Çalışan Kadınlar Sorunlarını Konuştu

Kadıköy Belediyesi’nde çalışan kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar günü etkinlikleri kapsamında Tüm Bel-Sen ve Genel İş sendikasından kadınların düzenlediği panelde buluştu

13 Mart 2015 - 11:08

Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi salonunda 6 Mart Cuma günü yapılan etkinlikte, belediyede çeşitli görevlerde çalışan kadınlar; kadınlık rollerini, medyada ve reklamlarda kadın ikonlarını, kadın emeği ve kadın bedenini, nasıl bir atmosferde yaşadıklarını ve ne istediklerini tartıştılar.
Sendika temsilcisi kadınlar ve Sosyalist Feminist Kolektif üyesi, eski belediye emekçisi Tuğba Özay Baki’nin panelistlik yaptığı etkinliğe, kadınlar ilk olarak tarihten bugüne 8 Mart’ı konuşarak başladılar. Panelin bu kısmında özellikle, tarihin yine erkek bakış açısıyla anlatıldığı ama kadınların bütün haklarını kendi çabalarıyla kazandığından bahsedildi. Osmanlı’nın son dönemlerinde “oy hakkı” talebi ile mücadele eden kadınların da bu tarih akışında görünmez kılındıklarına dikkat çekildi.
 
“ANNE DEĞİL KADINIZ!”
Bir sonraki kısımdaysa, kadına toplum tarafından verilen rollerden bahsedildi. Bu bölümde kadınlar kendilerini, “anne”, “bacı”, “korunması gereken varlık” olarak tanımlatmayacaklarını, kadın olduklarını beyan ettiler. Bu kısımda çocuk gelin olmak, basında kadın, savaşta kadın, kadın bedeni, annelik ve kadınlık rollerini de tartıştılar.
Kadınların özgürlük ve eşitlik mücadelesinin öncelikle kurulacak kız kardeşlik köprüsünden geçtiği tartışılırken, “Aslında en yakınlarımıza karşı bile mücadele veriyoruz” dendi.
 
“DEVLET KONUŞUYOR”
Kadın cinayetlerinin de tartışma konusu olduğu panelde, kadınlara yönelik saldırıların söylem düzeyinde de arttığına değinildi. Toplumsal yaşamın dini referanslarla kuşatıldığına dikkat çeken kadınlar; “Kahkahamızdan ne giydiğimize kadar karışılıyor. Yaşamaya çalışıyoruz ama öldürülüyoruz. Öldürenlerse ağır tahrik indirimleri alıp çıkıyorlar” dedi. Panelin bu kısmında hükümet yetkililerinin son dönemlerde kullandığı; “Ben zaten kadın erkek eşitliğine inanmıyorum”,  “Anası tecavüze uğruyorsa neden çocuk ölüyor, anası ölsün”, “Kadınlar iş aradığı için işsizlik yüksek” cümlelerine de dikkat çekildi.
 
“ESNEK VE GÜVENCESİZ”
Panele katılan çalışan kadınların tartıştığı konulardan biri de kadın emeği oldu. İş yerlerinde kreşin bulunmaması, mesleklerin cinsiyete bölünmesi, kadın emeğinin daha ucuz olması, ev içi emeğin işten sayılmaması gibi konuları tartışan kadınlar, emeklerine de bedenleri gibi sahip çıkmaları gerektiğinden bahsettiler.
Panel, bu tarz kadın buluşmalarının daha sık gerçekleşmesi temennisiyle bitti.

ARŞİV