Alzheimer riskiniz için erken teşhis

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı son açıklamaya göre, 65 yaş sonrasında her 100 kişiden 8’inde Alzheimer hastalığı görülüyor ve 65 yaştan sonra her 10 yılda bir bu oran daha da artıyor.

19 Eylül 2014 - 12:07
Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı son açıklamaya göre, 65 yaş sonrasında her 100 kişiden 8’inde Alzheimer hastalığı görülüyor ve 65 yaştan sonra her 10 yılda bir bu oran daha da artıyor.
 
 
Bunama (demans) sorununun en çok görülen tipi olan ve daha çok yaşlılık döneminde karşılaşılan Alzheimer, hem hastayı hem de hasta yakınlarını etkileyen bir rahatsızlık.  21 Eylül tarihi de Dünya genelinde bu hastalığa dikkat çekmek amacıyla Alzheimer Günü olarak kutlanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı son açıklamaya göre, ortalama yaşam süresinin 64’ten 70 yıla çıkması, daha çok ileri yaşlarda görülen Alzheimer hastalığının sıklığını da artırmış durumda. 65 yaş sonrasında her 100 kişiden 8’inde Alzheimer hastalığı görülüyor ve 65 yaştan sonra her 10 yılda bir bu oran daha da artıyor.
Hastalığın belirtilerinin net olarak ortaya çıkması beyinde değişikliklerin başlamasından sonra 15-20 yılı bulurken, geç tanı sebebiyle tam bir iyileşme sağlanamıyor. Güncel ilaç tedavileri ise şimdilik hastalığın seyrini yavaşlatmada etkili.
Alzheimer’da geç tanı, hasta ve hasta yakınları için çok zorlu bir süreci de beraberinde getiriyor. Oysa hafif unutkanlıkların başladığı dönemde gecikmeden doktora başvurup ileride ortaya çıkabilecek olası bir Alzheimer’dan korunmak mümkün.
Bugün Alzheimer ile ilgili bütün bilimsel çalışmalar erken tanı koymak üzerine odaklanmış durumda. Unutkanlık şikâyetiyle nöroloji uzmanına başvuran hastaların öncelikle dikkatini ve hafızasını ölçmeye yönelik bir dizi test aşaması mevcut. Test sonuçlarının değerlendirilmesiyle, bulgular ışığında hastaya tanısı konabiliyor.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!

-Yeni öğrenilen bilgilerin unutulması, Alzheimer’ın erken belirtilerinden biri.
-Kişiler daha sık unutmaya başlarlar ve hatırlamakta çok güçlük çekerler, bazen hiç hatırlayamazlar. Yaşlandıkça isimleri, telefon numaralarını zaman zaman unutmak normal olsa da bellek kaybının giderek artması Alzheimer’da belirleyicidir. Unutkanlıklarının farkında olmazlar, genelde çevresindekiler fark eder.
- Günlük işlerini yapma ve planlamada zorlanırlar, basit kelimeleri bile bulmakta zorlanabilir ve uygun olmayan kelimelerle değiştirebilirler. Bu da konuştuklarının ve yazdıklarının anlaşılmasını zorlaştırabilir.
-Karar verme, yargılama yetenekleri zayıflar, kendi çevrelerinde ve hatta semtlerine gitmekte zorlanırlar, kaybolabilirler, para hesabını karıştırırlar, alışveriş yaparken zorlanmaya başlarlar.
-Ruh hallerinde çok çabuk değişiklikler yaşayabilirler, çabuk alınabilirler, hemen ağlayabilirler, sinirli ve suçlayıcı olabilirler, kişilik değişimleri yaşayabilirler.“
HASTA YAKINLARINA ÖNERİLER!
Uzmanlar, Alzheimer için sosyal aktivitelerin ve hobilerin önemine işaret ediyor. Hasta için olduğu kadar özellikle hasta yakınları için de zor geçen bu süreçte hasta yakınlarına bazı öneriler:
• Hastanız için haftalık aktivite listeleri hazırlayın. Böylece onun hayatın içinde daha fazla kalmasını sağlayabilirsiniz.
• Bir hobi edinmesine yardımcı olun.
• Arkadaşlarıyla buluşacağı organizasyonlara katılmasını sağlayın. Dost sohbetleri hafızasını canlı tutacaktır.
• Bulmaca çözmek eğlencelidir. Mutlaka bu konuda teşvik edici davranın.
• Eğer bir el işi, örgü merakı varsa; ona rengârenk iplikler alın.
• Ona alacağınız hediyelerde, zihnini canlı tutacak alternatiflere yönelin. Örneğin, bulmaca kitabı, hobisi için malzeme, küçük bir hafta sonu gezisi...
• İleri dönemde bir hastanın bakımını üstlendiyseniz mutlaka destek gruplarından yardım alın…
 

