AKADEMİ YENİ DÖNEME HAZIRLANIYOR

Kadıköylülere kapılarını açan Kadıköy Akademi, her yaştan Kadıköylünün katılabileceği atölyeleri, bahçe söyleşilerini ve daha birçok etkinliği hayata geçirmeye hazırlanıyor

08 Mayıs 2015 - 09:17

Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy’ün kent, kültür ve sanat birikimine katkı sağlayacak Kadıköy Akademi’de yoğun bir çalışma yürütülüyor. Sonbaharda başlayacak atölyelerle birlikte, yaz aylarında çeşitli etkinliklerin yapılacağı Kadıköy Akademi’nin projelerini Akademi’nin sorumluları Barış Yavuz ve İkbal Polat ile konuştuk. Yavuz, Akademi’nin Kadıköylülerle Belediyenin buluşma noktası olduğunu özellikle vurguluyor.
Kadıköylülerin Akademi’ye ilgisi yoğun. Açıldığı tarihten bu yana binlerce kişi Akademiyi ziyaret etti. 600 kişi ise etkinliklere katılmak ve iletişime geçmek için anket formlarını doldurdu. Anket formlarıyla Kadıköylülerin isteklerini öğrendiklerini söyleyen Barış Yavuz, vatandaşların genel olarak kendilerini geliştirebilecekleri sanatsal faaliyetleri talep ettiklerinin bilgisini verdi.
 
AMAÇ KOLEKTİF ÜRETİM
Sonbaharda başlayacak atölyelerle her yaştan Kadıköylünün sosyalleşmesi ve kolektif üretime katılımı amaçlanıyor. Atölyeler hakkında bilgi veren Yavuz, ‘Yaşam Okulu Projesi’ kapsamında Gündüz ve Genç Akademi atölyelerinin Kadıköylülere açılacağını söyledi. “Burada yapılacak her atölye temel olarak insanların kaliteli zaman geçireceği bir zemin oluşturmak için yapılacak. Atölyeler sadece eğitim alanına sıkışıp kalmayacak. Asıl amacımız sosyalleşmek ve birlikte üretmektir” diyen Yavuz, toplumcu ve hakçı belediyecililiğin bu sayede insanların hayatına dokunabileceğini ifade etti.
Barış Yavuz’un verdiği bilgilere göre, Kadıköy Belediyesi Akademi bünyesinde Sanat Tarihi, Yaratıcı Yazarlık, Dijital Fotoğrafçılık, Taş Plak, Sinema Okuryazarlığı ve Sokak Gazeteciliği atölyelerinin yapılması planlanıyor. Sonbaharda başlayacak atölyeler 9 ay boyunca 3 aylık periyotlarla sürecek. Atölyelerin en önemli özelliği ise derslerin usta eğitmenler tarafından verilecek olması. 19 Mayıs Kültür Merkezi ile ortak faaliyet yürüteceklerini söyleyen Yavuz, Sokak Gazeteciliği atölyesi ile yurttaşların kendi medyalarını inşa edebileceğini de belirtti.

“YENİ FİKİRLERE İHTİYAÇ VAR”
“Kentlerde yaşayan insan nüfusunun artması ile birlikte yerel yönetimler de, insanların taleplerine ve sorunlarına cevap olacak yeni fikirlere ihtiyaç duyuyor” diyen İkbal Polat,  Kadıköy Belediyesi Akademi’nin de bu alanda çalışmalar yaparak kentlerin ve kentte yaşayanların sorunlarına çözüm sağlayan bir merkez olacağını belirtti.
 Aktif Yaşlanma, Toplumsal Cinsiyet, Temiz Enerji, Kentsel Dönüşüm alanında atölye çalışmaları ve projeleri hayata geçireceklerini ifade eden Polat,  yerel yöneticiler için sertifikalı eğitim programının da yakın zamanda uygulamaya geçeceği bilgisini verdi.
Kadıköy Belediyesi Akademi gençlerin, kadınların ve çocukların olduğu kadar aynı zamanda genç akademisyenlerin de buluşma noktası. Mimarlık, Sosyoloji ve Kamu Yönetimi yüksek lisans ve doktora öğrencileri; demokrasi, toplumsal cinsiyet, yerel yönetim modelleri ve kentsel dönüşüm konularıyla ilgili projelerini Akademi’de gerçekleştirmeyi planlıyor.
Akademisyenlerin Belediye ile bire bir çalışma yürütebileceğini söyleyen Polat, “Genç akademisyenler bu sayede teorik bilgilerini pratiğe geçirecebilecek. Bu projelerle sahaya inerek insanlarla temas kurabilecekler” diye konuştu.
“Küreselleşen dünyada yerel yönetimlerin görevi artık sadece çöp toplamak ve cenaze hizmeti vermek değil” diyen Polat, Yeni dönemin dünyasına ve Türkiye’sine uygun yeni fikirlere ihtiyaç olduğunu belirtti. Akademinin yürüteceği çalışmalar ile sivil toplum örgütlerinin, yurttaşların ve belediyenin aynı masa etrafında toplanabileceğini söyleyen Polat, toplumcu ve katılımcı belediyecilik modelleri ile daha yaşanılır ve daha demokratik bir kentin kurulabileceğini ifade etti.

