıklarını ifade ederek, “Kadıköy Belediyesi’nin başka bir yere yapılmasıyla ilgili bir teklifi var. O konuyu değerlendireceğiz'' dedi.
 
‘CAMİYE DEĞİL YER SEÇİMİNE KARŞIYIZ’
Yeşil alan hassasiyeti nedeniyle karara karşı çıkan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “Biz camiye değil, yerine karşıyız” vurgusunu yapıyor. Zira Öztük'e göre 50-60 yıllık ağaçların bulunduğu bölgenin cami inşası ya da herhangi bir başka inşaat için yapılaşmaya açılması çok yanlış bir karar. Öztürk, İBB'ye sadece “Camiyi yeşil alana yapmayın” demekle kalmıyor, alternatif yer de gösteriyor; “Biz diyoruz ki ‘Hayır buraya yapmayın, hemen buranın arka tarafında basket ve futbol sahalarının bulunduğu, hiç yeşil olmayan bir yer var. Gelin oraya yapın camiyi ihtiyaç varsa’. Orası da parkın sınırı içinde. Oraya yaparsanız hem yeşil alan katledilmemiş olur hem de parkı bütünlüğü bozulmamış olur. Hatta altına 200-300 araçlık otopark da yapalım. Hem bölgeni hem camiye gelenlerin otopark ihtiyacı karşılansın hem de burası dini tesis olarak hizmet verebilsin.”
Ancak Başkan Öztürk'ün bir kuşkusu da yok değil. Hissettiği güvensizliği şöyle anlatıyor;
“Biz bu önerimizi 2.5-3 ay önce yapmıştık. Önce bizim önerimizi değerlendirmeleri gerekirken, kendi planlarını kabul etmeleri, samimiyet konusunda kuşku yarattı. Ancak Kadir Topbaş ile yaptığım telefon görüşmesinde kendisi bana bu kararı kesinleşmediğini, bizim önerimizin makul olduğunu görüşülebileceğini söyledi. Artık top onlarda. İBB Meclisi, yeşili imara açmak yerine alternatif yer önerilerini gündemine almalı.”
 
YASAL SÜREÇ YANLIŞ
Başkan Öztürk, konuyla ilgili yasal sürecin yanlışlığına da şu sözlerle işaret ediyor; “2005’te sözkonusu yeşil alana dini tesis alanı yapılmasına ilişkin İBB Meclisi kararı, yapılan itirazlar üzerine İdare Mahkemesi’nce iptal edilmişti, Danıştay da bu kararı onamıştı. Daha sonra İBB, kararı yeniden gözden geçirmek üzere Danıştay’a başvurdu. O sırada üyeler değişti. Danıştay, yeni 5 üyenin 3’e 2 kararıyla ‘Cami yapılır’ dedi. Karar Danıştay’da gidip gelirken, İBB 2010 yılında aldığı kararla bu alanın tekrar yeşil alana alınması yönünde karar çıkardı. Şimdi, İBB ‘Aldığımız yeşil kararı dursun. Mahkeme kararı geçerlidir. Yani 2005 yılındaki plan geçerli’ diyor. İBB, hukuken böyle bir karar alamaz. Hukuken geçerli olan 2010’daki karardır. Bu karar çok su kaldırır.”

YARGI YOLU DA MASADA!
Öztürk, konuya ilişkin tüm olasılıkları da değerlendiriyor elbette. Zira Kadıköy'ün belediye başkanı olarak bölge doğasının korunmasından, yeşil alanların muhafaza edilmesinden yana. İBB'nin aldığı kararın kesinleşerek, planın yürürlüğü girmesi halinde ise yapılacak tek şey yargıya başvurmak olacak. “Yurttaşlarla birlikte dava açıp ağaçların yoğun olduğu bu bölgeyi korumak için elimizden geleni yapacağız. Ben bizzat bu sürecin takipçisi olacağım” diyen Öztürk, Kadıköylüleri mücadelelerini sakin bir şekilde sürdürmeye davet ediyor. Başkan’a göre, zaten Kadıköylülerin büyük kısmı da camiye karşı değil, yeşil alan katledilmediği sürece, makul bir yere cami yapılmasına karşı değiller.
 
TOPBAŞ: ‘DANIŞTAY KARARINI UYGULUYORUZ’
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise daha önce dini tesis alanı olarak öngörülen planın mahkeme kararıyla iptal edildiğini ancak Danıştay'ın 2011 yılında aldığı kararla bu iptal kararının bozulduğunu hatırlatıyor. Topbaş, “Planın Danıştay kararına uygun hale getirilmesi gerekiyordu, meclisimiz bunun kararını verdi. Danıştay’ın verdiği kararın gereği yerine getiriliyor. Kadıköy Belediyesi camii için başka bir yer teklif etmek istiyor. Bu teklif meclisimize gelir ve uygun görülürse söz konusu alan ibadet yeri olarak belirlenebilir. Önemli olan bir ihtiyacın giderilmesidir, bunun bir gerginlik konusu olmasını istemiyoruz” diyerek görüşünü ifade ediyor.
 
