Türkçe şiirin iki usta ismi Refik Durbaş ve Ahmet Telli, Kadıköy Akademi Kitapevi Kafe'de okurlarıyla buluştu
Türkçe şiirin iki usta ismi Refik Durbaş ve Ahmet Telli, Kadıköy Akademi Kitapevi Kafe'de okurlarıyla buluştu
Alper Kaan YURDAKUL
Everest Yayınları'ndan “Bakışın Senin” adlı şiir kitabını yayımlayan şair Ahmet Telli, “Atölyealtı Okur Buluşmaları” kapsamında, 18 Kasım Cuma günü saat 19.00'da Akademi Kitapevi Kafe’de okurlarıyla bir araya geldi. Etkinliğe son kitabından seçtiği şiirleri okuyarak başlayan Telli, şiir aralarında okuyucularıyla sık sık sohbet etti. Şiir dinletisinden sonra ise okuyucuların sorularını cevaplayan Telli, ‘’Şiirlerinizde görülen toplumsal olayların arka planı daha çok bireyi önceliyor. Bu bireyin biricikliğinin sanatsal anlamda korunması mıdır?’’ sorusuna şu yanıtı verdi; ‘’Birey olgusu kendini daha çok sanat pratiklerinde buldu. Belli ki birden çok birey tanımı yapıldı, yapılıyor ve yapılacak. İnanca dayalı toplumsal yaşama biçimi, cemaatlere yaslanan varoluşa dönüşmüşse orada birey olabilmek kişisel cesareti de gerekli kılıyor. Tam da burada aynılaşma ideolojisinin kaygısı bir kez daha karşımıza çıkıyor.’’
Ahmet Telli, ‘’Şiirlerinizde hüzün vurgusu çokça var ama hüznü isyanla birlikte ele alıyorsunuz, bunu biraz açabilir misiniz?’’ sorusuna da ‘’Hüznün diyalektik bir olguyu bağrında taşıdığını, kendiyle sürekli kalamayıp zıttına dönebileceğini düşünüyorum. Bu yüzden hüznün dişil ve doğurgan olduğunu öne çıkararak şiirde hareketli bir öğe olduğunun düşünüyorum’’ yanıtını verdi.
“ŞİİRİN GİZLİ TARİHİ”
Şair ve gazeteci Refik Durbaş da 19 Kasım’da Akademi’deydi. Doğan Kitap etiketiyle yayımlanan, Türk edebiyatının en önemli isimlerinin dostluklarının, aşklarının ve bilinmeyen öykülerinin yer aldığı “Şiirin Gizli Tarihi” kitabı geçtiğimiz günlerde yayınlanan Durbaş, etkinliğe“İstanbul Hatırası” kitabından seçtiği şiirleri okuyarak başladı. Yeni kitabının oluşum sürecinden bahseden Durbaş’ın kitabında Yahya Kemal’den Sait Faik’e birçok ünlü edebiyatçının “gizli” anıları yer alıyor. Etkinlik, kitabın okuyucular için imzalanmasının ardından sona erdi.