Alzheimer için farkındalık…

Dünya Alzheimer Günü, Alzheimer hastalığı ile ilgili farkındalığı arttırmak amacıyla her yıl 21 Eylül günü düzenleniyor.

22 Eylül 2016 - 15:34
Dünya Alzheimer Günü, Alzheimer hastalığı ile ilgili farkındalığı arttırmak amacıyla her yıl 21 Eylül günü düzenleniyor. Günümüzde, Alzheimer hastalığının sıkça yaygınlaşmasıyla birlikte bilinçlendirme çabaları da hız kazanıyor.  Çağımızın vebası olarak tanımlanan Alzheimer hastalığından nasıl korunmamız gerektiğiyle ilgili paneli ise Alzheimer Vakfı, 24 Eylül Cumartesi günü Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat Merkezi’nde düzenliyor.

ALZHEIMER NEDİR?
Uzmanlar, Alzheimer hastalığının bunama tiplerinden biri olup, beyin hücrelerinin zamanından önce ölmesi ve küçülerek aktivitesini kaybetmesinden kaynaklanan bir hastalık olduğunu söylüyor. Diğer bir deyişle Alzheimer hastalığı, kişinin günlük aktivitelerin bozulmasından, ilerleyen dönemde kendisini ifade edememesi, çevreyle ilişkilerinin bozulması gibi ciddi sorunlara yol açabilen bir hastalık.

İLK BELİRTİ UNUTKANLIK
İstanbul Halk Sağlığı Merkezi de 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü ile ilgili bir bildiri yayınladı. Hastalığın belirtilerine dikkat çekildi: “Hastalığının ilk belirtisi genellikle unutkanlıktır. Yakın zamana ait bilgileri hatırlama veya yeni bilgileri öğrenme güçlüğü görülür.
Ayrıca konuşma bozukluğu, karar verme güçlüğü, kişileri tanıyamama ya da yolunu kaybetme gibi zihinsel sorunlar, ayrıca davranış ve kişilik bozuklukları da eşlik eder. Özellikle hastalık ilerledikçe birçok hastada depresyon, saldırganlık, huzursuzluk, hayaller görme, uyku bozuklukları ya da amaçsızca dolaşma gibi ruhsal sorunlar görülmektedir.”

TEDAVİSİ VAR MIDIR?
İHSM tarafından yapılan açıklamada tedavi sürecine dair şu bilgiler verildi: “Alzheimer hastalığını tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi bugün için yoktur. Ancak belli bir süre hastalığın ilerleme hızını durduracak ya da yavaşlatacak bazı yeni tedavi olanakları bulunmaktadır. İlaç tedavisi, Alzheimer hastalığını tamamen durdurmaz, ancak bellek kaybı dahil çeşitli zihinsel bozukluk belirtilerinin hafiflemesini sağlar. Böylelikle hastanın günlük yaşam aktiviteleri daha uzun süre korunur. Depresyon, huzursuzluk, uykusuzluk ya da hayaller görme gibi davranış bozukluklarında da ilaç tedavisi uygulanır.”

 
“ÖNLENEMEZ ÖTELENİR”
Türkiye Alzheimer Derneği Kadıköy Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Şahiner, Alzheimer’in bunama hastalığının nedenlerinden biri olduğunu söylerken, bu hastalığa yakalanan 100 kişiden 50’sinin Alzheimer hastası olduğunu belirtiyor. Şahiner’in paylaştığı bilgilere göre;
• Türkiye’de 800 bin Alzheimer hastası var, bu sayı 2 milyona ulaşabilir.
• Alzheimer hastalığına yakalanan bir kişi sosyal yaşamını karşılayamaz ve yaşamla uyum sağlayamaz. Alzheimer hastalığının ilerlemesini önlemek için sosyal hayata katılım çok önemli.
• 65 yaş üzeri her 100 kişiden 10’u, 85 yaş üzeri 100 kişiden 40’ı Alzheimer hastasıdır.
• Hastalık önlenemez ama ötelenebilir. Alzheimer hastalığına yakalanma yaşı ne kadar geç olursa o kadar iyi olur.
• Hastalık başlamadan önce yapılması gereken birçok şey var; metabolizmanın hızlandırılması, tansiyonun normale döndürülmesi, depresyona sebebiyet veren şeylerden uzak durulması ve sosyal hayata karışarak zihnin sürekli çalışması.

KADIKÖY’E ALZHEİMER MERKEZİ
Kadıköy Belediyesi, Alzheimer hastalarının sosyal yaşama katılmalarını sağlayacak yeni bir projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başladı. 19 Mayıs Mahallesi’nde “Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi” olarak inşa edilecek binada, Alzheimer hastalarının gündüz sosyalleşmesine olanak sağlayacak bir hizmetin verilmesi planlanıyor. Toplam 1126 metrekare kullanım alanına sahip bu merkez, üç kat olarak inşa edilecek.

 


ARŞİV