Aleviler Muharrem Orucu'nu açtı

Göztepe Şahkulu Dergahı’nda biraraya gelen Alevi vatandaşlar, Muharrem ayının 10. gününde, hep birlikte oruç açıp cem yaptı

02 Kasım 2015 - 09:24
Göztepe Şahkulu Dergahı’nda biraraya gelen Alevi vatandaşlar, Muharrem ayının 10. gününde, hep birlikte oruç açıp cem yaptı
 
Erhan DEMİRTAŞ
Alevi vatandaşlar, Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da öldürülmesi olayı olarak bilinen Kerbala’yı anmak ve oruçlarını açmak için Şahkulu Dergahı’nda biraraya geldi. 23 Ekim Cuma akşamı Şahkulu Dergahı tarafından düzenlenen yemeğe Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Başkan Yardımcısı Mustafa Günalp da katılarak, vatandaşlarla birlikte oruç açtı.

“KERBELA’NIN DEVAMI...”
“Binlerce yıldır Kerbala Katliamı’nın acısını yüreğimizde yaşıyoruz” diyen  Alevi Dedesi Hüseyin Taştekin, “Biz bin 400 yıl önce Kerbela katliamını yaşadık ama yeni katliamlar yaşamaya devam ediyoruz. Daha Sivas ve Gazi’nin failleri bulunamadan Suruç ve Ankara katliamlarını yaşadık. Şunu çok açık bir şekilde söyleyebilirim ki; Suruç ve Ankara Kerbela’nın devamıdır” diye konuştu.

BARIŞ İÇİNDE YAŞAYABİLİRİZ”
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, vatandaşlarla oruç açtıktan sonra Şahkulu Cemevi’nde kısa bir konuşma yaptı. “Bundan bin 400 yıl önce Hz. Hüseyin ve arkadaşlarının öldürüldüğü Kerbela olayı için yaşadığınız acıyı paylaşıyorum” diyen Nuhoğlu, “Çorum, Yozgat, Kahramanmaraş ve Sivas katliamlarını  yaşadık. Ama bu katliamlar ne yazık ki son bulmadı en son Ankara’da onlarca insanımız hayatını kaybetti. Sadece bizim ülkemizde değil dünyanın her yerinde maalesef  bu tür acıları yaşıyoruz. Son yıllarda Ortadoğu’da milyonlarca insan öldürüldü” dedi.
“Katliamlar ve ölümler bizim kaderimiz değil” diyen Nuhoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şeyh Bedreddin yüzlerce yıl önce cennetin yer yüzünde olduğunu söyledi. Bu dünyanın nimetlerini hep beraber paylaşırsak, bunca acının yaşanmasına gerek kalmayacak. Birbirimizin haklarını yok saymadan barış, kardeşlik ve özgürlük içinde yaşayabiliriz”

SUSUZ, SESSİZ, SEDASIZ…
14 Ekim Çarşamba günü başlayan ve 25 Ekim Pazar günü sona eren Muharrem Orucu sessiz ve sedasız bir şekilde sona erdi. Peki, 12 gün boyunca süren Muharrem Orucu’nda neler yapılır? Matem ayı boyunca su içilmez, et yenmez, kan dökülmez ve bıçak kullanılmaz. Düğün, nişan törenlerinin yapılmadığı Muharrem Orucu’nda çalgı çalınmaz ve eğlence düzenlenmez. Oruç tutanlar yatmaya yakın niyet ederek oruca başlarlar ve sahura kalkmazlar. Oruç güneş ne zaman batarsa o zaman açılır. Gösterişten uzak sade yemekler ile oruç açılır. Buradaki amaç; Kerbela’da ölenlerin acısını hissetmektir. Gösterişe giren iftar yemeklerinin düzenlenmediği orucun her günü cem yapılır. Orucun son gününde ise Aşure pişirilir ve dağıtılır.


ARŞİV