77 kurum kimyasal tehlikeye karşı uyardı

Kent, ekoloji, hayvan hakları, meslek örgütleri ve sendikalar deprem sonrası kimyasal tehlikeye karşı açıklama yaptı. Açıklamada alınması gereken önlemler sıralanırken, “Yıkım, taşıma ve boşaltma esnasında havaya, toprağa ve suya çok sayıda zararlı kimyasal karışmaktadır” denildi

30 Mart 2023 - 10:03

Maraş merkezli depremlerin ardından moloz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Ancak bölgede kimyasal tehlike de yayılıyor. Kent, ekoloji, hayvan hakları, meslek örgütleri ve sendikalar deprem sonrası kimyasal tehlikeye karşı uyarı metni hazırladı. 77 örgüt tarafından imzalanan, doğanın ve toplum sağlığının korunması için yapılması gerekenlerin yazılı olduğu metin “Kimyasal tehlikeye, ekolojik yıkıma karşı uyarıyoruz!” başlığı ile yayınlandı.

“Seçimin yaklaşmasıyla birlikte hızlıca kaldırılmaya çalışan enkazlar, sulama çalışması yapılmadan, üstü açık kamyonlar ile taşınmaktadır. Yıkım, taşıma ve boşaltma esnasında havaya, toprağa ve suya çok sayıda zararlı kimyasal karışmaktadır.” uyarılarının yapıldığı yer verildiği açıklamada enkaz kaldırma çalışmalarına katılan işçilerin başta asbest riski olmak üzere, tehlikeli kimyasallara karşı koruyucu ekipman kullanmadığı, çevrede bulunan insanlara uyarı yapılmadığı ve yeterli önlem alınmadığı kaydedildi.

 

ACİLEN DURDURULMALI

Depremzedelerin yaşam alanlarına, sulak alanlara, dere yataklarına, zeytinliklere ve tarım arazilerine dökülen hafriyatların ikinci bir yıkıma neden olacağı belirtilirken şu talepler sıralandı: 

 

- Depremden önce ve sonrasında belirlenmiş hafriyat depolama yerleri dışındaki tüm döküm işlemleri acilen durdurulmalı. 

 

- Belirlenen alanların ise listesi ve konumları kamuoyuna açıklanmalı, TMMOB, kent/ekoloji örgütleri ve yerel temsilcilerin bu alanları denetlemesine izin verilmeli. Çok sayıda kimyasal içeren enkaz atıkları, tehlikeli atık depolama şartlarını karşılayan, sızdırmazlığı sağlanmış depo alanlarında tutulmalı.

 

- Enkaz kaldırma işlemleri sulama yapılarak, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından gerekli önlemler alınarak sermaye odaklı değil ekolojik dengeyi koruyan, emekçilerin hayatını koruyacak bir biçimde yapılmalı.

 

- Yıkılan ve hasarlı evlerin asbest ve başkaca tehlikeli madde içerip içermediğine dair envanter kamuoyu ile paylaşılmalı.

 

- Asbest ve tehlikeli kimyasal içeren hafriyatlar bilimsel yöntemler ile ayrıştırılıp bertaraf edilmeli, yaşam döngüye zarar vermeyecek biçimde depolanmalı.

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere, enkaz kaldırma ve döküm çalışmalarından sorumlu kamu kurumları ile ekoloji örgütleri, meslek odaları, kent konseyleri, sendikalar vb. yerel tüm öznelerin içinde olduğu şeffaf işleyen ortak koordinasyonlar kurulmalı.


ARŞİV