Çalışmalar da koku da devam ediyor!

Kadıköylülerin tepkisi sonucu ıslah çalışmalarının hızlandığı Kurbağalıdere’de çalışmalar sürüyor. Ancak dereden yayılan kötü kokuda bir değişiklik yok!

13 Ağustos 2015 - 18:02
Kadıköylülerin tepkisi sonucu ıslah çalışmalarının hızlandığı Kurbağalıdere’de çalışmalar sürüyor. Ancak dereden yayılan kötü kokuda bir değişiklik yok! 
 
Erhan DEMİRTAŞ
Kurbağalıdere geçtiğimiz haftalarda tarihinde olmadığı kadar pis ve kötü kokuyordu. Derenin siyaha bürünmesi ve oksijen miktarının düşüklüğü nedeniyle fokurdayama başlaması Kadıköylüleri ayağa kaldırmıştı. Kadıköy Kent Dayanışması’nın çağrısıyla düzenlenen eylemin hemen sonrasında istanbul Büyükşehir Belediyesi ıslah çalışmalarına hız verdi. İBB’nin ıslah çalışmalarından sonra Kurbağalıdere, siyahtan tekrar kahverengiye dönmüş durumda. Derenin üzerindeki kabarcıklar azalsa da pis koku etrafa yayılmaya devam ediyor.

ÇALIŞMALAR NE DURUMDA?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ıslah çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada, İtfaiye Daire Başkanlığı,Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ve İski Genel Müdürlüğü’nün de çalışmalara katıldığını belirtti. Derenin temizlenmesi için dip ve yüzey temizleme araçları kullanılıyor. Çalışmalarda Ulaştırma Bakanlığı’nın deniz dip arama gemisi ile 4 adet dere içine girebilecek taşıma gemisi kullanılarak dip taraması yapılıyor.İstanbul İtfaiyesi’nin ahtapot adındaki aracı ve bacalı çamur taşıma kamyonların da derenin ıslah çalışmaları için kullanılıyor. İBB, Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’ne ait 15 adet bacalı çamur kamyonu ile deredeki balçığın çıkartıldığını duyurdu.
Dere içerisindeki çamurun ve pis suyun tahliye edilerek temiz deniz suyunun dereye akması sağlanıyor. Bunun için İSKİ’ye ait 4 pompa deredeki pis suyun tahliyesi için çalışıyor. İSKİ, balçığı ve kirli suyu alttan alıp kollektöre atıyor, üstten de deniz suyu basılıyor. Ayrıca dereye serilen bariyerlerle çöpler toplanıyor. 2 kıyı temizlik ekibi dere içinden ve deniz yüzeyi temizlik teknesi de dere ağzından katı atıkları topluyor. İBB, bu çalışmalarla dere içinde ve dere ağzında yeterli derinliğe ulaşıp deniz suyu sirkülasyonunun artırılmasının amaçlandığını belirtti. 
İBB, ayrıca 3 yıl önce başlayan kollektör inşatının da devam ettiğini, havzanın atıkları nedeniyle kirlenen deredeki atıksuları metro tipi tünelle toplayarak arıtma tesisine ulaştıracak inşaatın ilk etabının yüzde 90 oranında tamamlandığını açıkladı. 

ARŞİV