Alzheimer hastalarına özel merkez

Kadıköy Belediyesi bir ilke imza atıyor; Türkiye'nin ilk ve tek Alzheimer Sosyal Yaşam Evi’ni Kadıköy’e kazandırıyor. Türkiye Alzheimer Derneği’nden Prof. Dr. Türker Şahiner, “Hastaların sosyalleşmesini ve topluma karışmasını sağlayacak bu projeyi diğer yerel yönetimler örnek almalı” diyor

10 Eylül 2015 - 15:24
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy Belediyesi, Alzheimer hastalarının sosyal yaşama katılmalarını sağlayacak yeni bir projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başladı. Kozyatağı Mahallesi’nde “Alzheimer Sosyal Yaşam Evi” olarak inşa edilecek binada Alzheimer hastalarının gündüz sasoyalleşmesine olanak sağlayacak bir hizmetin verilmesi planlanıyor. Hastalar için sosyal aktivetilerin düzenleneceği Sosyal Yaşam Evi’nde 30 Alzheimer hastasının bakımının yapılması hedefleniyor. 272 metrekare üzerine inşa edilecek merkez, üç kat olarak inşa edilecek.
Engelli bireylerin erişiminin gözetildiği binanın bodrum katında 2 seminer odasının yer alması planlanırken, zemin katta ise 2 sosyal aktivite odası, yemekhane, idari oda ve revir olacak. Binanın birinci katında ise 4 adet Sosyal Aktivite odası ve 1 psikoterapi odası, mutfak ve dinlenme odası yer alacak. Sosyal Yaşam Evi’nin çatısında ise küçük tarımsal faaliyetlerin yapılacağı bir sebze bahçesi hazırlanacak. Ayrıca binada sedyeli asansör sistemi kullanılarak hastaların her kata erişimi sağlanacak.
Alzheimer Sosyal Yaşam Evi’nin yapılacağı arsada dört anıt ağaç bulunuyor; bina ağaçlar korunarak inşa edilecek.
“800 BİN HASTA VAR”
“Alzheimer Sosyal Yaşam Evi” projesinin amaçlarını ve önemini Türkiye Alzheimer Derneği Kadıköy Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Şahiner ile konuştuk. Alzheimer’ın bunama hastalığının nedenlerinden biri olduğunu söyleyen Şahiner, bu hastalığa yakalanan 100 kişiden 50’sinin Alzheimer hastası olduğunu belirtti. Şahiner, Türkiye’de 800 bin Alzheimer hastası olduğunu ve bu sayının 2 milyona ulaşacağı bilgisini paylaştı. “Alzheimer hastalığına yakalanan bir kişi sosyal yaşamını karşılayamaz ve yaşamla uyum sağlayamaz” diyen Şahiner, Alzheimer hastalığının ilerlemesini önlemek için sosyal hayata katılımın önemli olduğuna dikkat çekti.

“ÖNLENEMEZ ÖTELENİR”
65 yaş üzeri her 100 kişiden 10’unun, 85 yaş üzeri 100 kişiden 40’ının Alzheimer hastası olduğunu söyleyen Şahiner, hastalığın önlenemediğini ama ötelenebildiğini belirtti. “Alzheimer hastalığına yakalanma yaşı ne kadar geç olursa o kadar iyi olur” diyen Şahiner, hastalığın ertelenmesi için yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı: “Hastalık başlamadan önce yapılması gereken bir çok şey var. Metobolizmanın hızlandırılması, tansiyonun normale döndürülmesi, depresyona sebebiyet veren şeylerden uzak durulması ve sosyal hayata karışarak zihnin sürekli çalışması.”
SOSYALLEŞEREK TEDAVİ
“Zihnin sürekli meşgul olması hastalığın panzehiri gibidir” diyen Şahiner, Alzheimer hastalığının ilaçla tedavi edilemeyeceği görüşünde. Şahiner, şu şekilde konuştu: “Sosyal yaşama katılmak, üretmek ve paylaşmak hastalığı tamamıyla ortadan kaldırmasa da ilerlemesini ve ağırlaşmasını önleyebilir.”
 
