Ali'nin Koço'suna dair fotoğraflar...

Yatağa bağlı yaşayan fotoğrafçı Ali Arif Ersen'in fotoğrafçı dostları, Ersen için Moda'nın ünlü meyhanesi Koço'yu çekti.

17 Ağustos 2012 - 10:13

Gökçe UYGUN
 
Ali Arif Ersen bir fotoğrafçı... Ancak 8 senedir yatağa bağlı yaşamak zorunda. Çünkü ‘locked-in’ sendromuyla mücadele ediyor. Gözlüğüne yerleştirilen lazer kalemini alfabe üzerinde gezdirmek suretiyle insanlarla iletişim kurabilen Ersen'e, bir gün “Yarın makineyi eline alsan ne çekerdin?” diye sormuşlar. O da “Koço” yanıtını vermiş. Bunun üzerinde 18 fotoğrafçı Ersen için Moda’nın en meşhur meyhanelerinden Koço’nun fotoğrafını çekmiş ve bu sergi ortaya çıkmış. Serginin adı da belirlenmiş; “Ali’nin Koço’su”...
18 fotoğrafçının bir fotoğrafçı arkadaşlarının davetine birer pozla katıldıkları gönüllü ve kolektif bir paylaşım sürecinin sonucu olan serginin küratörlüğünü Serhan Ada yapmış.
 
‘HEM KAFAYI ÇEKTİK HEM RESİM...’
 
Sergiye katılan fotoğrafçılardan Ara Güler, “Ali Arif beyi aslında tanımam. Matbaacım Lokman anlattı. ‘Bir resim çek, sergi açacağız, onu satacağız’ dedi. Gittik meyhaneye, hem kafayı çektik hem resim çektik” diyor. Hasan Deniz de “Ali İstanbul’un eski yerlerini iyi bilir. Koço da Kadıköy’den hafif bir yürüyüşle uğradığımız, keyifli bir öğlen rakısı yeriydi bizim için” diye konuşuyor.
Ali Bey’i şahsen tanımamasına rağmen projeyi hiç düşünmeden kabul ettiğini belirten Ani Çelik Arevyan, “Benim çıkış noktam Ali’nin durumuydu. Onun parçalanmış hayatına atfen kırılmış görüntüleri birleştirdim ve sonsuz çizgisini de muhafaza ettim. Yanımda bir ayna götürdüm ve manzaraya sırtımı verip Koço’nun içinden aynada yansıyan görüntüleri çektim. Sonra onları stüdyomda birleştirdim. Koço’nun içinde minicik bir kilise, bir ayazma var. Fotoğrafın tam ortasında bir mum var. O kiliseden yansımayı da geneli bozmadan fotoğrafın tam ortasına yerleştirdim” ifadesini kullanıyor.
 
31 Ağustos'a dek açık

Sergi 31 Ağustos’a kadar Nişantaşı'ndaki Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde açık olan sergide tüm fotoğraflar 1.400 TL.den satılıyor. Sergiden elden edilen gelir tümüyle Ali Arif Ersen’e aktarılacak.
Sergide çalışması yer alan fotoğrafçılar da şöyle:Burcu Aksoy, Can Altay, Ani Çelik Arevyan, Arif Aşçı, Banu Cennetoğlu, Orhan Cem Çetin, Zekai Demir, Hasan Deniz, Ahmet Elhan, Cemal Emden, Murat Germen, Ara Güler, Sıtkı Kösemen, Nevzat Sayın, Ahmet Sel, Serkan Taycan, Nazif Topçuoğlu, Özcan Yurdalan.
 
 
 
 


ARŞİV