GÖZTEPE BETONLAŞIYOR MU?
Öte yandan geçtiğimiz günlerde gazetemizde yer verdiğimiz “Göztepe betonlaşıyor mu?” başlıklı haberde, Kadıköy'ün sayılı yeşil alanlarından biri olan Göztepe Parkı'nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir süredir yürüttüğü yenileme çalışmaları bölge sakinlerinin tepkisini çektiğini belirtmiştik. Yenileme çalışmalarının tepki çekmesinin nedeni ise yapılan çalışmalar dolayısıyla parkın birçok yerinin kazılması, parkın yemyeşil ve rengârenk dokusundan eser kalmaması.
Bugünlerde cami tartışmalarıyla tekrar gündeme oturan parkın İBB'nin yaptığı yenileme çalışmalarıyla daha da betonlaşacağı endişesi hakim. Göztepe Parkı Aktivistleri adlı grup, parkın eskiden olduğu gibi yeşil haliyle kalması ve betonlaşmaması gerekliliğini sosyal paylaşım
sitelerinden vurguluyorlar. Göztepe Parkı Aktivistleri “bakım ve yenileme çalışması” adı altında ağaçların kesildiğini belirtirken, parka 20 metre çapında betondan dev bir ışık havuzunun yapılmasını eleştiriyorlar. Şu günlerde her tarafı kazılmış halde inşaat malzemesi ve araçlarıyla dolu olan parkta yer yer yeni yapılan beton unsurlar çok fazla dikkat çekiyor. Parkta ne gibi çalışmalar yapılacağı, çalışmaların ne zaman tamamlanacağı ve bittikten sonra ne tür bir peyzaj ve düzenlemenin yapılmış olacağı konusunda ise Büyükşehir Belediyesi'nden herhangi bir açıklama yapmıyor.
 
MODA’DA DA ‘BETON PARK’ TEPKİSİ
Diğer taraftan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Moda Sahil Parkı Peyzaj çalışması da tepki topluyor. Kurbağalıdere & Moda İnisiyatifi adı altında biraraya gelen semt sakinleri, betonlaşmaya karşı çıkıyor. Konuyla ilgili bir imza kampanyası başlatıldı. http://bit.ly/betonsuz adresindeki dilekçe örneğinde, “İBB, Moda Sahil Parkı’nda sağlıksız, 4 dönüm toprağı hapseden beton plak zemin uygulamamalıdır. Acilen bu yanlıştan dönülmezse bu parkta da toprağın suyla, insanın toprakla ilişkisi kesilecek, beton tavalarda emilmeden birikip yansıyan radyasyon sağlığımızı bozacak, bu ortamda yeşil alan bitki kökleri bozulacağından kamyonla getirilip karo karo yapıştırılan futbol sahası çimlerinden ibaret kalacak” deniliyor.
Amerika'lılar Central Park'a kilise yapmaya mı çalışıyor?
Konu sosyal medyada da büyük yankı buldu. Facebook ve Twitter'da “Göztepe Yeşil Kalacak” başlığı altında yapılan yorumlardan bazıları şöyle;
-Alper Fıratlı: Mahvedin, mahvedin kalan iki adımlık yeşil alanı da, onu da inşaat yapın, yeşil kalmasın sakın!
-Ece Tosun: Kadıköy halkı dinsiz değildir, sadece "nefes almak" için bu projeyi desteklemiyoruz.
-Müge Sayılı: Bütün yeşil alanları yok ediyorsunuz. Her yere ucubeleri dikiyorsunuz bu şehir nasıl nefes alacak?!
-Sami Can Okakın: İnsanlara nefes alacak alan bırakmak istemiyorlar, rantlarını ibadethaneyle kamufle edip, halkı karantinaya alıyorlar.
-Aras Basmacıgil: Amerika'lılar Central Park'a kilise yapmaya mı çalışıyor?
 Barış Akyüz: Bu değil... Beni anlamıyorsunuz... Göztepe parkına cami istiyorum, insanlar cipleriyle namaz kılsın, mutlu olsun istiyorum.
-Kübra Ekler: Göztepe Parkı benim çocukluğum. Başkalarının da çocukluğu olsun, hatırlayacakları anıları biriksin. Rahat bırakın!
-Irmak Özyurt: Mahallemiz ve çevresinde yeterli ibadethane var. Ağaçları kesmenin, yeşilliği öldürmenin manası yok.
-Gizem Arlı: Göztepe Parkı'nı delik deşik görünce korkmuştum. Şimdi taşlar yerine oturdu. Bu şehrin yeşilliğe ihtiyacı var!
-Eda Askeri: Gözünü Göztepe Parkı'na diken büyükşehir belediyesi imara, betona, griye doymalı!
-Uğur Karaman: İbadetlerin en güzeli çocuklarınıza yeşil bir dünya bırakmaktır. Dua etmek için illa dört duvara gerek yok..
-Nehir Yılmaz: Bu deli şehirde o kadar zor ki nefes alacak yer bulmak, yeşili görmek öyle imkansız ki.... Göztepe yeşil kalacak, kalmalı, inanmak istiyorum.

ARŞİV