‘Acele etmeyin, sabırlı olun'

Fikitepe'de uygulamaya geçmesi beklenen kentsel dönüşüm planı, bölge halkının kafasını karıştırdı. Mülk sahiplerine, ‘Plan uygulamaya girmeden, müteahhitlerle anlaşma yapmayın’ uyarısında bulunuldu.

04 Nisan 2011 - 13:53

İstanbul'un en eski yerleşim birimlerinden Fikirtepe'de kentsel dönüşüme yönelik planın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde kabul edilmesinin üzerinden yaklaşık 2.5 ay geçti. Olası itirazlar için 8 Mart'ta askıya çıkarılan plan 8 Nisan'da askıdan indirildi. Bundan sonraki süreçte plana yapılan itirazlar önce Kadıköy Belediye Meclisi'nde, sonra da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde değerlendirilecek. İBB Meclisi itirazların haklı olduğunu kanaat getirirse, planın ilgili kısımları bir kez daha askıya çıkacak. Bu askı sürecinden sonra da uygulamaya geçilebilecek. Eğer plana dava açılırsa da uygulamadan önce yargı sürecinin bitmesi beklenecek. Ancak Fikirtepe halkının kafası hala karışık. Bölge halkı, projenin bir an önce uygulanmasından yana ama mağdur olmak da istemiyor. Halkın endişelerinin giderilmesi ve soruların yanıtlanması amacıyla bir toplantı düzenlendi. Kadıköy Kent Konseyi, Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim Mahallesi, Merdivenköy Sosyal Dayanışma Derneği (FİDEM) ve bölge muhtarları organizasyonuyla 28 Mart Pazartesi akşamı Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi'nde gerçekleştirilen halk toplantısına
çok büyük ilgi oldu.

BİRLEŞMEYE ÇAĞRI

Toplantıyı yöneten Kadıköy Kent Konseyi Genel Sekreteri avukat Ünsal Tüzün, “Biz bu planın yanında ya da karşısında değiliz. Sadece planı anlatmak için buradayız” vurgusunu yaptı. Toplantıda ilk olarak planla ilgili detaylı bir sunum yapan Kadıköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Erol Özyurt, Fikirtepelilere “Eğer birleşirseniz, daha çok emsal hakkı alabilirsiniz. Böylece depreme dayanıksız evlerinizin dönüşümü mümkün olur” dedi. Böyle bir proje hazırladıkları için Kadıköy Belediyesi ve İBB'ye teşekkür eden FİDEM Başkanı Sami Balta, “Bu plan ile, değil İstanbul'da Türkiye'de eşi görülmemiş bir emsal verilmiş. Fikirtepe makus talihini yenecek umarız” diye konuştu. Mülk sahiplerini, plan uygulamaya girmeden herhangi bir müteahhitlik firması ile anlaşma yapmamaları yönünde uyaran Balta, “kimse komşusuna ihanet etmesin, tek başına imza atmasın” yorumunu yaptı.

‘SAKİNCE BEKLEYİN’

Toplantıda görüşlerini açıklayan Fikirtepe Mahalle Muhtarı Halil Erdoğan, Dumlupınar Mahalle Muhtarı Ahmet Gediz, Eğitm Mahalle Muhtarı Sebahattin Güven ve Merdivenköy Mahalle Muhtarı Nazan Gürkan da uzun bir bekleyişten sonra böyle bir plan hazırlanmış olmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, halka “Bizler de mahallelerimizde daha sağlıklı yapılar olmasını istiyoruz. Ama bu kadar bekledik, plan uygulamaya girene dek bir süre daha sakince beklemelisiniz” diye seslendi. Toplantıda söz alan Fikirtepelilerin bir kısmı “Süreçlerden bıktık artık. Evlerimiz yıkılmak üzere. Bu proje biran önce uygulansın da sağlıklı evlere kavuşalım” diye isyan etti. Bazı mahalle sakinleri ise planda öngörülen “birleşme yoluyla daha çok emsal alma” yönteminin komşular arasında bölünme yaratacağına dikkat çekerek, “Bölgemizin altyapısı, bu kadar yüksek yoğunuluğu kaldırabilecek mi?” diye sordu.


Fikirtepe planı hakkında

• Kadıköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Erol Özyurt'un verdiği bilgilere göre plan
Fikirtepe'nin tamamına yakınını, Eğitim, Dumlupınar ve Merdivenköy mahallelerinin de bir kısmını oluşturan yaklaşık 130 hektarlık bir alanı kapsıyor. 2003 rakamlarına göre bu bölgede 6 bin civarında yapı bulunuyor. Bu plan ile hiçbir parselin tamamı donatı alanına gitmiyor, mutlaka yapılaşma hakkı veriliyor. Önemli olan halkın birlikte hareket etmesi. Çünkü ne kadar çok parsel birleşirse emsal de o kadar artacak.

• 1/1000 ölçekli Fikirtepe uygulama imar planını 14 Ocak 2011 tarihinde meclisinde kabul eden İBB'nin verilerine göre Fikirtepe’de 4 bin 500 adet parsel var. Bunun yüzde 60’ı 200 m2’nin altında bir büyüklüğe sahip. Söz konusu alanın yüzde 95’i özel mülkiyet, kalanı yüzde 5’i ise Büyükşehir Belediyesi ve kamuya ait.Bölgedeki yaklaşık 6 bin 400 adet binada 48 bin 665 kişi yaşıyor. Hane sayısı 14 bin 629 olduğu semtte ortalama aile büyüklüğü ise 3.25 kişi. Bu, kişi başına ortalama konut büyüklüğü 25.81 m2 anlamına geliyor. Sağlıksız konut alanlarının iyileştirilmesinin amaçlandığı kentsel dönüşüm projesi ile donatıların arıtılarak kentsel yaşam standardının yükseltilmesi, yapılaşmanın zemin yapısına uygun hale getirilmesi ve konutlar alanında sanayinin dönüştürülmesi de hedefleniyor.

Gökçe UYGUN


ARŞİV