Başkan Öztürk insanları depremin değil, binaların öldürdüğünü belirttiği konuşmasında riskli binaların yenilenmediği müddetçe hayati riskin de sözkonusu olduğunu vurguladı.
Baran ÇEVİK
Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, İstanbul Çevre Gönüllüleri Platformu SOS’in kuruluşunun 23. yıldönümü töreninde yaptığı konuşmada, depreme hazırlık anlamında yeterli önlemlerin alınması uyarısında bulundu. Başkan Öztürk insanları depremin değil, binaların öldürdüğünü belirttiği konuşmasında riskli binaların yenilenmediği müddetçe hayati riskin de sözkonusu olduğunu vurguladı.
İstanbul Çevre Gönüllüleri Platformu SOS, kuruluşunun 23. Yıldönümünü Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle kutladı. İstanbul Çevre Gönüllüleri Platformu SOS kutlama programında afet ve deprem gerçeğine yer verdi. Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, Başbakanlık AFAD Ankara Daire Başkanı Dr. Fuat Oktay, İstanbul AFAD’dan Sorumlu Vali Yardımcısı Günay Özdemir, Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, İstanbul Çevre Gönüllüleri Platformu Başkanı Türksen Başer Kafaoğlu ve Platform üyeleri ve halkın katıldığı programda uzmanlar afet gerçeğini, yapılan çalışmalar ve olması gerekenler üzerinde durdu.
Konuşmasına, “Depreme karşı hiçbir önlemin alınmadığını söylemek istiyorum” diye başlayan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, depremin değil, binaların insanları öldürdüğünü söyledi. Kadıköy Belediyesi olarak birçok kurum, kuruluş gibi kendilerinin de afet ve acil durumlara hazırlık eğitimleri verdiklerini hatırlatan Başkan Öztürk, “Önemli olan eğitim verdiklerinizin sağlam çıkıp gelmesi. 15 bin riskli binayı yenilemezseniz risk azalmaz Kadıköy’de” diye konuştu.
Çevre Bakanlığı’nın çıkardığı yasayı önemsediğini, yasanın kurumlara yetki verdiğini ve bunun da afete hazırlıkta işlerini kolaylaştıracağını belirten Öztürk, İstanbul Çevre Gönüllüleri Platformu SOS’i kuruluşunun 23. yıldönümü dolayısıyla tebrik etti.
Başbakanlık AFAD Ankara Daire Başkanı Dr. Fuat Oktay depreme hazırlığın herkesi ilgilendirdiğini hatırlattığı konuşmasında AFAD olarak afete hazırlıkta etkin çalışmalar yapmak için öncelikle kendi bünyelerinde dönüşüm gerçekleştirdiklerini, sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili de bir mental değişime ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Hazırlık için ortak bir dil, bir standart geliştirmek gerektiğini, bu aşama kaydedildikten sonra kendileri için standartları denetliyor olmanın yeterli olacağını belirten Oktay, “Tüm alanlara yönelik standardizasyonu sağlamalıyız. Amacımız uluslar arası alanda öncü olmak” dedi.
Oktay katılımcılar arasında küçük bir sınav da yaptı. Kimlerin evindeki eşyaları sabitlediğini soran Oktay, yaklaşık 200 kişinin bulunduğu salonda 8 kişinin evindeki eşyaları sabitlediği cevabını alınca, “Bundan dolayı yaralanmalar var” diye uyararak, evlerimizdeki eşyaları sabitlemenin hayati öneminin olduğunu vurguladı.