ALZHEIMER DERNEĞİ KADIKÖY ŞUBESİ KURULDU…
 
 
Dünya Alzheimer Günü olarak kabul edilen 21 Eylül tarihinde, Avrupa yakasında faaliyet gösteren Alzheimer Derneği’nin Kadıköy Şubesi, Kızılay Altıntepe’de hizmet vermeye başladı.
Fiziksel ve ruhsal olarak hayatı etkileyen ve erken teşhis, koruyucu önlemlerle hayat kalitesini verimli kılıp, hastalığın sürecinin ilerleyişini yavaşlatmayı amaçlayan nöroloji, psikiyatri , psikoloji, beslenme vb. tüm konu başlıklarında artık Alzheimer hasta ve hasta yakınları birebir Kadıköy şube çatısı altında toplanabilecek.
Alzheimer Derneği Kadıköy Şubesi, Kızılay Altıntepe’de onbeş günde bir salı günleri saat 17.00 itibarıyla tüm gönüllülere ve üye kaydı yaptırmak isteyenlere açık olacak, ayrıca bilgilendirici ve eğitici toplantılar, Halis Kurtça Kültür Merkezi ile Altıntepe Kızılay’da devam edecek.
Alzheimer Derneği Kadıköy şube kurucuları; Nörolog Prof. Dr. Türker Şahiner, Nörolog Prof. Dr. Neşe Tuncer Elmacı, Uzm. Psikolog Ayşe Özalkuş Şahin ile gönüllülerden Senar Keskinoğlu ile Hülya Karaman.
Alzheimer konusunda tüm gönüllüler ve üye olmak isteyenler, Kızılay Altıntepe’deki Kadıköy şubeye davetli.
 
KADIKÖY BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI
 
 
 
14 Ekim 2014
Demans ve Alzheimer nedir? Sebebi? Tedavi önerileri?
Prof. Dr. Türker Şahiner
 
11 Kasım 2014
Alzheimer Hastalarında Beslenme
Doç. Dr. Gülistan Bahat Öztürk
 
25 Kasım 2014
Sohbet ve Danışma
Uzm. Psk. Ayşe Özalkuş Şahin
 
9 Aralık 2014
Alzheimer Hastaların Tıbbi ve Fiziksel Sorunları
Neşe Tuncer
 
23 Aralık 2014
Sohbet ve Danışma
Uzm. Psk. Ayşe Özalkuş Şahin
 
13 Ocak 2015
Alzheimer Hastalığının Hukuksal Boyutu ve Yeni Yasal Düzenlemeler
Prof. Dr. Şevki Sözen
 
27 Ocak 2015
Sohbet ve Danışma
Uzm. Psk. Ayşe Özalkuş Şahin
 
10 Şubat 2015
Alzheimer Hastasının Evde Güvenliğini Nasıl Sağlarım?
Dr. Aslı Tufan
 
24 Şubat 2015
Sohbet ve Danışma
Uzm. Psk. Ayşe Özalkuş Şahin
 
10 Mart 2015
Alzheimer Hastalarında Davranışsal Sorunlarla Nasıl Baş Ederim?
Doç. Dr. Gülsen Babacan
 
24 Mart 2015
Sohbet ve Danışma
Uzm. Psk. Ayşe Özalkuş Şahin
 
14 Nisan 2015
Alzheimer Hastalarına Bakım Verenlerde Sorunlar ve Çözüm Önerileri
Huriye Ballısoy
 
28 Nisan 2015
Sohbet ve Danışma
Uzm. Psk. Ayşe Özalkuş Şahin
 
12 Mayıs 2015
Alzheimer Hastası ile İletişim, Günlük Yaşamı Kolaylaştırıcı İpuçları
Uzm. Psk. Deniz Büyükgök
 
26 Mayıs 2015
Sohbet ve Danışma
Uzm. Psk. Ayşe Özalkuş Şahin
 
9 Haziran 2015
Yatağa Bağımlı Alzheimer Hastalarının Evde Bakımı, Oluşan Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Hemş. Gülhan Bekleviç

 

ARŞİV