91'lik Türkiye'den 2014'ü manzaraları…

91 yaşındaki Türkiye, 2014’ü de acısıyla tatlısıyla geride bırakıyor.

25 Aralık 2014 - 15:16
 91 yaşındaki Türkiye, 2014’ü de acısıyla tatlısıyla geride bırakıyor. Soruşturmalar, operasyonlar, onlarca işçinin canına malolan ‘iş kazaları’, ülkenin 1 yılda 2 kez seçime gitmesi unutulmayacak gündem maddelerinden…
 
 
Derleyen: GÖKÇE UYGUN
 
 
2014 yavaş yavaş geride kalıyor. 2015’e yeni umutlarla girerken, geçen yılı da anımsayalım/anımsatalım istedik.  İşte bir sayfaya sığdırabildiklerimizle geçen yıldan satırbaşları;
- 2014’ün ilk ayında Türkiye’nin nüfusunu öğrendik.  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2013 Nüfus Sayımı Sonuçları”nı açıkladı. Buna göre ülkenin nüfusu 76 milyon 667 bin 864 kişiye ulaştı.
-Şubat:  Türk ve Japon mühendislerin ortaklaşa yaptığı “Türksat 4A” uydusu, Türkiye saati ile 23.09’da Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatıldı. Uydu sayesinde, Türkiye’nin televizyon ve uydu haberleşme sinyalleri artık Afrika kıtasının tamamını kapsayacak.
-17 Aralık 2013 tarihli yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında gözaltına alınan Reza Zarrab ile Bakan çocuklarının da aralarında bulunduğu 5 kişi, Şubat’ta tahliye edildi.
-Mart’ta Ergenekon davası kapsamında darbe teşebbüsünden yargılanan Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ tahliye edildi.  
-Yine Mart ayında, Twitter’a, kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle Türkiye’den erişimi engelledi. Aynı ay, dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun yer aldığı iddia edilen bir ses kaydı nedeniyle Youtube’a da erişim engellendi. 
-30 Mart’ta yerel seçimler yapıldı.
-Mart: Dershanelerin 2015'te kapatılmasını öngören kanun tasarısı TBMM’de kabul edildi. Dershanelerin özel öğretim kurumuna dönüşmesi için de 2019’a dek süre verildi.
-Haziran’da, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin dava sonuçlandı, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya'ya müebbet hapis cezası verildi.
-Aynı ay, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na 900 IŞİD militanı tarafından yapılan kuşatma sonrası, 49 başkonsolosluk çalışanı IŞİD tarafından rehin alındı. 20 Eylül'de rehineler Türkiye'de döndü.
-Nisan: Milli sporcu  Nazmiye Muslu Dubai’deki Bedensel Engelliler Dünya Halter Şampiyonası’nda Dünya Rekoru kırdı. Aynı ay Fenerbahçe, 2013-2014 yılı Spor Toto Süper Lig şampiyonu oldu.
- Mayıs: Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, “Kış Uykusu” filmi ile 67. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü kazandı.
-Haziran: İstanbul'da yapılacak dünyanın en büyük havalimanı “Üçüncü havalimanı”nın temeli atıldı. Yap-işlet-Devret modeli ile gerçekleştirilecek olan İstanbul Yeni Havalimanı, Karadeniz'in Avrupa yakasındaki Yeniköy ile Akpınar köyleri arasındaki alana yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli, 6 pistli olacak şekilde yapılacak.
-  Ağustos’ta Türkiye, tarihinde ilk kez cumhurbaşkanı’nı seçti. Yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni Başbakan da Ahmet Davutoğlu oldu.
-Eylül’de Milli güreşçi Elif Jale Yeşilırmak, 58 kiloda bronz madalya kazanarak, dünya şampiyonalarında madalya kazanan ilk Türk kadın güreşçi oldu.
-Ekim’de: Atatürk Orman Çiftliği'nde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı, maliyeti ve gösterişli yapısı sebebiyle eleştirildi.
-Ekim:  IŞİD kuşatmasındaki Kobani'den kaçan Suriyeli Kürtler Türkiye’ye sığınmaya başladı.
- Aralık: Milli Eğitim Şurası’ndan 1., 2. ve 3. sınıflarda din dersinin, Anadolu İmam Hatip liselerinde de Osmanlıca’nın zorunlu olmasına karar verildi.
-Yılın son ayında, Türkiye’de bedelli askerlik uygulaması 5. kez çıktı.
-2014’ün son günlerinde Türkiye yine operasyonla sarsıldı. ‘Gülen Cemaati’ne 14 Aralık Operasyonu’ kapsamında aralarında Zaman Gazetesi'nin de olduğu pek çok adrese giden polis birçok gözaltı yaptı.
 
