8 Mart mitingleri Kadıköy'de!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Kadıköy’de iki ayrı miting düzenlenecek...

07 Mart 2012 - 14:45

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Kadıköy’de iki ayrı miting düzenlenecek. 10 ve 11 Mart’ta düzenlenecek mitinglerde kadınlar ‘Yaşam, Barış, Adalet’ taleplerini haykıracak.

Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün 102. yılında Kadıköy’de buluşacak. Devrimci 8 Mart Platformu üyeleri, Kadıköy İskelesi önünde biraraya gelerek, 10 Mart Cumartesi günü yapılacak mitinge katılım çağrısı yaptı. “İşçi ve emekçi kadınlar, eşit, özgür ve sömürüsüz bir dünya için, örgütlenelim, mücadele edelim” pankartı açan platform üyeleri, “Yaşasın devrimci 8 Mart”, “8 Mart kızıldır, kızıl kalacak” sloganları attı. Platform adına açıklama yapan Elif Yalçınkaya, işçi ve emekçi kadınlara yönelik çifte baskı ve sömürünün artarak devam ettiğini belirterek, ekonomik krizlerde ilk önce kadın işçilerin işten atıldığına vurgu yaptı. “Kadına yönelik cinsel psikolojik, fiziki her türlü şiddet olağanlaştırılmaya çalışılıyor. Kadın cinayetleri seri katliamlara dönüşüyor, taciz, tecavüz meşrulaştırılmaya çalışılıyor” diyerek, N.Ç davasını hatırlatan Yalçınkaya, KESK’li kadınların tutuklanmasını kınadı. Van depreminden sonra kadınların yaşadığı mağduriyete de dikkat çeken Yalçınkaya, “8 Mart’ı yaratan New York’lu dokuma işçisi kadınlar gibi Paris Komünün’deki kadınlar, Ekim Devrimi’ndeki kadınlar bize yürünmesi gereken yolu gösteriyor” diyerek, kadınlara mücadele çağrısında bulundu. 10 Mart günü düzenlenecek miting erkeklerin de katılımına açık yapılacak.
 
‘8 MART DİRENİŞ VE MÜCADELE GÜNÜDÜR’
ESP/SKM, ÖDP, EMEP, SDP, BDP, Sosyalist Feminist Kolektif, Gökkuşağı, KESK, DİSK, TMMOB'un da aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti, kadın örgütü, emek ve meslek örgütünden kadınların oluşturduğu İstanbul 8 Mart Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle 11 Mart Pazar günü Kadıköy'de düzenleyeceği mitinge çağrı yaptı.
Taksim Tramvay Durağı'nda biraraya gelen kadınlar, “Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz için, erkek egemen sisteme karşı yaşasın örgütlü mücadelemiz” yazılı pankart açtı.
Platform adına açıklama yapan Mine Parlas, 8 Mart'ın 1800'lü yıllarda işçi kadınların çalışma saatlerinin azaltılması ve daha iyi çalışma koşulları için ölümüne verdikleri mücadelenin tarihi olduğunu söyledi. 8 Mart'ın 102 yıldır kadınların emeklerine, bedenlerine ve kimliklerine el konulmasına karşı direniş ve mücadele günü olarak kutlandığını belirten Parlas, “Bu 8 Mart'a kadınların değil ailenin temel alındığı yasalar ve uygulamalarla giriyoruz” dedi.
Parlas, kadın cinayetlerine de dikkat çekti, “Dayak, tecavüz, cinayet, erkek şiddeti tesadüf değildir, erkek egemen sistemin sürdürülmesi için sistemli olarak uygulanmaktadır. İşte bu yüzden kadın cinayetleri politiktir” dedi.
Mine Parlas, “8 Mart'ta kapitalizme, cinsiyetçiliğe, heteroseksizme, ayrımcılığa, savaşa, erkek egemen iktidara, kadın cinayetlerine karşı; kadının özgürlüğü ve kurtuluşu için, eşitlik ve barış için tüm dünya kadınlarıyla birlikte sesimizi yükseltiyoruz” diye konuştu.
Parlas, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla 11 Mart'ta Kadıköy'de düzenleyecekleri mitinge tüm kadınları davet etti.
Sadece kadınların katılımına açık olan miting, 11 Mart Pazar günü saat 12.00’de Haydarpaşa Numune Hastanesi önünden Kadıköy İskele Meydanı’na yürüyüşle başlayacak.
 
KADIKÖY’DE ŞENLİK DE VAR
Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu ise güvenceli ve sendikalı bir iş ve şiddetsiz bir yaşam çağrısı ile eylem programını açıkladı. Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu'nun 8 Mart haftası etkinlik takvimi içinde bir şenlik de var.
10 Mart Cumartesi günü Kadıköy Aktaş Düğün Salonu’nda düzenlenecek SGBP Kadın Koordinasyonu 8 Mart Şenliği, saat 18.00’de Bilge Seçkin Çetinkaya'nın sunumuyla başlayacak. 8 Martın anlamı ve tarihçesinin anlatıldığı slayt gösterisinden sonra Önder Babat Çocuk Korosu ve Kardeş Türküler'den Feryal Öney konser verecek. “Söz direnişteki kadın işçilerde” başlığıyla yapılacak serbest kürsü etkinliğinin ardından Desa direnişindeki kadınların anlatıldığı “Kafesteki Kuş Gibiydik” belgeselinin gösterimi yapılacak.
Semra ÇELEBİ

ARŞİV