Acıbademliler okullarını geri istiyor

Mahalleye AVM yerine düz lise yapılmasını isteyen Ahmet Sani Gezici Lisesi Dayanışması üyeleri okulun önünde eylem düzenledi

16 Haziran 2016 - 10:51

Erhan DEMİRTAŞ
Acıbadem sakinlerinin ve velilerinin yıkılmaması için uzun süre mücadele etmesine karşın yıkılarak imam hatip lisesine dönüştürülen Ahmet Sani Gezici Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin bulunduğu arazinin imar planları değiştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı 1/1000 ve 1/ 5000 ‘lik imar planlarına göre, okulun yanında bulunan boş arazinin 2537 metrekarelik kısmının “Ticaret ve Konut Alanı”, yaklaşık 1297 metrekarelik kısmının ise “İbadet alanı” olarak ayrılmasına onay verildi. Acıbadem Osmaniye Mahallesi’ndeki uygulama imar planı değişliklerin şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu belirten Kadıköy Belediyesi de imar planın Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne ve bölge plan şartlarına uygun olmadığına aynı zamanda projenin yoğunluğu artıracağına dikkat çekerek, imar planına itiraz etmişti.

130 GÜNDÜR EYLEMDELER
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı imar planına velilerin itirazları sürüyor. Ahmet Sani Gezici Lisesi Dayanışması (ASGL) üyeleri okulun önünde 130 gündür her cumartesi günü imza standı açarak, vatandaşları projeye karşı çıkmaya çağırıyor. “AVM değil düz lise istiyoruz” talebiyle kampanya düzenleyen Kadıköylü veliler, 11 Haziran Cumartesi günü bu defa lisenin önünde geniş katılımlı bir basın açıklaması düzenledi. “Eğitimin ticarileştirmesine karşı omuz ver” yazılı dövizler taşıyan grup üyeleri, “Laik, demokratik, bilimsel eğitim istiyoruz” sloganları ile taleplerini dile getirdi.

“DÜZ LİSEYE İHTİYAÇ VAR”
Eğitim alanlarının ticarethaneye dönüştürülmemesi için sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade eden ASGL Dayanışması, 130 günlük nöbetin sonunda basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını Şerife Kaplanseren okudu. “Eğitim alanlarının hiçbir şekilde ticarethaneye, konuta ve dini tesis alanına dönüştürülmemesi gerektiğini vurgulayan Kaplanseren, “4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte, öğrencilerimizi yüksek öğrenime hazırlayan parasız, karma, laik eğitim veren ve sınavsız gidilebilen düz liseler kapatıldı. Çocuklarımız, İmam Hatip, meslek ve açık liselerle birlikte özel okullara gitmek zorunda bırakıldı” dedi. “Çocuklarımızın eğitim alma hakkının elinden alınmasını istemiyoruz” sözleriyle velilerin tepkisini dile getiren Kaplanseren, taleplerini şu şekilde sıraladı: “Biz düz liselerimizi geri istiyoruz. Çocuklarımızın evlerine yürüme mesafesinde AVM’ye değil, okula ihtiyacı var. Bunu yerine getirmek de Milli Eğitim Bakanlığı’nın görev ve sorumlulukları arasındadır. Bakanlığın görev ve sorumluluklarını yerine getirmesini istiyoruz.” Eylem basın açıklamasının ardından sona erdi.
Eğitim amaçlı olarak kullanılması için bağışlanan Şerifoğlu Zelkif Gezici Vakfı arazisi 1975 yılından beri eğitim için kullanılıyor. Arazinin bağış gerekçesine uygun olarak 1975 yılında Kadıköy İmam Hatip Lisesi hizmete açıldı. 2002 yılında ise Şerifoğlu Zelkif Gezici Vakfı’nın onayıyla Ahmet Sani Gezici Lisesi de eğitime eklendi. 2014 yılında arazi üzerinde bulunan her iki okul binası, öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin itirazlarına rağmen yıkıldı. İmam Hatip Lisesi öğrencileri Hasanpaşa’ya, Ahmet Sani Gezici Lisesi’nde okuyan bin 200 öğrenci ise Fikirtepe’deki okullara gönderildi. Yıkılan iki okulun yerine ise Ahmet Sani Gezici Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi inşa edildi.

DÖRT BİN İMZA TOPLANDI
Ahmet Sani Gezici Lisesi’nin yıkılmaması için mücadele eden veliler, lisenin yanında bulunan araziye AVM yapılmaması için imza yaklaşık 15 haftadır imza kampanyası yürütüyor. Dayanışmanın topladığı 4 bin imzalı itiraz dilekçesi İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne iletildi. 372 mahalle sakini de itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne iletti. Kadıköy Belediyesi ve TMMOB Mimarlar Odası da plan değişikliliğinin iptali ve yürütmenin durdurulması talebi ile dava açtı.

ARŞİV