AKM'nin akıbeti merak ediliyor

Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen), son yıllarda “yıkılacak mı? restore mi edilecek?” tartışmaları arasında kullanım dışı bırakılan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi ile ilgili...

10 Mart 2011 - 11:15

Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen), son yıllarda “yıkılacak mı? restore mi edilecek?” tartışmaları arasında kullanım dışı bırakılan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi ile ilgili bir kitapçık yayımladı. Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya’nın “AKM’nin tadilatına ilişkin açıklamalar” başlığıyla kaleme aldığı giriş yazısının ardından tiyatro eleştirmeni Üstün Akmen’in Evrensel Gazetesi’nde yayımlanmış konuyla ilgili yazılarına yer veriliyor.
Demirkaya’nın yazısında şu ifadeler yer alıyor: “Bilindiği üzere AKM 2005 yılından itibaren yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya gelmiş, hükümet İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti yasa taslağına inatla AKM’nin yıkılması ifadesini koyunca demokratik kitle örgütleri ve sendikamız tepki göstererek bu planı bozmuştur.”
Demirkaya, AKM’nin gerekli düzenlemeler yapılmadan boşaltıldığını ve bu nedenle de opera ve bale sanatçılarının mağdur olduğunu belirttiği yazısında şunları söylüyor:
“Haziran 2008 tarihinde AKM apar topar boşaltılmış ve içinde bulunan Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatroları, Devlet Senfoni Orkestrası, koro ve topluluklar gibi sanat kurumları sağlıksız, işlevine uygun olmayan yerlere alelacele taşınmış, taşınılan binalara da yüksek meblağlarda kiralar ödenmiş ve tadilatlar yapmak zorunda kalınmıştır. Yalnız bu durum bile projenin çok araştırılmadan, uzmanlara sorulmadan ve sanat kurumları düşünülmeden yapıldığını ortaya açıkça koymaktadır.”
Yazısında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ile yaşadıkları hukuki sürece ilişkin ayrıntılı bilgi veren Demirkaya yazısını şu sözlerle bitiriyor:
“Sonuç itibariyle 2010 ajansının sözü ile AKM’nin 7 ayda bitebileceği söylenmişken ve yasaya göre ajansın tamamlanmayan projeleri için 2011 yılının ilk altı ayına kadar süresi dolduğu gerçeğiyle yasaya ve mevzuata uygun son revize proje de bakanlığın 05.05. 2010 tarihli onayıyla ajansa ‘gereğinin yapılması’ talebiyle verildiğine göre son sözümüz ‘hodri meydan, yapma da görelim!’ olacaktır.”
“İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Olayının İçyüzü” adlı kitapçığa ulaşmak için Kültür Sanat-Sen’e başvurulabilir.
www.kultursanatsen.org.tr


ARŞİV