Afete hazırlıkta engelliler unutulmamalı!

‘Afete Hazırlıkta Engellileri Unutma Sempozyumu’nda afete hazırlıkta engelli bireylere yönelik yapılması gereken çalışmalar gündem konusuydu

12 Mayıs 2016 - 16:02
Mustafa SÜRMELİ
Afete Hazırlıkta Engellileri Unutma Sempozyumu Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 11 Mayıs Çarşamba günü düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Şahan gerçekleştirdi. Erdal Şahan, afete hazırlıkta engellilerle ilgili yapılması gerekenler olduğunu ifade etti. Sempozyum ile yapılabileceklerin belirlenmesinin amaçlandığını belirten Şahan, kentin, binaların engellilerin de rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlanması gerekliliğini ifade etti

MİMARİ EKSİKLER GİDERİLMELİ
Zaman zaman bazı çalışmalar olsa da engelli ve afet konusunda yeterli bir çalışma bulunmadığını ifade eden Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Saltuk Yüceer ise afetlerden en çok etkilenenlerin çocuklar, engelliler ve yaşlılar olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti. Yüceer Türkiye’de 8 buçuk milyon civarında engelli nüfus bulunduğunu belirterek, afete karşı hazırlıkta engellilerin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik mimari çalışmaların yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

VERİ TABANI OLUŞTURULMALI
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan Baş ise anneler gününü kutlayarak başladığı konuşmasında annesiyle birlikte yaşadığını söyledi. Kaza sonucu omurilik felçlisi olduğunu söyleyen ve Marmara depreminde yaşadıklarını anlatan Ramazan Baş, “Herkes binadan dışarı koştururken, annem üzerime sarıldı ve beni asla bırakmayacağını söyledi. Binadaki herkes dışarı çıkmıştı” diyerek afet ve acil durumlarda engelli bireylerin karşı karşıya kaldığı zorlukları ifade etti. Ramazan Baş, tüm ilçelerde, illerde engellilerle ilgili veri tabanı oluşturulmasının faydalı olacağını da belirtti.

ANNELER UNUTULMADI
Afete karşı hazırlıkta kentsel yenileme çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiği ilçede varolan durumu mümkün olduğunca daha yaşanılabilir hale getirmeye çalıştıklarını anlatan Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın; sempozyumun farkındalık oluşturması ve engelli bireylerin afete hazırlanması noktasında önemli olduğuna inandığını ifade etti.
Daha sonra sempozyuma geçildi. Oturum yöneticiliğini yapan Jeofizik Mühendisi, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı B. Baran Koruklu, Engelliler Haftası’nda ve Anneler Günü’nün Ertesinde sempozyumu düzenlemeyi tercih ettiklerini söylerken anneler gününü de kutladı.
TBMM 24. Dönem İstanbul Milletvekili, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma, Turizm Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ise konuşmasında “Türkiye’de yaşayan engelli bireylerin ekonomik ve sosyal profillerini ortaya koymak için her şeyden önce engellilerin demografik özelliklerinin ortaya koyulabilmesi gerekir” dedi. Prof. Dr. Eyidoğan, veri olmadığı zaman engellilerle ilgili geliştirilecek stratejilerin, uygulamaların yeterli olmayacağını vurguladı.
Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Sosyolog E. Duygu Adıgüzel ise ilçede Kadıköy Belediyesi olarak engelli bireylere yönelik sosyal hizmet uygulamalarını anlattı. Sempozyuma Arama Kurtarma Derneği (AKUT)’ni temsilen katılan AKUT-EDUCEN Projesi İstanbul Koordinatörü Dr. Çağlar Akgüngör de dernek olarak, engellilere yönelik çalışmalara ağırlık verildiğini belirtti.

 

ARŞİV