Adapazarı'ndan gelen 50 yıllık lezzet

Bundan 50 yıl önce Mustafa ve Ahmet adlı kardeşlerin Adapazarı’nda öğrendikleri bu eşsiz lezzeti Kadıköy’e taşımakla başlıyor buranın hikayesi...

05 Kasım 2015 - 15:27
Bundan 50 yıl önce  Mustafa ve Ahmet  adlı  kardeşlerin Adapazarı’nda öğrendikleri bu eşsiz lezzeti Kadıköy’e taşımakla başlıyor buranın hikayesi...

Esma BAYRAKTAR
Kadıköy’ün çarşısındayız bu hafta. 24 saat yaşayan, adeta insanları kendine çeken çarşı her zamanki gibi capcanlı. Yine yükünü almış çarşı sokakları her an dopdolu. Etraftaki vitrinlere bakınan insanlar, hızlı hızlı yürüyüp bir yere yetişmeye çalışanlar, Kilise’nin önündeki meydanda müzik yapan guruba eşlik edenler, sokaktaki masalara oturmuş  çay molası verenler... Çarşı yine yaşıyor, gene cıvıl cıvıl...
Kadıköy çarşısında 50 yıldır lezzet dağıtan bir mekandayız bu hafta. Eski adı Adapazarı Islama Köfte olan, şimdiki adını geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz sahibi Ahmet Usta’dan alan mekan, Ahmet Usta Islama Köftecisi’ndeyiz.

DEĞİŞMEYEN TAT
Bundan 50 yıl önce  Mustafa ve Ahmet  adlı  kardeşlerin Adapazarı’nda öğrendikleri bu eşsiz lezzeti Kadıköy’e taşımakla başlıyor buranın hikayesi. Adapazarı’nın en iyi ustalarının yanında çekirdekten yetişen iki kardeş, taşıdıkları bu lezzetin, İstanbul’da ünlenmesinde büyük pay sahibi.
Çarşının içindeki iki katlı bu küçük ve salaş mekana  girerken, daha odun kömürü ızgarada kızaran ekmekleri ve köfteleri gördüğünüzde iştahınız kabarıyor. Mutfağımızda 300’e yakın çeşidi olan köftenin ıslaması da nasıl oluyormuş diyorsanız buyurun dinleyin:
“Kırmızı biber tozu kemikli et suyu ve yağla ıslatılmış ekmekler odun kömürü ızgarada kızartılıp köftelere yorgan yapılıyor. Baharat olarak sadece karabiberin kullanıldığı dana etinden yapılan nefis köfteler ızgara biber domates ve soğanla birlikte servis ediliyor.”

RUHU OLAN MEKAN
İki katlı  mekanın içine girdiğinizde duvarlardaki resimlerle masalardaki camın altındaki samimi notlar, itiraflar ve şiirlerle  yılların yaşanmışlığı hemen dikkat çekiyor. Resimleri inceliyorum. Kimler gelmiş kimler geçmiş... Kimilerini kaybettiğimiz ünlüler, tanıdık simalar... Gerçekten buranın ruhu var.
Ahmet Bey’in oğlu Ender Bey işletiyor şu anda burayı ancak Tuzla’da Pandora Alışveriş merkezinde yeni bir şube açtıklarından çoğu zamanını orada geçiriyormuş. Fakat buranın yeri ve hatırası başka, “illa ki gün içinde buraya uğrarım” diyor. Babasının hatırasına özen gösteren Ender Bey, Ahmet Bey’in tüm titizliğiyle, gelen herkesle tek tek ilgilenip sohbetiyle mekana can katıyor.

BAŞKA TADLAR DA VAR
Köftenin yanında başka seçenekler de bulunuyor burada. Örneğin Kayseri tavası, kadınbudu köftesi ve illaki de piyazı müthiş. Tatlı olarak Kemalpaşa tatlısı ve içi dondurmalı irmik tatlısı da yabana atılmaz. Kendilerinin hazırladıkları köpüklü ayran ve şırayı da mutlaka tadın derim. Fiyatlar gayet uygun. Porsiyonlar çok doyurucu ve gerçekten müthiş lezzetli. Tabii ki arabayla gidilmez, park sorunu var. Merkezde olduğundan her türlü vasıtayla kolayca ulaşabilirsiniz. Kahve ve çaylarınızı da Ender Bey’in hesabından içebilirsiniz. Gazete Kadıköy'ün müdavimi de olan mekana, çarşıya indiğinizde ve karnınız acıktığında bir uğrayın, bizi haklı bulacaksınız. Afiyet olsun.


ARŞİV