Akıllı Kentler Çalıştayı yapıldı

CHP’li büyükşehir ve ilçe belediyeleri Akıllı Kentler Çalıştayı’nda buluştu

30 Haziran 2016 - 14:52
Erhan DEMİRTAŞ
CHP’li büyükşehir ve ilçe belediyeleri, kent yaşamını kolaylaştırmayı, bilgiye dayalı hizmet sunumunu ve vatandaşların kent yönetimine aktif olarak katılmasını hedefleyen Akıllı Kent uygulamaları için bir araya geldi. 28- 29 Haziran tarihleri arasında Kozyatağı Kültür Merkezi’nde düzenlenen Akıllı Kentler Çalıştayı’na; İzmir, Eskişehir ve Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Yalova Belediyesi katıldı.  İlçe belediyeleri bazında size Kadıköy, Silivri, Lüleburgaz, Çankaya, Tepebaşı, Bornova, Karabağlar, Konyaaltı ve Nilüfer Belediyesi de katılım gösterdi.
İki gün boyunca süren çalıştayda ilk olarak, Kadıköy Belediyesi’nin sosyal, kültür, eğitim ve spor alanında yaptığı ve hayata geçireceği projelerin anlatıldığı video gösterildi. Video sunumunun ardından konuşma yapan Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın, “Bizim yerel yönetimlerle ilgili olarak en temel düşüncemiz;  projeleri tasarlayanların talepleri doğrultusunda hareket etmek ve bu projelerin nasıl tasarlandığının, nasıl işlediğinin üzerine çalışmak” dedi. Sorunların çözümü için vatandaşların katılımının önemli olduğunu vurgulayan Yalçın, “Kendi içimizde yaptığımız çalışmaları değerlendirmek ve bilgi paylaşımını daha kolay yapabilmek için bu toplantılar çok önemli. Bu toplantılardan ve buradaki tartışmalardan verimli sonuçlar çıkacağına eminim” değerlendirmesinde bulundu.
Yalçın’ın konuşmasının ardından il ve ilçe belediyelerinin yetkilileri, çeşitli alanlarda hayata geçirilen akıllı kent uygulamalarının sunumunu yaptı.  Yoğun tartışma ve fikir alışverişinin yaşandığı çalıştayın ikinci gününde ise sunumların değerlendirilmesi yapıldı.  Kısa ve uzun vadede hayata geçirilmesi beklenen hedeflerin belirlendiği çalıştayda, Akıllı Kentlerin oluşturulmasında insan, ekonomi, bürokrasi ve çevre gibi faktörlerin etkileri de tartışıldı. 

AKILLI KENT NEDİR?
Akıllı Kent; kentliyle bütünleşen, vatandaşların isteklerini, mevcut ve potansiyel sorunlarını zamanında ve yerinde tespit eden, problem önceliklerini objektif kriterlerle belirleyen, bürokrasiyi azaltarak, çözümlerin üretiminde halkın da katılımını sağlayan; şeffaf, katılımcı ve üretken belediyeciliği öne çıkaran uygulama olarak tanımlanıyor.
Akıllı Kent projesiyle kent ve kentli ile ilgili bilgilerin adres ve taşınmaz tabanlı olarak yerinde tespit edilmesi sonucunda bilgiye dayalı yönetim anlayışı ve katılımcı belediyecilik hedefleniyor. Yönetim Bilgi Sistemi, Coğrafi Bilgi Sistemi, Mobil Uygulamalar ve Vatandaş Odaklı Etkileşimli uygulamalardan oluşan Akılı Kent Projesi ile vatandaşların zamandan ve mekândan bağımsız bir şekilde her türlü platformdan belediyeye ulaşabilmesi ve hizmet alabilmesi için E-Belediye, Kent Rehberi, Mobil Belediye, Elektronik İmza gibi sistemlerden yararlanması planlanıyor.

ARŞİV