Ahmet Haşim'in konağı kültür merkezi oluyor

Ünlü şair Ahmet Haşim’in bir dönem yaşadığı Rıhtım’daki tarihi konağı satın alan Kadıköy Belediyesi, burayı kültür merkezi yapacak.

21 Şubat 2013 - 14:42

Kadıköy’de yıllarca bakımsız ve boş olarak bulunan ve gazeteci Beria Kızılağaç adına kayıtlı Ahmet Haşim’in konağı önceleri, Kızılağaç’ın kendi adına vakıf kurmasıyla vakfa bağış olarak geçti. Ancak daha sonra konağı yeğeni Tahir Akyürek’in üstüne satış gösterdi. Beria Kızılağaç’ın 2005 yılında ölmesinin ardından, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Beria Kızılağaç Basın Vakfı’nın yönetimi için kayyum atadı. Kayyumla, Tahir Akyürek arasında ahşap konak için ihtilaf çıktı. Bu süreçte Kadıköy Belediyesi de, 18.09.2008 tarih ve 75/2 sayılı Encümen kararı ile Yeldeğirmeni Mahallesi yenileme projesi kapsamında Ahmet Haşim’in yaşadığı bu konağın kamulaştırılması kararını aldı. Tahir Akyürek adına kayıtlı olup Beria Kızılağaç Basın Vakfı adına tescil edileceği yönünde tapuda şerh bulunmasından kaynaklanan mülkiyet problemlerinin giderilmesi ve kamulaştırma bedellerinin tespiti için, Kadıköy Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava, konağın kamulaştırılması yönünde sonuçlandı. Beria Kızılağaç’ın evde yaşadığı dönemde, ahşap konağın yanındaki tinercilerden korktuğu, ilgi mercilere bu yüzden başvuruda bulunduğu gazetelere de haber olmuştu. Ahmet Haşim’in tarihi konağı, restorasyon ve rölöve projelerinin hazırlanmasından sonra Anıtlar Kurulu onayıyla kültür merkezi olarak kullanılacak.

 
KENDİNİ ÇİRKİN BULAN ŞAİR AHMET HAŞİM
Şiirlerinde dış dünya gözlemlerini kendi prizmasından geçirerek anlatan Haşim, sonbahar, akşam kızıllığı ve karamsarlık temalarını işlemesiyle tanınmıştı. Hayatı boyunca yalnızlık acısı çeken şair, kendisini çirkin bulduğu ve yüzünü beğenmediği için ömür boyu ızdırap çekmiş. Hatta “Başım” adlı şiirinde “Bi-haber gövdeme gelmiş konmuş” diyerek vücudu ve başının birbirine yakışmadığını konu edinmiştir. Haşim, bir gün de arkadaşı Yakup Kadri’ye; “Monşer, dün gece bu suratımın hali uykumu kaçırdı. Onu şöyle hayalimde tashih edeyim dedim. Mesela alnımı daha muntazam, bir şekle soktum. Kafamı lepiska saçlarla örttüm. Yanağımdaki Halep çıbanını sildim. Anladım ki bu kafayı kökünden söküp atmaktan başka çare yok” der. 4 Haziran 1933 yılında Kadıköy'de vefat eden Ahmet Haşim, Piyer Loti’de toprağa verilmişti.
 
BAŞIM
Bi-haber gövdeme gelmiş, konmuş
Müteheyyic, mütekallis bir baş
Ayırır sanki bu baştan etimi
Ömr-ü ehrama muadil bir yaş
Sanki kandır şakağımdan akıyor,
Bir kızıl çehrede ateşten gözler
Bana güya ki, içimden bakıyor
Bu cehennemde yetişmiş kafaya
Kanlı bir lokmadır ancak mihenim
Ah Ya Rabii ! Nasıl birleşti
Bu çetin başla bu suçsuz bedenim.

ARŞİV