Ahparig (Kardeşim) Hrant Kadıköy'de anıldı

Ermeni gazeteci yazar Hrant Dink, katledilişinin 6. yılında Kadıköy’de anıldı. Surp Takavor Ermeni Kilisesi önünde buluşan kitle ‘Biz bitti demeden bu dava bitmez’ dedi.

23 Ocak 2013 - 12:53

Semra ÇELEBİ


Halkların Demokratik Kongresi İstanbul 1. Bölge Meclisi, Ermeni gazeteci yazar Hrant Dink’i katledilişinin 6. yılında bir etkinlikle andı. 20 Ocak Pazar akşamı Surp Takavor Ermeni Kilisesi önünde ellerinde meşalelerle biraraya gelen yaklaşık 150 kişi, mumlar yaktı; “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz”, “Türk, Kürt, Ermeni yaşasın halkların kardeşliği”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Biz bitti demeden bu dava bitmez”, sloganları attı. 
Eyleme, askerliğini yaptığı sırada silahla vurulup yaşamını yitiren Sevag Balıkçıyan’ın annesi Ani Balıkçıyan ile BDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel de katıldı. Anma, kilisenin duvarına yansıtılan Hrant Dink’in yaşamının anlatıldığı kısa film gösterimi ile başladı. Hrant Dink’in öğrencisi olduklarını söyleyen iki Ermeni gencin duygularını paylaştığı etkinlik milletvekili Sebahat Tuncel’in konuşmasıyla devam etti. Tuncel, dayanışmanın, birlikte mücadelenin önemine vurgu yaptı, “Hesap soracaksak birarada yan yana durmalıyız” dedi.
 
‘SEVAG DAVASI DA AYDINLATILMIYOR’
Ardından, Sevag Şahin Balıkçıyan’nın yakını Murat Mıhçı söz aldı. Sevag Şahin’in 24 Nisan gibi hassas bir günde öldürüldüğüne dikkat çeken Mıhçı, mahkeme sürecinde cinayetin Ermenileri korkutmak için yapıldığını düşündüklerini söyledi. Her mahkemede farklı bir açıklama yapıldığını belirten Mıhçı, Dink davası gibi bu davanın da aydınlatılmadığını ifade etti.
 
‘BU DAVA BURADA BİTMEZ’
HDK İstanbul 1.Bölge Meclisleri adına basın açıklamasını Esra Öztürk okudu. Öztürk, 6 yıl geçmesine rağmen sadece Dink’e tetik çekenlerin yargılandığını, cinayetin arkasındaki güçlerin hâlâ açığa çıkarılmadığını hatırlattı. Önce “Cinayetin arkasında örgüt yok” diyen şimdi ise “Örgütlü mü değil mi” tartışmasını sürdüren mahkemelerin cinayeti açığa çıkarmamak için uğraş verdiğini aktaran Öztürk, “Kovuşturmanın derinleştirilmesi her yönden engellendi. Adli bir cinayet derecesine indirgendi” dedi. Bugün, Dink’in adının zulme, şiddete ve katliamlara karşı mücadelenin simgesi haline geldiğini ve Ermenilere uygulanan ayrımcılığa, zulme karşı mücadelenin her geçen gün daha da atığını belirten Öztürk, “Hrant Dink cinayeti aydınlatılıncaya kadar, bu dava burada bitmez demeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Açıklamanın ardından Grup Parka, Rumca, Makedonca ve çeşitli dillerde müzik dinletisi sundu. Anma, dinletinin ardından sloganlarla sona erdi.
 

ARŞİV