Acıbademliler direniyor, okullarını bırakmıyor!

Ahmet Sani Gezici Lisesi’nin imam hatip kampüsüne dönüştürülerek öğrencilerinin Fikirtepe’deki bir ilköğretim okuluna gönderilmek istenmesine veliler ve mahalleli tepkili.

17 Nisan 2014 - 14:06
 
Semra ÇELEBİ 
Fotoğraflar: Ömer ERDEM
 
Aylardır Ahmet Sani Gezici Lisesi için süren mücadeleyi sayfalarımıza taşıyoruz. Gezi direnişinin ardından örgütlenen en aktif mahalle dayanışmalarından biri olan Acıbadem Dayanışması, ASGL için neredeyse her hafta eylem yapıyor. Bu eylemlere öğrenciler, veliler ve tüm mahalleli katılıyor, destek veriyor. Eylemlerle birlikte yetkililerle görüşmeler de sürüyor.
Bütün bu çabanın nedeni ise mahallenin tek devlet lisesi Ahmet Sani Gezici’nin imam hatip kampüsüne dönüştürülmesini engellemek. Çünkü orada öğretime devam eden liseliler, eğitim yılının ortasında apar topar okullarından çıkarılmak isteniyor. Öğrencilere gösterilen yeni adres ise, süren inşaatlarla tam bir “hayalet kente” dönen Fikirtepe’deki bir ilköğretim okulu. Yükselen binalar ve henüz yıkım halindeki eski metruk evlerin ortasında, Acıbadem’e en az 45 dakika mesafedeki bu okula taşınmak istemeyen öğrenciler, mahallelinin de desteğiyle okullarını terk etmiyor.
Biz de Kasım ayından beri devam eden bu mücadelenin ayrıntılarını Acıbadem Dayanışması’ndan Sema Korkmaz ve Ertuğ Dinseven’e sorduk. Ahmet Sani Gezici Lisesi’nde yaşananları birinci ağızdan dinledik:
 
-Ahmet Sani Gezici Lisesi (ASGL)’de son durum nedir? 
Kasım ayının ilk günlerinde  söylenti ile okulun yıkılarak, Fikrtepe’deki Muratpaşa İköğretim Okulu’na taşınacağı duymuştuk, Acıbadem Dayanışması olarak hemen çalışmalara başladık. Velilere ulaştık, okul çevresinde ve Acıbadem’de bilgilendirme yaptık, defalarca sokak yürüyüşleri ve basın açıklaması ile bu karara karşı çıktığımızı dile getirdik. Velilerin çoğu okulun taşınacağını bizden öğrenmişti.  Çünkü yetkililer bu konuda resmi ve net bir açıklama yapmaktan kaçınıyorlardı. Sonrasında veliler ilçe milli eğitime, valiliğe pek çok dilekçe verdi. Gelen cevaplarda zaman belirtmeksizin, Ahmet Sani Gezici Lisesi’nin yıkılarak yerine imam hatip kampüsü yapılacağı söyleniyordu. Sömestr tatili sırasında ise velilere telefon mesajı ile ikinci dönem ders başının Fikirtepe’deki Muratpaşa İlköğretim Okulu’nda yapılacağı bildirildi. Fakat bu taşınma; velilerin, öğrencilerin mahallelinin defalarca yaptığı eylemler ve resmi kurumlara verdiğimiz itiraz dilekçeleri sayesinde ikinci dönem başında gerçekleşemedi. Fakat yine de okulun taşınacağı sadece zamanın belli olmadığı bilgisi geliyordu. ASGL velileriyle birlikte şubat ayı ortasından itibaren okul önünde nöbete başladık. Yerel seçimlerin hemen ertesinde ise okulun birkaç hafta içinde apar topar taşınacağı söylendi. Soluğu  yine okul önündeki eylemlerimizde aldık. Aynı zamanda veliler de İlçe Milli Eğiti’me, Kadıköy Belediyesi’ne sözlü başvurular yaptı. Şimdilik dönem sonuna ertelendiği yine sözlü olarak söylendi. Öğrenciler, maalesef diken üzerinde, sürekli taşınılacağı tedirginliği altında eğitim görüyorlar. Öğrenciler bu süreçte psikolojik olarak çok zarar görüyor. 
 
-Öğrencilerin taşınacağı okul, şimdikine ne kadar uzaklıkta?
45 dakikalık bir mesafe. Fikirtepe’deki okula Acıbadem’den doğrudan ulaşım yok. Öğrenciler 2-3 araç değiştirmek ya da özel servis kullanmak zorunda kalacaklar. 
 
