Aleviler, 'samimiyet' bekliyor

Aleviler, zorunlu din dersi ve gerici eğitime karşı başlattıkları oturma eyleminin 7. haftasında, yeniden Alevi Açılımı’nı gündeme getiren iktidara seslendi.

13 Kasım 2014 - 13:58
Aleviler, zorunlu din dersi ve gerici eğitime karşı başlattıkları oturma eyleminin 7. haftasında, yeniden Alevi Açılımı’nı gündeme getiren iktidara seslendi.

 

 

Semra ÇELEBİ

 

 
 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri, haftalardır her Pazar, Altıyol Boğa heykelinin önünde, “zorunlu din dersi ve gerici eğitime karşı” oturma eylemi yapıyor. Bu hafta yedinci oturma eylemini gerçekleştiren grup, Muharrem ayı nedeniyle, aşure dağıttı, semah döndü. Yapılan açıklamanın konusu ise hükümetin yeniden gündeme getirdiği Alevi Açılımı oldu.

 

2007’de başlayan açılım çalışmalarının “Alevilerin gazını almaya yaramaktan ve yandaş Alevi yaratma çabasından başka bir şey olmadığının” söylendiği açıklamada “Alevilerin taleplerinin görmezden gelindiği bir açılım süreciyle Muharrem ayı vesilesiyle yeniden yüzyüze gelindiği” belirtildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Açılım mı yapacaksınız? ‘Gerekirse zorunlu din derslerini  gözden geçirebiliriz’ demekle  olmaz. Önce asimilasyonu durduracaksınız. Aleviliği tanımlamaya ve Alevi dedelerini satın almaya kalkmayacaksınız.
Suriye’deki Alevilere ve Suriye halkının bütününe düşmanlık beslemekten ve IŞİD çetelerinin lojistiğini sağlayan, ülkemizde yuvalanmalarına göz yuman unsurlardan hesap sorarak işe başlayacaksınız. Düz liseleri kapatarak çocuklarımızın imam hatiplere zorla kaydolmasının önüne geçin. İstanbul’un göbeğinde karma eğitimi ortadan kaldıran okul müdürleriniz ve ilçe milli eğitim müdürleriniz var, biraz da bunları görün. Çocuklarımızı sadece cinsel bir obje olarak gören bu yönetim anlayışınızı ve milli eğitim politikanızı gözden geçirin. Biz de sizin Alevi algınızı ölçmüş olalım. Size güvenmiyoruz.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hacıbektaş’taki 4. Uluslararası Aşure Günü’nde yaptığı konuşmanın da eleştirildiği açıklama, “Size son sözümüz şu olsun; Ülkemizi, ülkemizin tüm mazlumları için bir Rıza Şehri haline getirin. Emin olun sadece Alevi açılımı yapmak gibi bir zorluktan değil devlet yönetmedeki tüm zorluklarınızdan kurtulacaksınız” ifadeleriyle son buldu.
Eylem, her hafta Pazar günü saat 13.00’teki oturma eylemine çağrıyla sona erdi. 
 

ARŞİV