Aleviler eşit yurttaşlık için sokağa çıktı

Alevilerin “Eşit demokratik yurttaşlık hakkı ve zorunlu din dersinin kaldırılması” talebiyle Kadıköy’de düzenlediği mitinge on binlerce kişi katıldı.

13 Şubat 2015 - 10:22

Fotoğraflar: Ayhan Demir / Ajans Piya

Kadıköy, 8 Şubat Pazar günü onbinlerce kişinin ‘eşit yurttaşlık’ talebine tanıklık etti. Alevilerin çağrısıyla buluşan binler, laik, bilimsel, anadilde eğitim ve demokratik yaşam için “Dayanışma ve Birlik” mitinginde buluştu. Ülkenin dört bir yanından gelen Aleviler, zorunlu din dersinin kaldırılmasını istedi, 13 Şubat’ta yapılacak boykota çağrı yaptı.

Mitinge CHP ve HDP milletvekillerinin yanı sıra, siyasi parti temsilcileri, sendika başkanları, demokratik kitle örgütleri sözcüleri ile Gezi direnişinde yaşamını yitirenlerin aileleri katıldı. Ayrıca Eşber Yağmurdereli, Ali Ekber Eren, Erdal Erzincan, Mazlum Çimen, Sadık Gürbüz, Tolga Sağ, Ferhat Tunç’un da aralarında olduğu çok sayıda sanatçı sahneye çıkarak destek verdi.
Haydarpaşa Numune Hastanesi önü ve Söğütlüçeşme yürüyüş kollarının alana ulaşmasının ardından Sivas, Maraş, Gazi ve Gezi’de yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Soma ve Ermenek’te yaşamını yitiren işçiler ve Kobanê’de IŞİD’e karşı savaşırken hayatını kaybedenler de unutulmadı. Saygı duruşunun ardından Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Semah ekibi, semah döndü.
Mitingin açılış konuşmasını Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş yaptı.
Gümüş, yüzyıllardır inkâr edilen, katliamlarla yerinden yurdundan edilen, sistematik olarak asimilasyon politikalarına maruz kalan Alevilerin özgün kimlikleriyle eşit yurttaşlık ve onurlu bir yaşam için bir araya geldiklerini belirtti. Dinselleşmenin özellikle eğitim alanında yoğunlaştırıldığını ifade eden Gümüş, zorunlu din dersinin kaldırılmasını istedi.


‘13 ŞUBAT’TA BOYKOTTAYIZ’
Diyanet’in kaldırılmasını, eğitimin laik hale getirilmesini ve Alevilerin eşit yurttaşlık haklarının tanınmasını isteyen Gümüş, 13 Şubat’ta tüm okullarda dersleri boykot edeceklerini duyurdu. Mitingde Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca da konuştu. Eğitim ve toplumda gericiliğe karşı alanlarda bir araya geldiklerini belirten Karaca, "Gericiliğe karşı, laik, bilimsel, anadilde eğitim istiyoruz" dedi.
Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu, zorunlu din dersinin ne İslam’da ne de başka bir dinde olduğunu söyledi. Cemevlerinin yasal olması gerektiğini söyleyen Eroğlu, iktidarın Alevilerin tüm taleplerini reddettiğini kaydetti.

Alevi Vakıfları Federasyonu Remiz Akbulut, Alevilerin sosyal, kültürel inançsal sorunları oldğunu söyledi, "Alevinin Sünninin, Kürt’ün tüm ezilenlerin sesi olmak için, demokrasi, özgürlük, eşitlik, eşit yurttaşlık hakkı için buradayız. Görsün sayın Cumhurbaşkanı, sayın Başbakan" dedi.

‘İMAM DA ÂLİM DE OLMAYACAĞIZ’
Mitingi düzenleyen örgütler adına basın açıklamasını Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Baki Düzgün okudu. Siyasi iktidarın toplumu tekçi bir zihniyetle düzenlemek istediğini söyleyen Düzgün, “12 yıldır işçilerin, emekçilerin, kadınların tüm ezilen güçlerin talepleri görmezden gelindi. Çok inançlı, çok kültürlü Türkiye halkları olarak iktidara karşı mücadelemiz kesintisiz sürecek" dedi. Zorunlu din dersine karşı AİHM kararının uygulanmasını isteyen Düzgün, “İmam da alim de olmayacağız” dedi.
Düzgün, Alevi toplumunun taleplerini hatırlattı ve şöyle devam etti: “Ayrıcalık istemiyoruz, ayrımcılığın son bulmasını istiyoruz. İnsanların dili, rengi ne olursa olsun, eşit yurttaşlık hakkı talep ediyoruz. Bunu hep birlikte başaracağız.”
Lise öğrencileri Can Kaya ve Buket Karakurt da sahneye çıkarak, tüm liselileri 13 Şubat’ta yapılacak boykota katılmaya çağırdı. Konuşmaların ardından çok sayıda sanatçı birlikte sahneye çıktı ve türküler söyledi.

ARŞİV