“BU PROJE ÖRNEK OLACAK”
Kadıköy Belediyesi’nin hayata geçireceği Alzheimer Sosyal Yaşam Evi’nin diğer bakım evlerinden farklı olduğunu söyleyen Şahiner, projeyi şu sözlerle değerlendirdi: “Bu hastalığa yakalanan bireylerin mutlaka sosyal yaşama katılması gerekiyor. Ancak, bu pratikte çok da karşılığını bulmuyor. Alzheimer hastaları için bir çok yerde gündüz bakım evleri var. Fakat, buralar bir kreş gibi görev yürütüyor. Yani bu merkezler çok aktif değil. Kadıköy Belediyesi’nin kuracağı Alzheimer Sosyal Yaşam Evi bu alanda önemli bir açığı kapatacak ve diğer yerel yönetimlere hatta özel kurumlara örnek olacak.”
Alzheimer Sosyal Yaşam Evi’nin çeşitli sosyal etkinliklerin yapılacağı bir birleşme alanı olacağını dile getiren Şahiner, hasta yakınlarının da bu sayede rahat bir nefes alacağını söyledi. Alzheimer hastalarının bakımının çok zor olduğunu ve yorucu olduğunu ifade eden Şahiner, “Alzheimer hastası olan aileler hastaya bağlı olarak yaşarlar. Çünkü hastayı kimseye emanet edemezler. Bu sebeple onlar için üç saatlik bir zaman bile çok önemlidir” dedi.

DERNEK DESTEK VERECEK
Türkiye’de Alzheimer hastalığının kader olarak görüldüğünü söyleyen Şahiner, şöyle konuştu: “Kadıköy Belediyesi’nin çalışmalarını takdir ediyorum. Çok fazla hasta buradan faydalanamayacak belki ama burası bir şeyin başlangıcı olabilir. Bunun için önemsenmesi gereken bir proje.  Biz dernek olarak elimizden gelen her türlü desteği sunmaya hazırız.”

“YEREL YÖNETİM AİLE GİBİ OLMALI”
Alzheimer Sosyal Yaşam Evi hakkında görüşlerini paylaşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, neden böyle bir projeye ihtiyaç duyulduğunu şu sözlerle anlattı: “Kadıköy’ün nüfusunun büyük bir kısmını yaşlı vatandaşlarımız oluşturuyor. Dolayısıyla geniş aile kavramı artık yok olmaya başlıyor. İnsanlar artık aileleriyle ve yakın  akrabalarıyla çok az ilişki kuruyor. Yerel yönetim vatandaşların ailesi gibi olmak zorunda. Yani yaşamımızın her alanında yerel yönetim olmalı. Alzheimer hastaları için uygulamaya geçireceğimiz bu proje ile birlikte hem hastalar burada sosyal yaşamlarını sürdürecek hem de aileler rahatlamış olacak.” “Yerel yönetimlerin  mühendislik ve alt yapı hizmetleri dışında farklı görevleri olmak zorunda” diyen Nuhoğlu, “Yaşlı vatandaşlarımızın yaşamla olan bağlarını güçlendirmek ve sosyalleşme dönemlerini uzatmak istiyoruz” dedi.

ALZHEİMER SOSYAL YAŞAM EVİ’NDE NELER VAR?
Yerleşim yeri Kozyatağı Mahallesi olacak
272 metrekare alan üzerine inşa edilecek
İçinde 6 sosyal aktivite odası,  2 seminer odası, 1 psikoterapi odası, yemekhane ve revir yer alacak.
Çatısında küçük tarımsal faaliyetlerin yapılacağı bir hobi bahçesi olacak
Binada sedyeli asansör sistemi kurulacak
Engelli bireylerin her kata ulaşımı sağlanacak
En az 30 Alzheimer hastasına sosyal destek verilecek

 

ARŞİV