Altıyol-Rıhtım arası yürümek zor

Kadıköylü yarım kalan kaldırımlardan yana dertli. Kentliler, Altıyol’dan Rıhtıma kadar olan bölgede kaldırımların neden yapılmadığını sorguluyor. Zira yıkık dökük kaldırımlarda yürümek zor.

12 Haziran 2014 - 15:22
Mustafa SÜRMELİ
Yıllardır kaldırımlardan yana yüzü gülmeyen Kadıköylü, kentin vitrini konumundaki Altıyol-Rıhtım arasındaki güzergâhta kaldırım sorunu yaşıyor. Kentliler Altıyol ile Rıhtım arasındaki kırık dökük ve gelişigüzel yapılmış kaldırımlarda yıllardır yürümekte zorlanıyor. Kadıköylüler Büyükşehir Belediyesi’nden, kentin kaldırım sorunu yaşanan vitrin konumundaki ana arterindeki kaldırımları yapmasını bekliyor.
Bilindiği üzere Fahrettin Kerim Gökay Caddesi boyunca yapılan çalışmaların Altıyol bölgesine kadar olan bölümü uzun süre önce tamamlanmıştı. Buradan itibaren Rıhtıma kadar olan güzergâhtaki kaldırımlar ise halen eski durumunda. Kadıköy’ün vitrini konumundaki bu bölgede kaldırımların gelişi güzel ve yürüyüş güvenliğinden yoksun şekilde kaderine bırakılması esnaf ve vatandaşın şikâyetine konu oluyor. Zira yayalar standarttan yoksun kaldırımlarda zaman zaman kazalar yaşayabiliyorlarken özellikle kış aylarında kar ve buzlanmayla bu vakalar daha da artıyor. Altıyol’dan Kadıköy rıhtıma doğru yürümenin kolay olmadığı eski kaldırımlarda ayağınızın burkulması, topuğunuzun kırılması ya da düşmeniz an meselesi.
Esnaf, vatandaş standart ölçülerde olmasını ve Kadıköy’e yakışır şekilde olmasını arzu ettikleri kaldırımlardan yana veryansın ediyor. Mevcut haliyle eski kaldırımlarda belli bir standart yok. Eski parke taşları bazı yerlerde yerinden çıkmış vaziyette. Bazı yerlerde ise kot farkı bulunuyor ve eğer boş bir anınıza denk geldiyse düşerek yaralanmanız olası bir tehlike. Esnaf, yayaların zarar görmemesi için imkanları ölçüsünde dikkat çekici renklerle yükseklik farkı olan yerleri boyayarak yayaların fark etmesini amaçlamış.
Kaldırım yenileme çalışmalarının Altıyol civarından itibaren neden tamamlanamadığı ise merak konusu. Altıyol ve çevresindeki esnaf bakın bu konuda neler söylüyor:
-Mehmet Aktaş: 1991’den bu yana Kadıköy’deyim. Kadıköy’de kaldırım sorunu var. Kaldırım yenileme çalışmaları Altıyol’da durdu. Kalan bölüm neden yapılmıyor onu anlamıyoruz. Kadıköy Belediyesi’ne başvurduk. Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisinde olduğunu söylediler. Bir an önce kaldırımların bitmesini istiyoruz. Bayanlar topuklu ayakkabılarla yürüyemiyorlar. Engelli vatandaşlarımız gidemiyor. Biz esnaflar zaman zaman yardımcı oluyoruz.
-Yusuf Güzeltepe: Kaldırımlardan memnun değiliz. 40 yıldır burada esnafım. 20 yıldır buraya bakım yapılmıyor. Bütün ara sokaklar çok güzel. Rıhtıma kadar neden yapılmıyor onu bilmiyoruz. Günde en az 3-4 kişi düşüyor kaldırımlarda. Bu çarşı İstanbul’un en eski çarşılarından bir tanesi. İnsanlar buradan çok geçiyor.
-Salih Mitaf: Çok dertliyiz bu konuda. Gerçekten çok dertliyiz. Şikâyet etmediğimiz yer kalmadı. İnsanlar düşüyor kafalarını vuruyor. Ambulansla gönderdiğimiz insanlar oluyor. Bir standardının olması lazım.
Diğer taraftan minibüs yolu olarak da bilinen Fahrettin Kerim Gökay Caddesi üzerindeki orta refüj (orta kaldırım) de henüz tamamlanmadı. Düzenleme yapılmamış mevcut haliyle refüjler sağlıksız bir görüntü oluşturuyor.

ARŞİV