AB Çalıştayı Kadıköy'deydi

Kadıköy’deki AB Çalıştayı’na 22 üniversiteden genç akademisyenlerin yanı sıra CHP Milletvekili Şafak Pavey de katıldı. Diğer taraftan Euro krizi de değerlendirildi.

16 Mayıs 2013 - 14:38
Kadıköy’deki AB Çalıştayı’na 22 üniversiteden genç akademisyenlerin yanı sıra CHP Milletvekili Şafak Pavey de katıldı. Diğer taraftan Euro krizi de değerlendirildi.
 
Mustafa SÜRMELİ
 
Marmara Üniversitesi AB Bilgi Merkezi’nin “Marmara Avrupa Günleri” kapsamındaki etkinlikleri devam ediyor. Son olarak, 9 Mayıs Avrupa Günü nedeniyle düzenlenen bir seminer ve çalıştay kapsamında Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 21 üniversiteden gelen ve sosyal konularda çalışan 50 genç akademisyen adayı, Marmara Üniversitesi’nde ağırlandı. 4 gün süren seminer boyunca geleceğin akademisyenleri, AB ve Türkiye-AB konularında ayrıntılı bilgilendirildi ve kendi çalışma alanlarıyla ilgili araştırmalara teşvik edildi. Kısacası, AB uzmanlarının salt birkaç üniversiteyle sınırlı kalmayıp Türkiye’nin çeşitli bölgelerine dağılmış mümkün olduğunca çok sayıda üniversiteye yayılması, bu çalıştayın temel hedefiydi.
Toplantıya evsahipliği yapan Marmara Üniversitesi AB Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Dartan, Enstitü olarak AB çalışmalarının yıllardır sürdüğünü vurgulayarak, “Bu etkinliğimiz, genç akademisyen adaylarının AB konularında doğru bilgilendirilmesi ve çeşitli üniversitelerde ve özellikle yeni kurulan yüksek öğretim kurumlarında AB uzmanı gereksiniminin karşılanması bakımından önemli” dedi. 
Bu amaçla akademisyen adaylarına, seminer boyunca Türkiye’nin önde gelen bilim, siyaset, lobi ve basın dünyası mensuplarınca eğitim verildi.
 
EURO MERCEK ALTINDAYDI
Marmara Üniversitesi AB Bilgi Merkezi ve Avrupa Birliği Enstitüsü 2013 yılı Avrupa günlerine hızla devam ediyor. Bu kez M.Ü. Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü, Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu, İktisadi Kalkınma Vakfı ve Avrupa Çalışmaları Türk Üniversiteler Birliği TUNAECS’in paydaş olarak yer aldığı bir konferansta ekonominin önde gelen isimleri Euro Krizi’nin nedenlerini ve Türk ekonomisine muhtemel etkilerini değerlendirdi.
AB Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Dartan panelin düzenlemesiyle ilgili şunları söyledi: “Türkiye’nin AB ile yürüttüğü üyelik müzakere sürecinde Euro Bölgesi’ndeki krize krizine duyarsız kalamayız. Bu süreç Türkiye’yi de pek çok açıdan yakından ilgilendirmekte. Öncelikle taraflar arasında 1996’dan gümrük birliği uygulanmakta. Her ne kadar Türkiye’nin dış ticareti dünya geneline doğru bir dağılım ivmesi gösteriyorsa da, halihazırda yaklaşık yüzde 40 kadarını AB ülkeleriyle gerçekleşmekte. Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırımların yüzde 70’e yakın bir bölümü AB alanından gelmekte. Yine Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısının büyük bir bölümü AB ülkelerinden. Bu ve benzeri veriler net bir biçimde göstermektedir ki, AB Türkiye için ekonomik ve ticari anlamda en önemli bölge ve dolayısıyla Euro Bölgesi’ndeki her gelişme Türkiye’yi de yakından ilgilendirmekte. Her ne kadar Türkiye bu krizden pek etkilenmemiş görünüyorsa da krizin olumsuz etkilerinin Avrupa’da giderek daha fazla görülmesi, Türk ekonomisi için de bir tehlike işareti ve bundan dolayı bunun olası sonuçlarının iyi analiz edilmesi bir zorunluluk.”    

ARŞİV