İÇİMİZİ YAKAN ACILAR
 
 
-12 Mart: Gezi eylemlerinde polisin attığı gaz kapsülüyle başından vurularak komaya giren Berkin Elvan, yaşamını yitirdi.
-13 Mayıs: Manisa'nın Soma ilçesindeki kömür madeninde facia yaşandı, 301 madenci hayatını kaybetti.
-22 Mayıs:  Okmeydanı Cemevi’nde  bulunduğu sırada, bir polisin silahından çıkan kurşunun başına isabet etmesi sonucunda Uğur Kurt isimli genç hayatını kaybetti.
-25 Temmuz: Tiyatro ve sinema sanatçısı Çolpan İlhan vefat etti.
-13 Ağustos: Beşiktaş'ın efsane ismi Süleyman Seba, 88 yaşında hayatını kaybetti.
- 6 Eylül: Mecidiyeköy'de, eski Ali Sami Yen Stadı'nın bulunduğu bölgede süren Torunlar İnşaat'a ait binada 32. kattan düşen asansör, 10 işçinin yaşamını kaybetmesine sebep oldu.
-6-7 Ekim: Kobani’deki IŞİD kuşatması nedeniyle Türkiye'de yapılan eylemlerde 50 kişi öldü.
-28 Ekim: Karaman'ın Ermenek ilçesinde bir maden ocağında su baskını nedeniyle 18 işçi mahsur kaldı. Günlerce işçilere ulaşılamadı.   
 
 

ARADIKLARIMIZ KENDİMİZİZ…
 
2014 yılının gündemini gazete ve televizyon manşetleri belirlediği kadar, Google’da yapılan aramalar da Türkiye insanının sosyal gündemini ortaya koyuyor. Google’ın “Yükselen Aramalar” başlığı altında Türkiye’den en çok “Seçim Sonuçları, Dünya Kupası 2014, Soma, Flappy Bird, Kobani, İşid, ALS hastalığı, selfie, Torba Yasa ve Gazze” konularında arama yapıldı.
Çeşitli kategorilerde geçen yıl en çok neleri merak ettik? İşte yanıtlar;
-TV dizilerinde; Kiraz Mevsimi,  Güneşi Beklerken, Kaçak Gelinler, Kardeş Payı ve Medcezir.
-Ünlü kişilerde; Nejat İşler, Berkin Elvan, Ekmeleddin İhsanoğlu, İrem Derici ve Kenan Işık.
-Nasıl Yapılır başlığı altında; Baklava, squat, ombre, makaron ve kürdan nasıl yapılır?
-Televizyon programlarında; Arkadaşım Hoş geldin, Bu Tarz Benim, Survivor 2014, Canım Kardeşim ve Güldür Güldür.
KİMLERİ TAKİP EDİYORUZ?
Ülke gündemini yansıtan bir başka sosyal paylaşım sitesi olan Twitter’da 2014 yılında Türkiye’de en fazla takip edilen 10 hesap şöyle; Cem Yılmaz,  Abdullah Gül, Ata Demirer, Galatasaray, Demet Akalın, NTV Spor, Okan Bayulgen, Fenerbahçe, NTV, Yılmaz Erdoğan.
DÜĞÜN DERNEK 1 NUMARADA
Bu yıl vizyona giren ve 57 milyondan fazla izleyiciyi salonlara çeken Türk filmlerinin haber yansımalarını mercek altına alan Medya Takip Ajansı Interpress araştırmasına göre, yazılı basında çıkan haberler arasında en çok “Düğün Dernek” filmi konuşuldu. Bu filmi Altın Palmiye kazanan Kış Uykusu,  Cem Yılmaz’ın yazıp yönettiği Pek Yakında, Şahan Gökbakar’ın başrolünde rol aldığı Recep İvedik serisi filmlerin dördüncüsü ve Tolga Çevik’in başrolünde Ezgi Mola ile birlikte oynadığı Patron Mutlu Son İstedi izledi.
 
BİR DÜNYA GÜNDEM
2014'te dünyanın farklı bölgelerinde savaş, çatışma, siyasi kriz, terör saldırıları ve doğal afetler yaşandı. Öne çıkan gündem maddeleri ise şöyle sıralanabilir; Suriye'deki iç savaş, IŞİD terör örgütünün saldırıları, Ukrayna'daki siyasi kriz ve Kırım’ın bağımsızlığını ilan etmesi, İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Mısır’da darbe karşıtlarının yargılanması, Irak, Afganistan, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde yaşanan çatışmalar, Batı Afrika ülkelerinde 6 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Ebola salgını…
2014’te Facebook’ta en çok konuşulan konular da Dünya Kupası, ALS hastalığına karşı buzlu su kampanyası, ünlü aktör Robin Williams’ın intiharı, Malezya havayollarının kayıp uçağı, ABD’de bir siyasi gencin polis tarafından öldürülmesi sayılabilir.

 

ARŞİV