Aleviler bu kez Kadıköy'den seslendi

Aleviler zorunlu din derslerinin ve kimlikte din hanesinin kaldırılması talebiyle Kadıköy’de 24 saatlik oturma eylemi yaptı

10 Kasım 2010 - 15:49

Aleviler zorunlu din derslerinin ve kimlikte din hanesinin kaldırılması talebiyle Kadıköy’de 24 saatlik oturma eylemi yaptı. Binlerce Alevi ‘Zorunlu din dersi değil, inanç özgürlüğü istiyoruz’ diye haykırdı.

 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin çağrısıyla biraraya gelen binlerce Alevi, 6 Kasım Cumartesi günü Kadıköy'de 24 saatlik oturma eylemi başlattı. Aleviler, “asimilasyon” olarak gördükleri zorunlu din dersinin kaldırılmasını ve AİHM kararlarının uygulanmasını istedi. 9 Ekim'de Ankara'da oturma eylemi yapan Aleviler, iki hafta sonra da İzmir'de buluşacaklar.
Tepe Natilus önünde bir araya gelen binlerce kişi, “Eşit yurttaşlık için laik ve demokratik bir ülke istiyoruz”, “İnanç özgürlüğü istiyoruz”, “Devletin Alevisi olmayacağız” yazılı pankartlar taşıyarak Kadıköy Meydanı’na yürüdü. Eyleme, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız ve çok sayıda PSAKD şube yöneticisi ile sanatçı Tolga Sağ, Pınar Sağ, Dertli Divani, Muharrem Temiz, Metin Karataş, Aşık Mazlumi ve Ferhat Tunç katıldı. EDP, SDP, ÖDP, BDP, TKP, KESK, ESP, Aka-Der, Mücadele Birliği, SODAP ve EMEP üyeleri destek verdi.
“İnancımızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz”, “Zorunlu din dersi değil, inanç özgürlüğü istiyoruz”, “Zorunlu din dersi asimilasyondur”, “Madımak müze olacak” yazılı dövizlerin taşındığı eylemde, “Direne direne kazanacağız”, “Alevi kültürü engellenemez”, “Aleviyiz haklıyız kazanacağız”, “Diyanete değil eğitime bütçe” şeklinde sloganlar atıldı.

‘ZORUNLU DİN DERSLERİ ASİMİLASYONDUR’

Semah gösterisiyle başlayan eylem Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş’ün konuşmasıyla devam etti. 30 yıldır Alevi çocuklarına zorunlu din dersinin dayatıldığını söyleyen Gümüş, “1982 askeri rejiminin getirmiş olduğu zorunlu din dersleri bize göre bir insan hakları ihlalidir, insanlık suçudur. Zorunlu din dersleri Alevi çocuklarının asimilasyonuna hizmet etmektedir” dedi. Zorunlu din derslerine karşı yıllardır mücadele verdiklerini hatırlatan Gümüş, zorunlu din derslerini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bulan AİHM kararını hatırlattı.
Hükümetin haksızlıkları karşısında karşı boyun eğmeyeceklerini vurgulayan PSAKD Başkanı Fevzi Gümüş, Ankara ve Kadıköy'de binlerce kişiyle yapılan mitingleri hatırlatarak iki hafta sonra aynı taleple İzmir'de eylem yapacaklarını, gelecek Şubat-Mart aylarında ise yüz binlerce kişi ile İzmir Alsancak Meydanı'nda miting düzenleyecekleri duyurdu.
Fevzi Gümüş, Alevi köylerine zorla cami yapımına ve hoparlörle ezan okunmasına son verilmesini, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını, Cemevlerinin siyasi statüye kavuşturulmasını ve Alevi toplumlarına verilmesini istedi. Ayrıca Madımak Oteli'nin müze yapılmasını talep etti. Ardından ABF Genel Başkanı Ali Balkız kısa bir konuşma yaptı. Eyleme katılan sanatçıların şarkı ve türküleriyle devam eden eylem akşam saatlerinde oturma eylemiyle sürdü. Geceyi Kadıköy Meydanı’nda geçiren Alevilerin eylemi 7 Kasım Pazar günü öğle saatlerinde yapılan basın açıklamasıyla sona erdi.


Semra ÇELEBİ
 


ARŞİV