-Fikirtepe’deki yeni okulu neden istemiyorsunuz? Sizi endişelendiren yanları neler?
Okul çevresi kentsel dönüşüm sebebiyle yıkım halinde. Etrafta çalışan sürekli kepçeler ve iş makineleri var. Aynı zamanda  okulun karşısında Kurbağalıdere akıyor. Dere kenarında hiçbir korkuluk yok. Çocuklarımız bu dereye düşebilir, ciddi şekilde yaralanabilir ve belki de ölebilir. Öğrenci, öğretmen ve çalışanların can güvenliği yok. Dere üzerine emaneten hızlıca yapılmış köprü ise yakından baktığınızda hiç güvenli gözükmüyor. Dereden kötü kokuların yayılması da cabası. Islah çalışmaları birkaç yıldan önce tamamlanamaz.
Taşınılması düşünülen okulun hali böyle iken, dönem ortası apar topar taşınmak istenmesini anlamak mümkün değil. Burada öncelikle eğitim hakkının çiğnendiğini düşünüyoruz. Ayrıca, BİMER’den (Başbakanlık İletişim Merkezi)      başvurularımıza gelen güncel cevapta, okulun yerine, içinde çeşitli sosyal-kültürel amaçlı tesislerin olacağı bir kompleksten söz ediliyor ki; zaten büyükçe bir İmam hatip lisesinin bulunduğu aynı parselde başka yapılaşmalardan bahsedilmesi, kamu hizmeti verilen bu okullar yerine “rant” amaçlı başka projelerle de karşı karşıya olduğumuz şüphesini doğuruyor.
 
-ASGL neden ısrarla İmam Hatip yapılmak isteniyor?
Öncelikle görünen şey eğitimde bir toplumsal dönüşüm projesinin parçası olarak arzuladıkları yeni insan tipini yaratmak amacıyla iktidar tarafından bütün eğitim kurumlarının dönüştürdüğü göze çarpıyor. Bununla beraber konuya biraz daha yakından baktığımızda, kamuya ait her şeyi özelleştiren ve piyasalara acan iktidarın neo-liberal politikalarıyla ilişkili bir çabadan da şüphelenmek mümkün.  
Türkiye genelinde devlet okullarının tamamen özelleştirilmeye çalıştığı ortadadır. Özel olarak Ahmet Sani Gezici Lisesi’nde yaşananların aslında iktidardaki anlayışın kamusal eğitime bakışını yansıttığını düşünüyoruz. ASGL olsun diğer dönüştürülen okullar olsun, çocuklarını bu okullardan alarak çareyi özel okula kayıt yaptırmakta bulan ciddi miktarda aile var, ortaya istatistik veriler döküldüğü zaman meselenin diğer boyutunun özel okullara daha çok öğrenci talebi yaratma çabası olduğu görülecektir. 

-Acıbadem Dayanışması bundan sonra neler yapacak?
Kısa ve öz; vazgeçmeden kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz. Şu ana kadar yıkımını engellediğimiz ASGL’nin önünde velilerle birlikte nöbet tutmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki günlerde semtin ve kamuoyunun desteğini almayı planladığımız geniş katılımlı büyük bir eylem düzenleyeceğiz. Acıbadem’de imam hatipleştirilmemiş bir devlet lisesi hakkımız için mücadeleyi sürdüreceğiz.
  
BAŞKAN NUHOĞLU, İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNÜ ARADI
Ahmet Sani Gezici Lisesi ile ilgili gelişmeleri Kadıköy Belediyesi de yakından takip ediyor. Görevi yeni devralan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, hem seçim öncesi hem de seçim sonrası gelişmeleri bizzat takip ettiğini kaydederek, veliler ile yakın temasta olduğunu söyledi. Nuhoğlu şöyle dedi:
“Veliler haklı olarak bir endişe taşıyorlar. Hem dönem ortasında taşınma endişesi hem de yeni yerdeki fiziki koşullar, güvenlik problemleri onları düşündürüyor. Çünkü çocukların sınav stresine bir de taşınma belirsizliği eklendi. İl Milli Eğitim Müdürünü arayarak bilgi aldım, taşınma konusunda eğitim dönemi ortası nedeniyle acele edilmemesini istedim. Bu konuda bana eğitim ortasında taşınma olmayacağını söylediler. Okulun boşaltılma kararı yanlış. Yurt için başka çözüm bulunmalı. Bunun için de biz ne yapabiliriz, velilere nasıl katkı sunabiliriz araştırıyoruz.”

ARŞİV