Ada sokaklarında şarkılar…

Adalar’da yaşanan sorunlara sanatla dikkat çekmek için sokak festivali yapılıyor

03 Eylül 2015 - 16:42
Adalar’da yaşanan sorunlara sanatla dikkat çekmek için sokak festivali yapılıyor
 
Kadıköy’ün yanı başındaki Adalar’da sokak festivali başladı. Bu yıl ilk kez düzenlenen “Adalar Sokak Festivali”, Adalar’ın kentsel, çevresel, ekolojik ve kültürel değerlerinin korunmasına dikkat çekmek, adaları sanatla donatmak, çeşitli etkinliklerde buluşup tanışmak, hep birlikte barış içinde yaşamaya devam etmek, kalıcı sanat eserleri bırakmak amaçlarını taşıyor.
Festival komitesi şu açıklamayı yapıyor; “Bazılarımız Adalar’da doğdu, büyüdü; bazılarımız şehrin karmaşasından, gürültüsünden, kirliliğinden kaçtı, Adalar’a yerleşti. Şehre bu kadar yakın, ama bir o kadar uzak hissettik kendimizi. Herkesin sabah kalktığında birbirine merhaba dediği, gece yatarken çoğu evin kapılarının kitlenmediği, araba egzozlarının olmadığı, hayvanların insanlarla eş değer görüldüğü, çocuklarımızın gece yarılarına kadar sokakta oynayabildiği, Angelika’yla Ayşe’nin kardeş olduğu, kilisenin de sinagogun da cemevinin de caminin de değerli olduğu bir cennet... Ama bu cennetin tarihi masum değil. Sürgünlerle, sınır dışı etmelerle, acılarla dolu. Şimdilerde ise başka sorunlar da eklendi bu listeye. Kaçak yapılaşmalar, hatalı turizm politikaları, bizleri adanın bir ucundan diğerine taşıyan atların bakımsızlığı, araba değil belki ama fayton ve bisiklet trafiği ve yeni yeni kendini gösteren plansız imar tehlikesiyle karşı karşıyayız.
 
ADALAR KÜLTÜRÜN PARÇASI
Bizler, bu sorunlarla savaşmak istiyoruz. Yaşadığımız yeri, evimizi, kısa süreliğine bile olsa buraya nefes almak için gelen misafirlerimizi korumak istiyoruz. Bunu yaparken de tüm insanlardan, bilim adamlarından, sanatçılardan, hayvan severlerden, edebiyatçılardan destek bekliyoruz. Çünkü Adalar, bizim kültürümüzün bir parçası, bu topraklarda yaşayan herkesin tarihi, geçmişi, geleceği... Bu festivalin ortaya çıkışı tam da bu yüzdendir. Adalar’ı resimle, müzikle, heykelle, edebiyatla, tiyatroyla, dansla donatmak; sorunlarına dikkat çekmek ve iyileştirmek için harekete geçmek... ‘’
1 Eylül’de başlayan, 6 Eylül Pazar akşamına dek sürecek olan festival kapsamında, Büyükada, Heybeliada ve Burgazada’nın açık ve ortak alanlarında, bazı sanat atölyelerinde farklı farklı sanatsal etkinlikler düzenleniyor. Ücretsiz olan festivalle ilgili detaylı bilgi için www.adalarsokakfestivali.com adresi ziyaret edilebilir.

Kadıköylü grup Puding Band, 4 Eylül Cuma 19.30’da Heybeliada İskele Meydanı’nda
konser verecek. Durga Bollywood
Hint Dansları Kumpanyası, 6 Eylül Pazar günü 15.00’da  Büyükada’da
bir gösteri sergileyecek. 


ARŞİV