Adalar için sergi zamanı...

Adalar’daki “Balık Ağ(a)lara Takıldı” sergisi, Marmara Denizi ve Karadeniz’de kontrolsüz avcılığın canlı yaşamı üzerinde yarattığı tahribatı gösteriyor....

05 Ağustos 2013 - 11:31
Derleyen: GÖKÇE UYGUN 
İstanbul'un yakın komşusu Prens Adaları bgünlerde birbirindne ilginç sergilere ev sahipliği yapıyor. Biz de Gazete Kadıköy olarak, yolu Adalar'a düşecek olan Kadıköylülere kültür sanat rehberliği yaparak, bu sergileri yakında tanıtıyoruz bu sayımızda...Adalar Müzesi 2013 yeni sergilerinden ilki açıldı. Balık yaşamının nasıl yavaş yavaş yok olduğunu gösteren “Balık Ağ(a)lara Takıldı” sergisi, geçtiğimiz günlerde Heybeliada’da Heybeliada İskele Açık Sergi Alanında izleyicisine sunuluyor. Günümüzde gırgır ile avlanan balıkçılar hem Marmara Denizi ve Karadeniz’deki canlı çeşitliliğini yok ediyor hem de hayvan hakları ihlallerinin oluşmasına neden oluyor. 70’li yılların öncesinde çeşitliliğiyle adeta bir akvaryumu andıran Marmara Denizi’nde bugün orkinoslar, palamutlar, lüferler, karidesler ve daha pek çok deniz canlısı yaşam mücadelesi veriyor. 1970 yılı öncesi ve sonrasında yaşananlar ışığında Marmara Denizi ve Karadeniz’de deniz canlı yaşamının yok olma süreci Balık Ağ(a)lara Takıldı sergisinde foto muhabir Kadir Can’ın objektifinden ve kaleminden tüm dünyaya yansıyor. Sergi, Türkiye’de balıkçılığın dönüm noktası olan 1970 yılı öncesi ve sonrasını çarpıcı fotoğraflarla karşılaştırıyor. Adını, foto muhabirliği alanında 42 yıllık bir tecrübeye sahip olan Ada'lı Kadir Can’ın aynı isimli kitabından alan sergi herkesin gözleri önünde gerçekleşen bir doğa katliamını tüm açıklığıyla gözler önüne seriyor. Sergi 30 Ekim tarihine kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek. 

ADALI AKİLLAS’IN ADA’SI 
Adalar Müzesi’nin 2013 sergi serisinin ikincisi araştırmacı yazar Dr. Akillas Millas’ı ağırlıyor.1970’den beri Atina’da yaşayan Adalı Akillas Millas’ın nadir koleksiyonlardan Adalar külliyatını içeren sergide; Millas’ın çizimleri, kartpostallar, fotoğraflar, resimler ve yazıların yanı sıra “Hâlâ Hatırlıyorum” isimli bir de belgesel film yer alıyor. Küratörlüğünü Akillas Millas ve Müze küratörü Deniz Koç’un, sergi tasarımını ise Sera Dink’in üstlendiği “Hâlâ Hatırlıyorum” sergisi, 1934 yılında İstanbul’da doğan ve 27 yaz mevsiminin yanı sıra çocukluk ve gençlik yıllarının tamamını Büyükada’da geçiren asıl mesleği doktorluk olan araştırmacı yazar Akillas Millas Türkiye’de özellikle futbolculara ilk menisküs ameliyatlarını yapan cerrah olarak da tanınır. Ücretsiz ziyaret edilebilecek sergi, 29 Haziran’dan itibaren Adalar Müzesi Büyükada Çınar Müze Alanı’nda tam 1 yıl boyunca (29 Haziran 2014) açık olacak. 

AKİLLAS MİLLAS KİMDİR?  
Akillas Millas, 1934 yılında İstanbul’da doğdu. Büyükada’ya ilk kez 3 aylık iken annesinin kucağında gelen Millas, o günden itibaren 27 yazını, çocukluk ve gençlik yıllarını aralıksız Büyükada’da Yeni Yol 16 numarada geçirdi. Ortaokul ve liseyi Beyoğlu Zoğrafyon Lisesi’nde bitirdikten sonra İstanbul Tıp Fakültesi’nde okuyan Akillas Millas, çocuk cerrahisi ve ortopedi alanlarındaki uzmanlıklarıyla Türkiye’nin önde gelen hekimleri arasında yer alıyor. Atletizm dalında dereceleri ve spora olan merakıyla da tanınan Millas, koleksiyon sevdası ile de yakından tanınıyor. İlk kitabı “Oğlunuz Er Yorgos Savaşırken Öldü”yü 1983 yılında yazan Akillas Millas, aralarında Halki (Heybeli, 1984), Prinkipo (Büyükada, 1989), Proti-Antigoni (Kınalıada-Burgazada, 1992) ve Propontis (Marmara, 1992) gibi eserlerin de bulunduğu 15’i aşkın kitabın yazarı. Millas, Türkiye’de özellikle futbolculara ilk menisküs ameliyatlarını yapan cerrah olarak da tanınır. 

ADALAR’A YAZILANLAR... 
Tarih boyunca İstanbul’un incileri olarak ün kazanan Prens Adaları doğa ve dini konularla ilgilenen pek çok gezgini, tarihçiyi, ressamı, coğrafyacıyı, yazarı, şairi olağanüstü etkiledi ve birçok edebi eserin doğmasına esin kaynağı oldu. 20. yüzyıla kadar çoğunlukla yabancı dillerde yazılan gezi anısı, tarihi araştırma ya da dini konulu eserler Türkler’in de Adalar’a olan ilgisinin ve yerleşiminin artması ile 20. yüzyıldan itibaren ağırlıklı olarak Türkçe yazılmaya ve Adalar’ın botanik yapısından hava fotoğraflarına, mimarisinden Adalılar’ı tanıtmaya kadar değişen çok farklı konuları içermeye başladı. Adalar Müzesi'ndeki bir başka sergi olan ''Adalar'a Yazılanlar''da, 1857-2013 yılları arasında Adalar’a yazılan çok özel eserler sergileniyor. Adalar Müzesi Kitap Sergisi, Baki Çokneşeli kitap koleksiyonuna dayanıyor. Sergi, Büyükada Çınar Müze Alanı, Adaevi'nde ziyaretçileriyle buluşuyor. 
Etiketler; Akillas Millas

ARŞİV