ACININ İKİ YÜZÜYLE YÜZLEŞİN

Türkiye’de 30 yıldır süren savaşta evlatlarını kaybeden aileler, “acılı yüzleriyle” Caferağa Mahalle Evi’ne geliyor. “Acının İki Yüzü” sergisi 27 Ekim’de açılıyor.

24 Ekim 2014 - 09:58
Türkiye’de 30 yıldır süren savaşta evlatlarını kaybeden aileler, “acılı yüzleriyle” Caferağa Mahalle Evi’ne geliyor. “Acının İki Yüzü” sergisi 27 Ekim’de açılıyor

Acının İki Yüzü, genç bir fotoğrafçının 7 ayda 70’e yakın il ve 100’e yakın ilçede dolaşıp topladığı hikâyeleri bir araya getiriyor. Kamuran Erkaçmaz, Türkiye’de 30 yıldır süren savaşta evlatlarını kaybeden, “Acımız aynıdır, dilimiz farklı” diyen, asker, polis, korucu, gerilla ailelerini fotoğraflamış, onların hikâyelerini dinlemiş. Marmara Üniversitesi Fotoğrafçılık Bölümü yüksek lisans öğrencisi olan Kamuran Erkaçmaz, kendi yaşamına da giren acılarla yüzleşmek, yıllar süren bir savaşın yarattığı yıkımı görünür kılmak için çıkmış yola. Bir sürü imkânsızlık içinde, çoğu zaman otostopla Türkiye’nin her yerini dolaşarak görüştüğü ailelerin evlerine misafir olarak, sofralarına oturarak tamamlamış projeyi. Erkaçmaz projenin özünü şöyle anlatıyor: “Bu ülkenin neresine giderseniz gidin, aynı yüzü görüyorsunuz. Dil, renk, kültür değişse bile aynı yüzle karşılaşıyorsunuz hep. O yüzün öznesi acı.”Kamuran Erkaçmaz’ın çektiği fotoğraflar ve videolarda, savaşın gerçek kaybedenleriyle yüz yüze geliyoruz; bu memleketin yoksul halkıyla. Şairin dizelerine karşılık geliyor halleri: “Açlığın dili olmaz / Fakirliğin vatanı”. Onları ortaklaştıran sadece yoksulluk değil barışa duydukları özlem aynı zamanda. Yüreklerindeki kahreden acıya rağmen nefretten eser yok kameraya bakan gözlerinde. 
Küratörlüğünü Hüseyin Karabey’in üstlendiği sergide onlarca hikâyeden seçilen fotoğraflar, ses kayıtları, videolar ve kayıpların kişisel eşyaları yer alacak. İlk olarak Tütün Deposu’nda izleyenle buluşan serginin ikinci durağı Kadıköy oldu. Caferağa Mahalle Evi / İşgal Evi’nde 27 Ekim Pazartesi açılacak sergi bir ay boyunca gezilebilecek.

Adres: Hacı Şükrü Sokak, No:24, Caferağa Kadıköy


ARŞİV