'Acil Çıkış' nerede?

17. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, doğal felaketler ve küresel krizlere karşı filmlerle ‘acil çıkış’ arıyor

28 Kasım 2014 - 09:46
17. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, doğal felaketler ve küresel krizlere karşı filmlerle ‘acil çıkış’ arıyor 

Bu yıl 1-7 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek 17. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nin ana teması ‘Acil Çıkış” olarak belirlendi. Türkiye’den ve dünyadan yüzlerce belgesel filme ev sahipliği yapan festival, neden ‘acil çıkışa” ihtiyaç olduğunu şöyle açıklıyor: “Dünyamız, yanlış ve çıkarcı politikaların sonucu, bir yandan küresel ısınma, tükenen yaşamsal kaynaklar ve doğal felaketlerle, diğer yandan ekonomik, siyasal ve insani krizlerle yüz yüze kalıyor; egemen güçler çareyi daha fazla tüketim ve baskıcı yönetimlerde görüyor. Oysa belleğimiz ve aklımızın göstereceği bir çıkış, ‘acil çıkış’ mutlaka vardır.”

Belgesel Sinemacılar Birliği’nin düzenlediği festivalde 20 ülkeden 54 film gösterilecek. Festival programına alınan yerli belgesellerin önemli bir bölümü, yabancı filmlerinse tümü son iki yılda çekilen ve ülkemizde ilk kez gösterilecek yapımlardan oluşuyor. Tüm gösterim ve yan etkinliklerin ücretsiz olduğu 1001 Belgesel Film Festivali’nin gösterimleri Sahne Beşiktaş, Levent Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Sismanoglio Megaro, Aynalı Geçit ve Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
 
SANSÜR PANELİ DE VAR
 Festival kapsamında uluslar arası dağıtımcılar ile Türkiyeli belgesel yapımcıları 8-9 Aralık’ta İstanbul’da buluşacak. Festival programına bu yıl dahil olan ‘1001 Seçkisi’nde jüri kararıyla belirlenecek bir filmin yönetmenine bir sonraki projesi için 3 bin TL para ödülü, bir yönetmene de yine bir sonraki projesi için 6 bin TL değerinde yapım sonrası destek verilecek. Festival kapsamında ‘Sansür ve Oto Sansür’ konulu bir panel düzenlenecek. Festivalin ayrıntılı programına http://www.1001documentary.net/ adresinden ulaşabilirsiniz.  
 

ARŞİV