FİLMLER VE BAHÇE SÖYLEŞİLERİ     
Kadıköy Akademi’de yaz aylarında Kadıköy’ün konu alınacağı “Kadıköy Bahçe Söyleşileri” düzenlenecek. Bu etkinliklerle birlikte Kadıköylüler kendi fikir ve taleplerini dile getirebilecek. Gazeteci Celal Başlangıç, Emekli Büyükelçi Yalım Eralp ve Yazar Semih Aytaçlar’ın konuşmacı olarak katılacağı ilk söyleşinin Mayıs ayının son haftasında yapılması öngörülüyor. Söyleşide Türkiye ve Yunanistan ilişkileri konuşulacak.
Yaz etkinlikleri kapsamında yapılması planlanan açık hava sineması ile Akademi’nin bahçesinde kent konulu filmler gösterilecek.
Kadıköy Belediyesi Akademi’nin bir diğer önemli projesi ise Akademi’ye ait “Kent ve Düşünce Dergisi”. Kent çalışmalarını içeren dosya konularının, foto-röportajların, yabancı kaynaklardan yapılacak çevirilerin yer alacağı Kent ve Düşünce Dergisi’nin de sonbaharda çıkması planlanıyor. 3 aylık olması öngörülen derginin okunabilir olmasını amaçladıklarını söyleyen Barış Yavuz, şu bilgileri verdi: Kent çalışmaları konularının işleneceği derginin arşivlik ve başucu kaynağı olmasını hedefliyoruz. Dergi hem Şehir Plancıları Odası’nda bulunacak hem de kitapçılarda.

BULUŞMA NOKTASI OLDU
Kadıköy Belediyesi Akademi’nin bahçesi ve Akademi Kafe,  Kadıköylülerin buluşma noktası. Vatandaşlar kafenin ve bahçenin,  dinlenmek ve sohbet etmek için çok uygun bir yer olduğunu söylüyor.

Meral Maktavlı: 19 Mayıs Mahallesi sakinleri için hem kafe hem de Akademi çok iyi bir fırsat bence. Burası evime çok yakın. Fiyat politikasından ve garsonların güler yüzlü olmasından gayet memnunum. Çocuğumla buraya geliyorum. Bahçesinde oynayabiliyor ama çocuklar için bahçenin bir köşesine ufak bir park ya da bir kum havuzu yapılabilir.

Aylin Akar: Burası çok dingin ve sakin. Şehrin ortasında olmasına rağmen farklı bir havası var. Bahçedeki sümbül kokusu çok harika. Servis ve fiyatlardan oldukça memnunum. Atölyeleri de takip ediyorum. Usta eğitmenler de ders verirse çok kaliteli şeyler çıkacağını düşünüyorum. Resim ve seramik atölyelerinin açılmasını istiyorum.

Serpil Sezgin. Burası açılalı yaklaşık bir ay oldu. Buraya birkaç defa geldim. Mahalle arasında olması bizim için çok önemli. Daha önce Caddebostan’a gidiyorduk ama hem uzak hem de yoğun bir trafik sorunu var. El becerileri kursları açılırsa ben de atölyelere katılmayı düşünüyorum.

Seher Yılmaz:  Ben öğretmenim. Boş derslerim oldukça dinlenmek ve bir şeyler içmek için hep buraya geliyorum. Çok kalabalık olmasına rağmen çalışanlar güler yüzlü ve saygılı. Fiyatları da gayet makul. Kadıköy Belediyesi’nin çalışmalarını çok beğeniyorum. Öğrenciler için kurulacak atölyelerle burası öğrenciler için de bir çekim merkezi olabilir. 

ARŞİV