11 şehirde meydana gelen depremler, insanları olduğu kadar hayvanları da sarstı. Depremin ardından pek çok kişi, ‘olası bir afette evcil hayvanımın sağlığını nasıl koruyabilirim?’ diye düşünmeye başladı.
Biz de bu konuda hazırlanmış çalışmaları derledik. Uzmanlara göre öncelikle aile afet hazırlık planına evcil dostlarımız da mutlaka eklenmeli. Diğer öneriler şöyle:
Deprem sonrası kaybolup bulunan evcil dostlarımızın kimlik tespiti için mikroçip taktırmalısınız. Ayrıca smart tag (akıllı tasma) da kullanılabilir.
Evcil hayvanınız ile ayrı düşme ihtimalinize karşın bulunduğunuz lokasyondaki acil kriz yönetimi ofisi ya da evcil hayvan barınaklarının iletişim bilgilerini elinizde bulundurmalısınız.
Kendiniz için hazırladığınız deprem çantasına evciliniz içinde yaş-kuru ama, su, varsa kullandığı ilaçlar, yedek tasma, evcil hayvanınızla beraber bir fotoğrafınızı ( Eğer afet anında evcil hayvanınızdan ayrı düşerseniz, beraber çektirdiğiniz bir fotoğraf hem sahipliğinizi kanıtlamanıza hem de kayıp halinde daha kolay bulunmasına yardımcı olabilir) koymalısınız.
Taşıma çantasını (içinde battaniye ile bilirlikte) evinizin kolay ulaşılabilir noktasında tutmalısınız.
Tahliye anında evcil hayvanınıza nasıl ulaşacağınızı, bulunduğunuz yeri terk ettikten sonra sizi evcil hayvanınızla beraber kabul edecek güvenli yerleri belirlemiş olmalısınız.
Arkadaşlarınızla veya komşularınızla bir sistem belirlemelisiniz. Eğer yakın çevrenize arkadaşlarınızdan, komşularınızdan ya da yakınlarınızdan evcil hayvanınıza bakabilecek durumda olan biri varsa önceden iletişim kurmalısınız.
GÖZ HİZASINDA İLETİŞİM
Serbest Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Bilsay Kömürcü de bianet’e yaptığı açıklamada, hayvanların insanlara göre deprem anında "yaşam üçgeni"ni daha hızlı ve kolay bir şekilde oluşturabildiklerini söyledi. Kömürcü, “Biz panik içerisinde hareket ettiğimizde kedi ve köpeklerimiz daha fazla panik oluyor. Bu aşamada istemeden de olsa hayvanlar bize zarar verebilirler. Bu korku anından kediler genelde kaçmayı tercih ediyor, köpekler ise kendini korumak için öfkelenebiliyor. Bu yüzden köpeklere yaklaşırken tepeden değil, göz hizasında iletişim kurmak gerekiyor.” dedi. Kedinin hazırda beklettiğimiz kutusuna girmesini sağlamak için konserve mamaya başvurmak gerektiğini anlatan Kömürcü, şöyle devam etti: “Derem anında bunu yapmak çok zor ama sarsıntı geçtikten sonra korkmuş ve saklanmış kediyi bu yöntemle evden çıkarabiliriz. Köpeklerin bize uyum sağlaması ve evi bizimle birlikte terk etmesi daha kolay. Ancak burada da yine korku devreye giriyor ve köpeğimizi o korkuyla kaçarken kaybetme ihtimalimiz doğuyor. Bunun için köpeğimizi çiplettirmek bir çözüm olabileceği gibi, kaybolması durumunda bize ulaşılmasını sağlayacak bir numaranın yazılı olduğu tasma da etkili olacaktır.”
EVCİL HAYVANINIZIN KAN GRUBU
Tıpkı insanlar gibi, köpekler ve kediler de çeşitli hastalıklardan kurtulmak için kan nakline ihtiyaç duyabiliyorlar. Evcil hayvanınızın kan grubunu bilmek, acil kan gereksinimi olduğunda, sizin ya da başkasının kanı evcil hayvanının hayatını kurtarabilir.
Kedi kan grupları hakkında hakemli dergilerde bilimsel yayınları bulunan, Hosptall Veteriner Kliniği’nden Veteriner Hekim Dr. Ebru Akbaş, “Köpeklerde 13, kedilerde 3 kan grubu tanımlanmıştır. Köpeklerde DEA 1.1 ve DEA12 faktörleri bakımından pozitif ve negatif olarak; kedilerde A, B, AB grubu olarak isimlendirilmiştir. Kan nakli sırasında aynı grup kan tercih edilse de uygun donör bulunamadığı durumlarda AB tipi kediler, A ve B grup kedilerden kan alabilirler. Ancak A ve B grubuna sahip kediler kendi kan gruplarından kan almalıdırlar.” dedi.